fbpx

Ontmoet de geredde babychimpansee Tina

Ontmoet de geredde babychimpansee Tina
28 februari 2020 Fien Lindelauff

Ontmoet de geredde babychimpansee Tina

Tchimpounga

Er is een nieuwe babychimpansee gered en geplaatst in ons Tchimpounga opvangcentrum in Congo.

Tina new arrival Tchimpounga

Angola

Tina werd gered uit de huisdierindustrie in Angola. In Angola bestaat er een groeiende vraag naar chimpansees als huisdier, wat een illegale handel stimuleert. Lees hier meer over deze illegale handel in wilde dieren.

In Angola bestaat geen organisatie of opvangcentrum die zich in kan zetten voor chimpansee welzijn. Hierdoor worden er vaak chimpansees illegaal als huisdier gehouden in dit land. Het Tchimpounga opvangcentrum werkt samen met de overheid in Angola om chimpansees te kunnen redden. Drie chimpansees werden gered uit verschrikkelijke omstandigheden in een restaurant in Cabinda, Angola. Een van deze chimpansees was baby Tina.

baby chimpansee Tina

Tina

Gelukkig kon Tina worden gered en krijgt zij een tweede kans. Het kostte erg veel tijd om de drie chimpansees uit Angola te redden, omdat het opvangcentrum Tchimpounga in Congo gehuisvest is. Gelukkig is dit na maanden overleg en papierwerk gelukt.

Toen Tina aan kwam in Tchimpounga was ze erg zwak en zat ze onder de luizen. Bij aankomst werd zij geplaatst bij verzorgster Antonette, wie veel ervaring heeft met het zijn van een draagmoeder voor babychimpansees.

Binnen twee dagen waren Tina en Antonette onafscheidelijk. Antonette is dag en nacht bij Tina om haar te verzorgen en in de gaten te houden. Omdat Tina in Angola bij mensen in een auto had gewoond, was zij gewend aan menselijk contact. Socialisatie met een draagmoeder zoals Antonette is erg belangrijk voor babychimpansees zoals Tina, omdat zij vertrouwen moet krijgen in het omgaan met de verzorgers. Nadat Tina enkele weken in quarantaine was gebleven, mocht zij de andere babychimpansees ontmoeten!

Babygroep Tchimpounga

In de babygroep in Tchimpounga leren George, Kabi en Vienna Tina steeds beter kennen!

babygroep Tchimpounga

George, Vienna, Tina en Kabi in het Tchimpounga opvancentrum

Tina is een sterke persoonlijkheid voor haar leeftijd. Sinds zij is aangekomen is ze een stuk zelfverzekerder geworden en niet meer bang voor nieuwe plekken.

Met drie mannetjes chimpansees krijgt Tina nog wel eens wat te verduren. George kon nogal hardhandig met haar spelen. Vienna begon haar echter gelijk te knuffelen! Ook Kabi begon wild met Tina te spelen, maar dit maakte Tina niet uit en al gauw lagen ze te rollen bollen in het zand. Kabi pakte zelfs haar hand en wilde de hele tijd met haar knuffelen.

De vier baby’s leren overdag klimmen en onderzoeken in het bos, en gaan ‘s avonds terug naar hun nachtverblijf. Tina lijkt haar plekje te hebben gevonden met de 3 mannen!

Steun geredde chimpansees zoals Tina

Draag jij ook bij aan de opvang en verzorging van weeschimpansees zoals Tina? Adopteer nu een van onze chimpansees en ontvang meerdere malen per jaar een update van de door jou gekozen chimpansee.

Lees hier meer over onze Afrika projecten.

Bron: Tchimpounga opvangcentrum Congo

Vertaald door: Fien Lindelauff