fbpx

Wat betekent het coronavirus voor onze chimpansees?

Wat betekent het coronavirus voor onze chimpansees?
26 maart 2020 Fien Lindelauff

Wat betekent het coronavirus voor onze chimpansees?

Chimpansees en mensen hebben 98.6 procent hetzelfde DNA. Wij staan zo dicht bij elkaar dat de kans groot is dat ook het coronavirus een gevaar vormt voor chimpansees en andere mensapen. Hoe werkt deze overdracht en wat betekent dit voor de chimpansees?

Gevaar voor chimpansees

babygroep Tchimpounga

George, Vienna, Tina en Kabi in het Tchimpounga opvancentrum

De ‘gewone’ mensengriep vormt voor chimpansees al een gevaar. Chimpansees kunnen hier zelfs aan sterven. Ook het coronavirus vormt dus een serieus gevaar voor de meeste mensapen. Al verschillende wetenschappers waarschuwen dat het coronavirus hele populaties wilde chimpansees, bonobo’s, orang-oetans en gorilla’s kan uitroeien. Het Jane Goodall Instituut neemt strenge maatregelen om zowel wilde chimpansees als chimpansees in opvangcentra te beschermen tegen COVID-19.

Extra maatregelen  

Om de chimpansees extra te beschermen worden maatregelen getroffen om besmettingen te voorkomen. Zo zijn onze opvangcentra gesloten voor bezoekers en worden alle medewerkers en chimpansees constant in de gaten gehouden. Het Jane Goodall Instituut doet er wereldwijd alles aan om de chimpansees en medewerkers veilig te houden en volgt hierbij de adviezen op van experts. Lees hier de maatregelen die we hebben genomen.

Waar komt het coronavirus vandaan?

Ongeveer 60 procent van de ziektes die mensen dragen komen oorspronkelijk van dieren. Naast Ebola, SARS en AIDS is ook het coronavirus overgedragen van dieren op mensen. Het Coronavirus is waarschijnlijk voor het eerst is overgedragen van een vleermuis of pangolin op een dierenmarkt in China. Deze ziektes worden ook wel zoönosen genoemd.

Zoönosen

Zoönosen zijn ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen. Veel ziekten ontstaan dus doordat pathogenen, waarschijnlijk ook COVID-19, over worden gedragen van dier op mens. Dit zijn ziekten waarbij dieren functioneren als drager en een ziektebeeld alleen in mensen tot uiting komt. Doordat mensen steeds meer de overhand hebben in natuurgebieden wordt de afstand tussen mensen en wilde dieren kleiner en bestaat er een grotere kans op zoönosen.

Mens, dier en natuur zijn onderling verbonden

De verspreiding van virussen zoals het coronavirus laten volgens dr. Jane Goodall duidelijk zien dat mens, dier en natuur onderling verbonden zijn. Door de extractie van grondstoffen uit de natuur wordt de afstand tussen mens en natuur kleiner. Hierdoor kunnen zoönosen ontstaan die gevaarlijk zijn voor zowel mens als dier. Een virusinfectie kan weer razendsnel verspreid worden zoals is gebeurd met het coronavirus.

De rol van handel in wilde dieren

Ook het vangen en eten van (wilde) dieren vormen een mogelijkheid tot virusverspreiding. Zo zijn zowel Ebola als het AIDS virus bij mensen ontstaan na het eten van van een wilde chimpansees. Niet alleen wilde dieren, maar ook veedieren kunnen een bron zijn voor virusverspreiding.

Het vangen, verhandelen of doden van chimpansees en veel andere bedreigde diersoorten is in veel landen illegaal. Niet alleen heeft deze illegale handel veel impact op de populaties wilde dieren, maar vormt deze handel dus ook een gevaar voor mensen zelf. Help daarom deze handel in wilde dieren te stoppen.

Jouw hulp is harder nodig dan ooit

Om de chimpansees en de medewerkers in Afrika te beschermen tegen het coronavirus moeten er veel extra maatregelen worden genomen. Daarnaast is het belangrijker dan ooit om wilde chimpansees te beschermen tegen de illegale jacht en contact met mensen. Omdat er minder tot geen bezoekers meer in de national parken zijn, hebben jagers vrij spel. Help ons de chimpansees te beschermen tegen het dodelijke coronavirus.

Ondanks de sociale afstand blijven wij bereikbaar voor al jullie vragen en opmerkingen.

  • Wij zijn bereikbaar op info@janegoodall.nl voor alle vragen of opmerkingen
  • Volg ons op social media om dagelijks op de hoogte te blijven van de boodschappen die Jane Goodall uitdraagt: Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn
  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor al ons laatste nieuws

Wil jij jouw kinderen een steuntje in de rug geven om iets goeds te doen nu de scholen gesloten zijn? Dit kan met ons Roots & Shoots programma waarmee je een verschil kunt maken in je eigen omgeving!

Door: Fien Lindelauff