fbpx

Hoe werkt de illegale handel in chimpansees en andere wilde dieren?

Hoe werkt de illegale handel in chimpansees en andere wilde dieren?
18 februari 2020 Fien Lindelauff

Hoe werkt de illegale handel in chimpansees en andere wilde dieren?

Chimpansees worden net als alle andere mensapen met uitsterven bedreigd. Er leven nog maar minder dan 350.000 chimpansees in het wild. Ondanks deze bescherming, worden er elk jaar nog meer dan 3000 mensapen uit het wild gevangen of gedood door de illegale handel. Ongepaste beelden op social media spelen hier een grote rol in.

Bedreigde diersoort

In de internationale overeenkomst CITES horen mensapen het hoogste level van bescherming moeten krijgen. In deze overeenkomst staat dat het illegaal is om deze dieren te doden, te vangen of te verhandelen. Er leven nog maar minder dan 350.000 chimpansees in het wild. Jaarlijks worden er tenminste 3000 wilde mensapen illegaal gevangen of gedood. Tweederde van deze 3000 zijn chimpansees. Dit getal heeft ernstige gevolgen voor de chimpansees gemeenschappen in het wild.

harmful content foreverwildDoor zogenaamd ‘schattige’ maar ongepaste beelden neemt de vraag naar wilde dieren als huisdier en als entertainers toe.

Lees hier meer over de rol van social media in de illegale handel in wilde dieren.

Illegale handel

Deze illegale handel in wilde dieren is erg winstgevend en er komen georganiseerde misdaadbendes aan te pas. Fraude, oplichting en corruptie komen veel voor. Door het gebruik van social media kunnen de handelaren vrij hun gang gaan zonder veel risico te lopen om gestraft te worden.

Daarnaast is de handhaving van de wetgeving op dit gebied erg zwak. Tussen 2005 en 2011 zijn er minimaal 22.000 mensapen uit het wild gevangen en zijn er slecht 27 mensen gearresteerd die aan deze illegale handel werden gelinkt.

Wat is de impact op populaties van wilde dieren?

De jacht en handel in zulke intelligente dieren als mensapen heeft grote gevolgen. Alle individuele dieren die verhandeld of gevangen worden lijden door de wreedheid. Als de dieren het al overleven, zijn zij vaak getraumatiseerd, ziek of gehandicapt.

Anzac en Jeje in het Tchimpounga opvangcentrum. Anzac mist een deel van haar arm door een illegale val.

De illegale handel heeft een grote impact op populaties van wilde dieren. Zo kunnen populaties van chimpansees of andere mensapen niet snel herstellen. Dit komt door de lage voortplantingssnelheid van mensapen. Dit betekent dat het lang duurt voordat jonkies volwassen worden en zichzelf kunnen voortplanten. Ook zitten er grote tussenpauzes in het krijgen van jongen.

Om deze wilde populaties te kunnen laten voortbestaan is het erg belangrijk dat we deze illegale handel stoppen.

Wat wij doen om deze illegale handel te stoppen

Het Jane Goodall Instituut werkt vanuit een driehoeksbenadering om deze illegale handel tegen te gaan.

Educatie

Door educatieprogramma’s geven wij voorlichting over de bedreigde status van de chimpansee, hun rol in het ecosysteem en het belang van dier en natuurbescherming.

Monitoren

Het Jane Goodall Instituut werkt samen met lokale gemeenschappen, instanties en organisaties om de illegale handel in de gaten te houden en handelaren te kunnen oppakken. Tevens zijn er verschillende projecten in Afrika waar rangers de chimpansees beschermen. Bekijk hier onze projecten in Afrika. 

Opvangen

Daarnaast heeft het Jane Goodall Instituut verschillende opvangcentra waar geredde chimpansees en andere primaten worden verzorgd.

Ontmoet de chimpansees

In onze opvangcentra zorgen wij ervoor dat de chimpansees een zo chimpwaardig mogelijk bestaan kunnen leiden. Door professionele verzorging en herstel krijgen zij een tweede kans. Ontmoet hier alle chimpansees in onze opvangcentra en lees hun verhaal.

Wat kun jij doen?

De vraag naar wilde dieren als huisdier wordt groter door de verspreiding van ongepaste beelden op social media. Help ons deze handel te stoppen door bewust om te gaan met het liken en delen van foto’s met wilde dieren. Stop met het liken en delen van ongepaste beelden en deel deze post om ook jouw vrienden op de hoogte te brengen:

ForeverWild campaign JGI Nederland

Sluit je bij ons aan!

  • Sluit je bij ons aan en praat mee over hoe wij deze handel kunnen stoppen
  • Rapporteer ongepaste content op social media: kijk hier hoe je dat doet

Dit nieuwsbericht maakt deel uit van onze ForeverWild campagne. Lees hier meer over deze campagne.

door: Fien Lindelauff

Bron: www.thejanegoodallinstitute.com