fbpx

Jane Goodall spreekt bij World Economic Forum 2020

Jane Goodall spreekt bij World Economic Forum 2020
28 januari 2020 Fien Lindelauff

Jane Goodall spreekt bij World Economic Forum 2020

“If we have a tree in our name, we want that tree to live.” Afgelopen week sprak dr. Jane Goodall tijdens het World Economic Forum in Davos. Hier pleitte zij voor een individuele benadering van bomen om onze houding op een positieve manier te veranderen.

In de jaren 60 veranderde Jane Goodall onze kijk op chimpansees door ze op een individuele manier te benaderen en namen te geven in plaats van nummers. Volgens Jane is dit een manier om ook bomen op een andere manier te benaderen. Zo stelt zij: “If we have a tree in our name, we want that tree to live.”

Foto: World Economic Forum

Bij het World Economic Forum komen jaarlijks wereldleiders en CEO’s van grote bedrijven bij elkaar om afspraken te maken om over internationale vraagstukken. Eén van de uitkomsten is het “one trillion trees” initiatief, wat zich in moet zetten om wereldwijde bossen te herstellen en aan te planten. Jane Goodall heeft hierbij beloofd om met het Jane Goodall Instituut wereldwijd 5 miljoen bomen te planten in de aankomende jaren.

Volgens wetenschappers kunnen natuurlijke oplossingen zoals het planten van bomen, effectief bijdragen aan de nodige CO2 reducties die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Zo kan hiermee al in 2030 één derde van de CO2 uitstoot worden teruggedrongen.

Helaas zijn bossen over de hele wereld in verval. Door de toenemende vraag van producten als vlees, grondstoffen, papier en palmolie, worden op ongekende schaal bomen gekapt. Hierdoor zijn vele dier- en plantsoorten in gevaar, en uiteindelijk ook de mensheid zelf.

Het Jane Goodall Instituut zet zich al vele jaren in voor het behoud van bossen en het aanplanten van nieuwe bomen. Bomen nemen niet alleen CO2-uitstoot op, maar dragen ook bij aan een gezond ecosysteem. Gezonde ecosystemen zijn van groot belang voor mens, dier en natuur.

Daarnaast planten wij bomen in verschillende landen in Afrika om chimpansee leefgebieden te behouden en vergroten. Leefgebied versnipperingen is één van de grootste bedreigingen voor chimpansees in het wild. Een voorbeeld van een van onze bomenplantprojecten is onze samenwerking met groene energiemaatschappij Greenchoice. Samen planten wij 1.200.000 bomen in twee jaar.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan het planten van bomen en redden van de chimpansees? Steun ons op jouw manier: https://www.janegoodall.nl/doe-mee/

Ben je benieuwd naar onze andere projecten in Afrika? Lees hier meer. 

Door: Fien Lindelauff

Bekijk hier de speech van Jane Goodall tijdens het World Economic Forum: