fbpx

Hoe herken je een ongepaste afbeelding?

Help de handel in wilde dieren te stoppen

Hoe herken je een ongepaste afbeelding?
18 February 2020 Fien Lindelauff

Hoe herken je een ongepaste afbeelding?

Ongepaste foto’s, gifjes en filmpjes dragen bij aan een misleidend beeld van chimpansees, mensapen en andere wilde dieren. Dat misleidende beeld zorgt voor een verhoogde vraag naar bijvoorbeeld chimpansees als huisdier. Hoe herken je een ongepaste foto en hoe moet je hiermee omgaan?

Dit schuilt er achter een ‘schattige’ foto

Soms is het moeilijk om te zien waarom een ‘schattige’ foto ongepast kan zijn. Maar achter veel beelden van wilde dieren schuilt een dodelijke realiteit van illegale handel, stroperij en mishandeling.

Beelden van wilde dieren in ‘menselijke omgevingen’ laten ons onterecht geloven dat wilde dieren in deze situatie thuis horen. Door het zogenaamd ‘schattige’ imago van deze beelden neemt de vraag naar baby chimpansees als huisdier toe. Dit draagt bij aan de illegale handel in deze wilde dieren, waarbij vele van hem worden gedood. Wilde dieren horen in het wild en zijn erg ongelukkige huisdieren.

Bedreigde diersoort

Daarnaast kunnen deze misleidende afbeeldingen ervoor zorgen dat chimpansees en andere mensapen minder snel als bedreigde diersoort worden gezien. Het gevangenschap van wilde dieren zoals chimpansees wordt hierbij genormaliseerd. Help ons chimpansees en andere mensapen in het wild te kunnen beschermen door aandacht te vragen voor hun bedreigde status. Bekijk hier hoe het wij ons inzetten om deze handel te stoppen.

Dit schuilt er achter ongepaste foto’s

Help ons aandacht te vragen voor ongepaste foto’s van o.a. chimpansees door bewust om te gaan met het delen en liken van afbeeldingen met wilde dieren. Stop met delen en liken van foto’s met de onderstaande content:

Chimps in clothes are NOT comfortable!

bad imagery forever wild campaign JGI

Stop met het delen van afbeeldingen met chimpansees en andere mensapen die als huisdier worden gehouden, kleding dragen, of in een menselijke omgeving zijn.

  • Mensapen moeten nooit als huisdier gehouden worden. Hun basisbehoeften worden niet vervuld. Vaak worden zij mishandeld en verwaarloosd en kunnen zij niet socialiseren met andere chimpansees.
  • Jonge chimpansees zijn vaak weggehaald bij hun moeder, wat resulteert in levenslange psychologische schade. Chimpansees zijn sociale dieren en moeten contact hebben met andere chimpansees om op een gezonde manier op te groeien.

Chimps smiling are NOT having fun!

Stop met het delen van afbeeldingen met chimpansees en andere mensapen die ‘lachen’ of op een selfie staan. Chimpansees ‘lachen’ niet uit geluk. Wat er uit ziet als een lach bij mensen heeft bij chimpansees een stress-gerelateerde betekenis.

Chimps in entertainment are NOT enjoying themselves!

Stop met het delen van afbeeldingen met chimpansees en andere mensapen die poseren als attribuut of kunstjes doen. Wilde dieren die gebruikt worden in de entertainment industrie worden vaak als baby getraind. Hierbij worden zij vaak mishandeld en geisoleerd.

Chimp selfies are NOT pretty pictures!

Stop met het delen van afbeeldingen waarbij mensen met chimpansees op foto’s poseren. Direct contact tussen mensen en andere apen kunnen er voor zorgen dat ziektes worden overgedragen, zowel op mensen als andere apen. Mensapen zijn enorm sterk en kunnen zich agressief gedragen. Om deze reden moeten zij alleen in direct contact staan met professionele verzorgers.

Het herkennen van een ongepaste afbeelding is heel erg lastig. Vaak is maar een deel zichtbaar van de situtatie of lijkt het natuurlijk. Een bron kan verheldering bieden maar bij twijfel NIET liken en delen!

Hoe kun jij helpen?

Stop met Linken en delen van ongepaste beelden. 

Ongepaste foto’s, gifjes en filmpjes dragen bij aan een misleidend beeld van chimpansees, mensapen en andere wilde dieren. Dat misleidende beeld zorgt voor een verhoogde vraag naar bijvoorbeeld chimpansees als huisdier. Stop dus met liken en delen van (vermoedelijk) ongepaste beelden.

Deel positieve beelden van dieren in het wild

Deel wel positieve afbeeldingen van dieren in het wild als deze van Gremlin en haar zoon  Gizmo in Gombe National Park, Tanzania  kun jij aandacht vragen voor hun bedreigde status en je inzetten voor natuurbehoud. Gebruik de hastags #4EverWild en #sharewithcare

Deel deze afbeelding op social media 

ForeverWild campaign JGI NederlandHiermee roep je anderen op om bewust om te gaan met het liken en delen van afbeeldingen met wilde dieren. Gebruik de hastags #4EverWild #sharewithcare

Sluit je bij ons aan!

Sluit je bij ons aan en praat mee over hoe wij deze wreedheid kunnen stoppen.

Rapporteer

Rapporteer ongepaste content op social media: kijk hier hoe je dat doet.

 

Dit nieuwsbericht maakt deel uit van onze ForeverWild campagne. Lees hier meer over deze campagne.