fbpx

ChimpUpdate Hope

ChimpUpdate Hope
4 maart 2020 Fien Lindelauff

Hoe gaat het met Hope?

Wounda and Hope

Wounda en baby Hope op Tchindzoulou eiland

Hope is de baby van Wounda, de beroemde chimpansee. Samen leven zij op het Tchindzoulou eiland in het Tchimpounga opvangcentrum. Dit eiland bestaat uit ongeveer 108 hectare en er wonen 50 chimpansees.

Hope begint langzamerhand te zwaar te worden om nog mee te liften op Wounda haar rug. Hij zal snel groot genoeg zijn om zelf de lange wandelingen in het bos vol te houden met Wounda aan zijn zijde. Hope begint ook steeds verder weg te gaan van Wounda om te spelen, soms verliest Wounda hem zelfs even uit het oog maar niet voordat Wounda, net als mensenmoeders, er van verzekerd is dat degene waar hij mee speelt er voor zorgt dat hij veilig is. Ook zorgt ze er voor dat hij weet waar ze is zodat hij direct naar haar toe kan komen mocht er wat gebeuren.

Speeltijd

Hope zijn favoriete speelplek is een oude boom met een groot gat in de stam. Daar speelt hij graag verstoppertje met zijn vriendjes en niets is leuker dan elkaar kietelen zodat ze continu in een deuk liggen.

Op een dag vond Yanko, 1 van zijn vrienden, een oude stoffen zak, aangespoeld door de rivier. Yanko klom gelijk in de boom met de zak en daagde Hope uit om met hem te spelen. Dit was dolle pret voor die twee, ze konden niet stoppen met lachen. Toen Yanko de zak over Hope heen trok kwam Hope al helemaal niet meer bij van het lachen! Wounda keek ondertussen tevreden vanaf een afstandje hoe de twee aan het spelen waren.

Wounda and Hope

Wounda en Hope op Tchindzoulou eiland

Vriendschappen in de groep

Nu de groep na de samenvoeging steeds stabieler wordt, leren de chimps elkaar steeds beter kennen en worden er mooie en interessante vriendschappen gevormd. Wounda weet heel goed hoe zij met deze situatie het beste om kan gaan en verstevigd daarmee haar positie als de vrouwelijke leider van de groep.

Het is mooi om te zien hoe haar zoontje Hope met de andere chimps omgaat, iedereen respecteert en beschermt hem. Ongeacht de situatie, zelfs als de grote mannetjes vechten, blijft Hope lekker zorgeloos spelen omdat hij weet dat niemand hem iets zal doen omdat zijn moeder Wounda is, de koningin van de groep.

Om chimpansees als deze en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.