fbpx

Vandaag is het Wereld Bonobo Dag

En wij hebben een verrassing!

Valentijnsverrassing.. Jane Goodall komt naar Nederland!
13 February 2020 Fien Lindelauff

Valentijnsverrassing.. Jane Goodall komt naar Nederland!

Door: Fien Lindelauff

Vandaag is het niet alleen Valentijnsdag maar ook Wereld Bonobo Dag! En dat is niet voor niets, want de bonobo wordt ook wel de liefdesaap genoemd. Onze Jane Goodall komt speciaal naar Nederland om het nieuwe bonoboverblijf te openen in Ouwehands Dierenpark!

Woensdagmiddag 13 mei opent Ouwehands Dierenpark Rhenen een gloednieuw bonoboverblijf. Door Bonobo’s op te vangen wil het dierenpark bijdragen aan het behoud van deze diersoort. Ouwehands Dierenpark biedt in het nieuwe bonoboverblijf een plek aan negen bonobo’s, waarvan zes volwassen dieren en drie jongen. Ter ere van dit feestelijke moment heeft het Ouwehands Dierenpark onze eigen dr. Jane Goodall uitgenodigd om het verblijf te openen!

Wij willen onze Roots & Shoots achterban graag een kans geven om hier bij te zijn. Dus zit jij in groep 6, 7 of 8? Doe mee met onze prijsvraag en wie weet is jouw hele klas erbij!

Jane vindt het belangrijk dat iedereen zich inzet voor een betere wereld. Met deze gedachte startte zij ons jongerenprogramma Roots & Shoots. Ook jij kunt het verschil maken. Verzin jij  het beste idee voor een positieve verandering voor mens, dier en natuur? Doe mee met onze prijsvraag en wie weet is jouw hele klas bij deze bijzondere middag op 13 mei.

Deze speciale winactie sluit op 3 april, Jane’s verjaardag! Geef jij Jane het beste verjaardagskado door jouw idee in te sturen?

Een jury van BN’ers zal naar de ideeën kijken. De winnende ideeën ontvangen een uitnodiging om met hun hele klas aanwezig te zijn bij de officiële opening van het splinternieuwe bonoboverblijf in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Hier kunnen de kinderen als eerst het verblijf en de bonobo’s bewonderen en Jane Goodall ontmoeten en vragen stellen.

Vervoer wordt voor de winnaars geregeld en er is tijdens de opening een vertaler aanwezig om de gesprekken tussen kinderen en Jane Goodall te begeleiden.

Dit exclusieve evenement is alleen toegankelijk voor jongeren uit groep 6, 7 of 8 die het beste idee hebben ingezonden.

Ga aan de slag met de lesbrief en de bijbehorende prijsvraag. Daarin lees je meer over bonobo’s en Jane Goodall. En wie weet kunnen jullie de bonobo’s straks als één van de eersten in het echt bewonderen!

Over de bonobo

De bonobo is net als de chimpansee, orang-oetang en gorilla een mensaap en dus een neefje van ons. Bonobo’s en Chimpansees hebben 99% hetzelde DNA als wij.

Bonobo’s leven in het tropisch regenwoud ten Zuiden van de Congorivier, in de Democratische Republiek Congo in Afrika. Net als alle anders mensapen wordt de bonobo met uitsterven bedreigd.

Vroeger dachten mensen dat de bonobo en de chimpansee hetzelfde waren, maar inmiddels weten we dat het twee verschillende soorten zijn. Een bonobo is slanker en kleiner en heeft een donker gezicht met lichte lippen. Een chimpansee is wat breder en heeft altijd donkere lippen. Bij de chimpansees staat altijd een mannetje aan het hoofd terwijl bij de bonobo de vrouwtjes de baas zijn!

Het Jane Goodall Instituut zet zich in voor de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden, bossen en andere wilde dieren in natuurgebieden.

Lees hier meer over dit exclusieve evenement en hoe jij toegang kunt winnen!