fbpx

ChimpUpdate Lemba

ChimpUpdate Lemba
10 maart 2020 Fien Lindelauff

ChimpUpdate Lemba

chimpansee lemba

Lemba

Lemba is een opmerkelijke chimpansee die woont in het Tchimpounga opvangcentrum. Na een polio-aanval toen ze jong was, zijn haar benen verlamd. Toch slaagt Lemba erin zich met verrassende behendigheid door het reservaat te bewegen en zelfs met een indrukwekkende snelheid.

Lemba’s vriendengroep

Lemba, Amazon en Mbebo hebben Benjamin eindelijk geaccepteerd in de groep, ze vormen nu een groep van 4 chimpansees. Lemba vindt Benjamin niet leuk, ze tolereert hem alleen maar. Ze maakt altijd kleine gebaren zodra Benjamin in haar buurt komt. Hiermee maakt ze hem duidelijk dat ze liever alleen is, of met Amazon of Mbebo. Benjamin kent de sociale regels die onder chimps gelden echter nog niet zo goed. Hij heeft tenslotte het merendeel van zijn leven doorgebracht in zijn eentje in een te klein verblijf. Lemba zit vaak naar Benjamin te kijken en er is duidelijk iets aan hem wat ze niet leuk vindt aan hem. Misschien is het zijn gedrag of misschien hebben ze gewoon geen chemie, we zullen het helaas nooit weten.

Lemba 2020

Lemba

Schilderen

Hoewel ze nu met zijn vieren zijn, is het nog steeds een beetje saai in het verblijf voor de chimps. De verzorgers doen er dan ook alles aan om de chimps te vermaken en bieden allerlei soorten verrijking aan. Hoewel wij chimpansees aanmoedigen om zich zo veel mogelijk als chimpansees te gedragen, heeft Lemba ooit leren schilderen. Ze lijkt hier veel plezier aan te beleven en begint altijd met de kleur oranje. De verzorgers moeten er altijd een beetje om lachen als ze Lemba zo serieus bezig zien met een activiteit die voor mensen bedacht is. Het geeft echter wederom aan hoe veel wij mensen en chimpansees op elkaar lijken en dat wij er alles aan moeten doen om hen en hun leefgebied te beschermen!

Om chimpansees als deze en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.