fbpx

Wat doen wij om de illegale handel in wilde dieren te stoppen?

Wat doen wij om de illegale handel in wilde dieren te stoppen?
19 February 2020 Fien Lindelauff

Wat doen wij om de illegale handel in wilde dieren te stoppen?

Chimpansees worden net als alle andere mensapen met uitsterven bedreigd. Het Jane Goodall Instituut zet zich in om een einde te maken aan deze handel. Door het monitoren van illegale handelaren, actief beschermen in leefgebieden, pulieksvoorlichting en educatie en het opvangen van geredde chimpansees zetten wij ons in om deze handel te stoppen.

Bedreigde diersoort

In de internationale overeenkomst CITES horen mensapen het hoogste level van bescherming moeten krijgen. In deze overeenkomst staat dat het illegaal is om deze dieren te doden, te vangen of te verhandelen. Er leven nog maar minder dan 350.000 chimpansees in het wild. Jaarlijks worden er tenminste 3000 wilde mensapen illegaal gevangen of gedood. Tweederde van deze 3000 zijn chimpansees. Dit getal heeft ernstige gevolgen voor de chimpansees gemeenschappen in het wild.

Door zogenaamd ‘schattige’ maar ongepaste beelden neemt de vraag naar wilde dieren als huisdier en in entertainment toe. Lees hier meer over de rol van social media in de illegale handel in wilde dieren en wat jij kunt doen om te helpen.

De jacht op en handel in zulke intelligente dieren als mensapen heeft grote gevolgen. Alle individuele dieren die verhandeld of gevangen worden lijden door de wreedheid. Als de dieren het al overleven, zijn zij vaak getraumatiseerd, ziek of gehandicapt. Daarnaast heeft deze handel grote gevolgen voor populaties wilde mensapen. Lees hier meer over de gevolgen van deze handel.

Wat wij doen om deze illegale handel te stoppen

Het Jane Goodall Instituut werkt vanuit een driehoeksbenadering om deze illegale handel tegen te gaan en zet zich dagelijks in om deze illegale handel van wilde dieren te stoppen. Lees hier meer over onze Afrika projecten.

Monitoren en opsporen

Het Jane Goodall Instituut werkt samen met lokale gemeenschappen, instanties en organisaties om de illegale handel in de gaten te houden en handelaren te kunnen oppakken. Een voorbeeld hiervan zijn onze rangers die de grenzen van natuurgebieden beschermen tegen illegale jagers.

Educatie en voorlichting

Door educatieprogramma’s geven wij voorlichting over de bedreigde status van de chimpansee, hun rol in het ecosysteem en het belang van natuurbescherming. Met ons Roots & Shoots programma worden ook jongeren aangespoord om zich in te zetten voor natuurbescherming. Lees hier meer over Jane’s wereldwijde Roots & Shoots jongerenprogramma.

Opvangen

George. At the JGI Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center. With his JGI caregiver Chantal.

Daarnaast heeft het Jane Goodall Instituut verschillende opvangcentra waar geredde chimpansees en andere primaten worden verzorgd. In onze opvangcentra zorgen wij ervoor dat de chimpansees een zo chimpwaardig mogelijk bestaan kunnen leiden. Door professionele verzorging en herstel krijgen zij een tweede kans. In het Tchimpounga opvangcentrum leven 149 geredde chimpansees.

Ontmoet de chimpansees

Dit is George. George werd illegaal als huisdier gehouden in Angola totdat hij werd gered en naar het Tchimpounga opvangcentrum werd gebracht. In onze opvangcentra zorgen wij ervoor dat de chimpansees een zo chimpwaardig mogelijk bestaan kunnen leiden. Door professionele verzorging en herstel krijgt George een tweede kans.

Ontmoet hier alle chimpansees in onze opvangcentra en lees hun verhaal.

Ook George verdient een tweede kans

Wat kun jij doen?

De vraag naar wilde dieren als huisdier wordt groter door de verspreiding van ongepaste beelden op social media. Help ons deze handel te stoppen door bewust om te gaan met het liken en delen van foto’s met wilde dieren. Deel deze post om ook jouw vrienden op de hoogte te brengen:

ForeverWild campaign JGI Nederland

Sluit je bij ons aan!

 

Dit nieuwsbericht maakt deel uit van onze ForeverWild campagne. Lees hier meer over deze campagne.

door: Fien Lindelauff

Bron: www.thejanegoodallinstitute.com