fbpx

Ons werk gaat door, in Nederland en in Afrika

Ons werk gaat door, in Nederland en in Afrika
26 March 2020 Fien Lindelauff

Ons werk gaat door, in Nederland en in Afrika met extra maatregelen tegen het coronavirus

Ondanks het coronavirus gaat het werk van de Jane Goodall Instituten wereldwijd gewoon door. In Nederland werken wij met onze 56 vrijwilligers vanuit huis, net als Jane. Onze helden in Afrika blijven zich elke dag in zetten voor de chimpansees en hun leefgebieden onder veel lastigere omstandigheden. Jouw hulp is dan ook ontzettend nodig om onze helden te steunen en de extra maatregelen te kunnen bekostigen. Steun ons hier.

Maatregelen voor dr. Jane Goodall

Jane Goodall door Paul Bellaart

credits: Paul Bellaart

Dr. Jane Goodall heeft besloten om de instructies van gezondheidsexperts op te volgen en zit momenteel in thuis isolatie in haar huis in Engeland. Zij is in goede gezondheid. Via online platforms blijft zij haar boodschap uitdragen en vooral hoop te verspreiden in tijden van onzekerheid. Volg ons op FacebookTwitterInstagram en LinkedIn om op de hoogte te blijven van Jane’s boodschappen.

Maatregelen in Nederland

Wij volgen de richtlijnen van het RIVM omtrent het coronavirus en werken vanuit huis. Onze organisatie kan gelukkig vooral door de hulp en extra inzet van de 56 vrijwilligers doorgaan. Want zeker in deze tijden is het verspreiden van Jane’s boodschap erg belangrijk!

Omdat de bouw van het bonoboverblijf in het Ouwehands Dierenpark niet op tijd af kan zijn en Jane Goodall in thuis isolatie zit, moeten wij tot onze grote spijt en teleurstelling haar bezoek aan Ouwehands Dierenpark op 13 mei uitstellen. Wij hopen dit evenement voor of na de zomervakantie wel te kunnen organiseren. De winactie om met jouw hele klas hier bij te kunnen zijn blijft wel staan. De deadline word verschoven dus grijp nu je kans om jouw beste idee in te sturen voor mens, dier en natuur.

Omdat de scholen zijn gesloten en wij de richtlijnen van het RIVM aanhouden hebben wij helaas ook al onze Roots & Shoots workshops moeten afzeggen. Dit betekent natuurlijk niet dat jij je vanuit huis niet kunt inzetten voor Roots & Shoots! Sluit je hier bij ons aan. 

Maatregelen in onze opvangcentra

Amazon’s health check

Het Jane Goodall Instituut doet er wereldwijd alles aan om de chimpansees en medewerkers veilig te houden en volgt hierbij de adviezen op van experts.

In onze opvangcentra worden er veel maatregelen getroffen om de verzorgers en chimpansees te beschermen tegen het coronavirus. Zo zijn alle centra gesloten voor bezoekers. De medewerkers worden goed in de gaten gehouden en het aantal medewerkers wordt geminimaliseerd.

Op Ngamba Island, het chimpansee opvangcentrum in Oeganda, wordt direct contact tussen chimpansees en verzorgers bijvoorbeeld tijdens voeren of training wordt ten alle tijden vermeden.

Bij ChimpEden in Zuid-Afrika zullen de dierverzorgers intern gaan wonen, sommige zelfs met hun huisdieren om voorbereid te zijn op een lange periode.

Om het gebied van Tchimpounga opvangcentrum wordt extra gepatrouilleerd tegen stropers en medewerkers maken zich klaar om alle extra veiligheid materialen in te kunnen zetten als thermometers, maskers, handschoenen en speciale pakken.

Uiteraard worden verzorgers en chimpansees constant gecontroleerd op symptomen. Zo minimaliseren we de kans op infecties.

Adopteer hier een chimpansee uit een van onze opvangcentra.

Maatregelen voor onze chimps in het wild

Wilde chimpansees lopen net als alle andere mensapen een groot gevaar om besmet te worden met het coronavirus. Voor populaties wilde dieren kan dit ernstige gevolgen hebben. Zo wordt er hard gewerkt om het aantal toeristen in natuurparken in te perken zodat de chimpansees niet door mensen besmet kunnen worden.

In het Gombe national park worden minder wetenschappers ingezet en alle medewerkers worden constant getest op symptomen. Daarnaast moeten alle toeristen aan strenge hygiënische maatregelen voldoen.

Tchimpounga rangers

Minder toeristen in national parks betekent echter meer ruimte voor illegale jagers. Ook deze jagers kunnen een besmettingsbron zijn voor de chimpansees. Het is belangrijker dan ooit dat onze rangers de natuurgebieden patrouilleren en de wilde dieren kunnen beschermen. Lees hier meer over onze projecten in Afrika.

Jouw hulp is harder nodig dan ooit

Deze extra maatregelen moeten bekostigd worden. Het Jane Goodall Instituut zet alles op alles om de chimpansees te beschermen tegen het dodelijke coronavirus. Help ons deze chimpansees te beschermen en maak het verschil.

Bron:

https://www.theguardian.com/environment/2020/mar/24/coronavirus-poses-lethal-threat-to-great-apes-experts-warn

Bekijk in dit filmpje hoe onze rangers zich inzetten om de illegale handel te stoppen: