fbpx

Roots & Shoots bestaat 29 jaar!

Roots & Shoots bestaat 29 jaar!
20 February 2020 Fien Lindelauff

Roots & Shoots bestaat 29 jaar!

Op 19 februari bestond Roots & Shoots precies 29 jaar! Dit werd uitgebreid gevierd in Tanzania, het land waar Jane Goodall in 1991 Roots & Shoots oprichtte. Door duizenden Roots & Shoots aanhangers werd dit in het hele land gevierd met verschillende soorten activiteiten.

Het ontstaan van Roots & Shoots

Roots & Shoots werd in 1991 opgericht in Tanzania door dr. Jane Goodall nadat Tanzaniaanse jongeren hun zorg uitspraken over de problemen in hun omgeving. Deze jonge mensen wilden heel graag iets doen aan deze grote problemen maar wisten niet hoe, zij hadden het gevoel dat deze problemen té groot waren om zelf op te lossen.

Vanaf dat moment begonnen zich overal in Tanzania clubjes met jonge mensen te vormen die op allerlei manieren de problemen in hun eigen omgeving proberen op te lossen. Hieruit is het Roots & Shoots programma ontstaan.

Jane Goodall is er van overtuigd dat iedere persoon, iedere dag een positief verschil kan maken voor een ander mens, een ander dier en het milieu, hoe klein ook! Lees hier meer over het ontstaan van Roots & Shoots.

Roots & Shoots Tanzania

Roots & Shoots Tanzania

Roots & Shoots in Tanzania

Roots & Shoots 29 years

Roots & Shoots 29 jaar!

Inmiddels is Roots & Shoots niet alleen groot in Tanzania, maar over de hele wereld! In Tanzania heeft Roots & Shoots meer dan 150 vrijwilligers en werkt hierbij samen met 340 scholen en gemeenschappen in Tanzania door middel van campagnes, bijeenkomsten en het leveren van lesmateriaal. Lees hier meer over onze projecten in Tanzania.

Chimpanzee Movements

Om de verjaardag van Roots & Shoots te vieren zijn er in Tanzania ‘Chimpanzee Movements’ opgezet. Met dit initiatief worden naast in Tanzania ook zo veel mogelijk jongeren in Kenia, Burundi en andere Afrikaanse landen bereikt. Met deze beweging willen zij jongeren en volwassen inspireren over de beschermde status van de chimpansee, chimpansee gedrag en bedreigingen in het wild.

Chimpanzee movement Tanzania

Chimpanzee Movement Tanzania

In 20 regio’s zullen Roots & Shoots coordinatoren een chimpansee trofee meenemen naar 25 scholen. Op deze scholen zullen 1200 jongeren aanwezig zijn bij een evenementen over chimpansees. In elke regio zullen 30.000 studenten en docenten bereikt worden en toegang hebben tot informatie over de chimpansees. Daarnaast worden er bomen geplant om het belang van natuurbescherming te vieren.

Bomen planten Roots & Shoots Tanzania

Bomen planten met Roots & Shoots in Tanzania

Bekijk op dit filmpje hoe onze Roots & Shoots collega’s feest vierden in Tanzania!

5000 bomen geplant voor het 29 jarige bestaan

Tree planting Roots & Shoots Tanzania

Bomen planten met Roots & Shoots in Tanzania

Verschillende scholen kwamen op 19 februari samen om deze speciale Roots & Shoots verjaardag te vieren met onder andere muziek en dans. Ook werden er in heel Tanzania maar liefst 5000 bomen geplant!

De Chimpanzee Movements zijn van start gegaan op 19 februari en zullen eindigen op 14 juli, waarop Wereld Chimpansee dag wordt gevierd. Aan het eind van deze campagne zullen maar liefst 600.000 studenten en 84.000 ouders indirect worden bereikt met informatie over de beschermde status van de chimpansee en hun leefgebieden.

Andere landen

Ook in andere landen werd dit 29 jarige bestaan gevierd. Zo werden er ook bomen geplant in Burundi in Zimbabwe. In Burundi zijn er maar liefst 14.000 bomen geplant waarbij een nieuwe methode werd ingezet, waarbij geen plastic hoeft worden gebruikt!

Bomen planten Roots & Shoots Burundi

Bomen planten met Roots & Shoots in Burundi

Sluit je aan bij Roots & Shoots Nederland!

Uiteraard zijn wij in Nederland ook actief met Roots & Shoots! Sluit je nu bij ons aan als vrijwilliger, of vraag een toolkit aan en start zelf een project!

Door: Fien Lindelauff