fbpx

Stop de illegale handel in chimpansees

Stop de illegale handel in chimpansees
6 februari 2020 Fien Lindelauff

Stop de illegale handel in chimpansees

Door: Fien Lindelauff

Alle mensapen worden met uitsterven bedreigd. Na leefgebied verwoesting is illegale handel het grootste gevaar voor wilde dieren. Het Jane Goodall Instituut zet zich in om deze illegale handel te laten stoppen.

Helaas worden chimpansees en andere beschermde diersoorten nog altijd illegaal gevangen en gedood. Illegale jagers vangen deze dieren onder andere voor de vleesindustrie. Daarnaast speelt ook de huisdieren handel een grote rol. De vraag naar babychimpansees is helaas nog steeds groot en het komt vaak voor dat deze dieren illegaal als huisdier worden gehouden.

De illegale handel is moeilijk te monitoren door verschillende factoren. Zo spelen fraude, corruptie, armoede en social media een grote rol. Ook als illegale handelaren gepakt worden worden zij vaak niet streng gestraft.

Chimpansees

Er leven nog maar minder dan 350.000 chimpansees in het wild. Jaarlijks worden er tenminste 3000 wilde mensapen illegaal gevangen of gedood.

Tweederde van alle verhandelde mensapen zijn chimpansees. Zij worden meestal bejaagd voor hun vlees. Vlees van wilde dieren wordt ook wel ‘bushmeat’ genoemd. Voor elke levende gevangen chimpansee worden er gemiddeld 10 andere gedood. Dit komt omdat voor het vangen van een babychimpansee, vaak de moeder en andere chimpansees worden gedood.

Anzac en Jeje in het Tchimpounga opvangcentrum. Anzac mist een deel van haar arm door een illegale val.

Deze illegale handel is een grote bedreiging voor de chimpansee. In deze industrie worden zij vaak erg slecht behandeld en verwaarloosd. Ook chimpansees die in de toeristen sector worden ingezet als entertainment worden vaak mishandeld en geisoleerd. Veel van deze chimpansees overleven dit niet.

Social Media

Social media speelt een grote rol in het versterken van deze illegale handel. Zo worden er vaak ‘schattige’ filmpjes gedeeld van chimpansees in kleding of als entertainment, waardoor de vraag naar chimpansees als huisdier toeneemt.

Wat wij doen

Het Jane Goodall Instituut zet zich dagelijks in om deze illegale handel van wilde dieren te stoppen. Lees hier meer over onze Afrika projecten. In onze projecten richten wij ons voornamelijk op:

  • Opvangcentra voor geredde dieren
  • Voorlichting en samenwerking met lokale bevolking
  • Samenwerken met overheden om wetten na te leven
  • Conservatie vanuit communities
  • Onderzoek en technologie
  • Een globaal netwerk met lokale campagne’s

Sluit je bij ons aan en help deze illegale handel te stoppen. 

Door chimpansees op te vangen in onze opvangcentra kunnen wij er voor zorgen dat ze een zo chimpwaardig mogelijk bestaan kunnen leiden. Bekijk dit hier hoe Anzac zich heeft ontwikkeld in ons Tchimpounga opvangcentrum.