fbpx

ChimpUpdate Timi

ChimpUpdate Timi
18 december 2019 Fien Lindelauff

Timi

De laatste tijd hinkt Timi een beetje tijdens het lopen. Hij lijkt een wond op zijn voet te hebben maar de verzorgers hebben geen idee hoe hij hier aan gekomen is. Omdat de wond effect had op zijn beweging heeft verzorger Serge de dierenarts gewaarschuwd.

Toen de dierenarts langs kwam verstopte Timi zich in de bosjes. Hij kon door niemand gevonden worden. Om Timi te lokken werd de groep naar het binnenverblijf verplaatst. Dit werd gedaan door watermeloen uit te delen aan de chimps. Dit kon Timi niet weerstaan en kwam al gauw aangehinkt. Het team heeft hem vervolgens apart gezet en hem met de watermeloen gelokt zodat zijn voet goed bekeken kon worden.

De dierenarts wees naar Timi zijn voet in de hoop dat Timi zou snappen dat hij zijn voet moest laten zien. Timi keek alleen maar niet-begrijpend naar de vinger van de dierenarts. Na 20 minuten geduldig volhouden begreep Timi wat er van hem gevraagd werd, en kon de wond schoongemaakt en behandeld worden. Timi realiseerde dat de dierenarts alleen maar wilde helpen en kwam de dagen daarna steeds uit zichzelf al aangelopen om zijn voet te laten verzorgen! Na 4 dagen begon de wond te helen. Het is belangrijk dat dit soort behandelingen zonder narcose uitgevoerd kunnen worden omdat elke narcose, net zoals bij ons, niet zonder risico’s is.

Timi heeft momenteel erg last van de warmte en is daardoor minder actief en veel in de schaduw te vinden. Hij haalt de gemiste beweging in wanneer de zon ondergaat en de temperatuur daalt. Dit was het laatste bericht over Timi, omdat hij uit het adoptieprogramma gehaald is zullen wij helaas geen updates meer over hem ontvangen.

Orphan Timi at the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center

Door: Judy Pronk

Credits: Fernando Turmo

Om chimpansees als deze en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.