fbpx

ChimpUpdate Wounda

ChimpUpdate Wounda
10 March 2020 Fien Lindelauff

ChimpUpdate Wounda

Wounda is misschien wel één van de bekendste chimpansees ter wereld! Jane Goodall heeft namelijk een speciale ontmoeting met Wounda gehad en vertelt hier graag over in haar lezingen. Jane was er namelijk bij toen Wounda werd vrij gelaten op het Tchindzoulou eiland in het Tchimpounga opvangcentrum. Dit eiland bestaat uit meer dan 100 hectare bos en bied dus een natuurlijke omgeving voor de chimpansees in het opvangcentrum.

Filmpje

Op dit filmpje zie je hoe Wounda op dit eiland wordt uitgezet. Voor Jane was dit een erg bijzonder moment, omdat zij Wounda nog nooit eerder had ontmoet. Kijk zelf naar deze bijzondere ontmoeting tussen de twee!

Hoe gaat het op Tchindzoulou eiland?

De groep van 50 chimpansees op Tchindzoulou eiland is sinds een paar maanden eindelijk compleet. Door Wounda haar belangrijke hierarchische positie in de groep was haar reactie bepalend voor het slagen van de integratie van alle chimps. Het nu dominante mannetje Kefan zat in een andere groep maar hij en Wounda hadden elkaar al eens eerder ontmoet en kende elkaar dus al. Toen deze twee machtige chimps hun 2 groepen bij elkaar brachten hielp dat enorm. Wounda accepteerde Kefan direct als dominante man en hij accepteerde haar direct als dominant vrouwtje.

Wounda in group

Wounda in group

Wounda’s positie in de groep

Om deze positie te behouden moet Wounda er echter wel voor zorgen dat ze met alle chimps een goede relatie heeft, niet alleen met Kefan. Wounda brengt dus een groot gedeelte van haar dag door met het vlooien van haar favoriete groepsgenootjes. Nu haar zoontje Hope groter en zelfstandiger wordt kan ze steeds meer tijd weer met haar vrienden spenderen. Hope brengt op zijn beurt veel tijd door met Kudia maar de oppassers hebben hem ook op de rug bij andere vrouwtjes gezien zoals Vitika, Binda en Ouband, die dan heerlijk met hem een wandeling maken.

Nachtverblijf

Aan het eind van de middag lopen alle chimps altijd richting het nachtverblijf, super opgewonden omdat ze weten dat er lekker eten klaar voor ze ligt, sommige chimps schreeuwen luid, proberen elkaar te intimideren en slaan elkaar zelfs, dit alles om er voor te zorgen dat niemand straks aan hun eten durft te komen. Het is voor de verzorgers heel interessant om te zien dat Wounda en Hope altijd de rust zelf zijn, Wounda weet namelijk dat niemand aan haar en Hope zijn eten zal durven komen omdat de groep haar respecteert als leider.

Lees hier hoe het gaat met haar zoontje Hope.

Om chimpansees als deze en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.