fbpx

Roots & Shoots in Indonesië

Roots & Shoots in Indonesië
28 February 2020 Fien Lindelauff

Roots & Shoots in Indonesië – Bomen planten voor orang-oetans

Door: Lara Nellissen

Onze vrijwilligster Lara zit al enige tijd op Sumatra, Indonesië om de orang-oetans te bestuderen. Vanuit Roots & Shoots startte ze een eigen project in Indonesië en schreef er voor ons een stukje over!

Soms zakt de moed je in de schoenen als je ziet hoe ons klimaat verandert. In Australië, dat geteisterd wordt door bosbranden, maar ook bijvoorbeeld in Indonesië. Hier doe ik onderzoek naar wilde orang-oetans en zie ik dat hun leefgebied steeds verder plaats moet maken voor palmolie plantages. Toch putten we ook hoop uit de boodschap van Jane, want door een klein stuk bos te beschermen, vind je hier gelukkig nog relatief veel orang-oetans. Tijd om de lokale bevolking en de jongeren erbij te betrekken met een Roots&Shoots programma!

Lara en Tri Indonesie

Lara en Tri

Roots & Shoots in Indonesië

Samen met mijn collega’s in het Indonesische Suaq en met tips van het Jane Goodall Instituut Nederland hebben we in december ons eigen Roots & Shoots programma georganiseerd: een drie daagse excursie voor middelbare scholieren uit de omgeving. Het organiseren ging niet zonder slag of stoot en dat het gelukt is, is geheel te danken aan het enthousiasme en doorzettingsvermogen van mijn Indonesische vriendin en collega Tri.

Orang-Oetan

Orang-Oetans Pin en Pep

Samen met de leerlingen zijn we het bos in gegaan, op zoek naar orang-oetans en andere dieren. Geen van de scholieren had ooit eerder orang-oetans gezien, dus ze vonden het ontzettend spannend. In het bos hebben we de leerlingen veel kunnen leren over de planten en dieren die er leven, over natuurbescherming en over hoe je onderzoek doet. Ze verwonderden zich over het grote aantal dieren en planten dat ze in Suaq aantroffen, veel meer dan bij de palmolie plantage, die we ook bezochten. Dat overtuigde hen ervan dat het heel belangrijk is dat we het bos beschermen.

Roots & Shoots excursie Indonesie

Roots & Shoots excursie

Oplossing: fruitboompjes planten

We vertelden de leerlingen over Jane en haar missie. Als oplossing voor de problemen in hun eigen regio, bedachten ze vervolgens dat er meer verschillende bomen naast de rivier gepland moesten worden. Dit zorgt niet alleen voor een hogere biodiversiteit in de plantages, maar ook voor minder erosie en schoner water. Om een start te maken hebben we samen met de leerlingen 40 fruitboompjes achter het onderzoeksstation geplant. De vruchten van sommige van deze bomen (doerian) zullen heel erg gaan stinken, maar dat zijn zorgen voor later. De orang-oetans en andere dieren achter het kamp gaan er erg blij mee zijn.

Ons doel is om nog meer van zulke excursies te organiseren en om samen met de lokale jongeren projecten op zetten om hen zo te inspireren tot natuurbehoud.

Roots & Shoots presentatie in Indonesië

Wil je ook graag een Roots & Shoots project opzetten? Hier vind je hoe je dat kunt doen.

Of ben je benieuwd geworden naar de orang-oetans in Suaq, bezoek dan de website: www.suaq.org of volg Suaq op social media (@orangutansofsuaq).