fbpx

Jane Goodall deelt hoop in tijden van het coronavirus

Jane Goodall deelt hoop in tijden van het coronavirus
21 maart 2020 Fien Lindelauff

 Jane Goodall deelt hoop in tijden van het coronavirus

In deze onzekere tijden waarbij het COVID-19 coronavirus onze levens wereldwijd beïnvloed, is het meer dan ooit belangrijk om hoop te houden en te verspreiden. Middels deze weg willen wij iedereen een hart onder de riem steken en heel veel sterkte toewensen in de aankomende periode.

Bekijk hier de maatregelen die wij hebben genomen omtrent het coronavirus.

Jane Goodall door Paul Bellaart

Jane Goodall door Paul Bellaart

Gezondheid Jane Goodall

Dr. Jane Goodall heeft besloten om de instructies van gezondheidsexperts op te volgen en zo veel mogelijk sociale interacties uit de weg te gaan. Jane Goodall verblijft in goede gezondheid thuis in Engeland. Dit betekent helaas ook dat zij veel van haar lezingen heeft moeten cancelen. Via online platforms probeert zij haar boodschap uit te dragen en vooral hoop te verspreiden in tijden van onzekerheid. Gelukkig is Jane thuis in de digitale wereld en heeft zij op 20 maart 2020 deze video boodschap ingesproken:

De rol van illegale handel

De uitbraak van een pandemie zoals het coronavirus gaat waarschijnlijk hand in hand met ‘human-wildlife’ conflicten. Virussen die bij dieren geen ziekteverschijnselen geven, kunnen bij mensen een groot gevaar vormen. Zo bestaat er een kans dat het COVID-19 virus is overgedragen van vleermuizen of pangolins op mensen op een markt waar wilde dieren illegaal verhandeld worden. De uitbraak van dit virus laat ons inzien dat het belangrijk is om deze interacties met wilde dieren in te perken. Help daarom deze handel in wilde dieren te stoppen.

Ban wilde dieren in China

China heeft besloten om een ban in te voeren op het consumeren en fokken van wilde dieren. We hopen dat deze ban een verschil maakt en dat veel andere landen zullen volgen. Helaas geldt deze ban niet voor het gebruik van wilde dieren voor medicijnen, onderzoek of bont. Het is belangrijk dat ook deze handel gestopt wordt en dat ook illegale handelsstromen worden ingeperkt. Zo kan het contact tussen mensen en wilde dieren worden ingeperkt en kunnen bedreigde diersoorten in het wild blijven bestaan.

Gevaar voor chimpansees

Omdat mensen en chimpansee wel 98.6 procent van hun DNA delen, bestaat er ook een gevaar dat het coronavirus op chimpansees kan worden overgedragen. Lees hier meer over het gevaar voor de chimpansees.

Naast de illegale handel moeten we er ook voor zorgen dat ongepast contact tussen mensen en andere mensapen in de huisdieren of entertainmentindustrie zo veel mogelijk wordt beperkt. Op deze manier kunnen chimpansees en andere mensapen worden behoed voor het coronavirus. Lees hier meer over hoe ongepaste beelden op social media een rol spelen in de illegale handel in chimpansees, mensapen en andere wilde dieren.

De chimpansees in onze opvangcentra

Voor de chimpansees in onze opvangcentra worden extra maatregelen getroffen om besmettingen te voorkomen. Zo worden bezoeken zo veel mogelijk beperkt en worden alle medewerkers en chimpansees constant in de gaten gehouden. Het Jane Goodall Instituut doet er wereldwijd alles aan om de chimpansees en medewerkers veilig te houden en volgt hierbij de adviezen op van experts. Heb jij de chimpansees in onze opvangcentra al ontmoet? Wij stellen ze graag aan je voor!

Ondanks de sociale afstand blijven wij bereikbaar voor al jullie vragen en opmerkingen.

  • Wij zijn bereikbaar op info@janegoodall.nl voor alle vragen of opmerkingen
  • Volg ons op social media om dagelijks op de hoogte te blijven van de boodschappen die Jane Goodall uitdraagt: Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn
  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor al ons laatste nieuws

Wil jij jouw kinderen een steuntje in de rug geven om iets goeds te doen nu de scholen gesloten zijn? Dit kan met ons Roots & Shoots programma waarmee je een verschil kunt maken in je eigen omgeving!

Door: Fien Lindelauff