fbpx

Hygiëne voorlichting om de lokale bevolking te beschermen tegen COVID-19

Hygiëne voorlichting om de lokale bevolking te beschermen tegen COVID-19
20 mei 2020 Fien Lindelauff

Hygiëne voorlichting om de lokale bevolking in Afrika te beschermen tegen COVID-19

Het coronavirus is een wereldwijd probleem. Ook in Afrika zijn besmetting gemeld en vormt het virus een gevaar voor zowel de bevolking als de chimpansees. Het Jane Goodall Instituut  geeft voorlichting over het coronavirus en het belang van hygiëne om besmetting te voorkomen.

Het gevaar van COVID-19 voor chimpansees

Mensen en chimpansees delen wel 96,8 procent van hun DNA. Omdat chimpansees ook vatbaar zijn voor onze andere de menselijke griep is de kans groot dat zij ook gevaar lopen om besmet te worden met het coronavirus.

Het Jane Goodall instituut doet er alles aan om chimpansees in het wild en in onze opvangcentra te beschermen. Lees hier welke maatregelen zijn genomen.

Het coronavirus in Afrika

Op het continent Afrika zijn er veel minder besmettingen gemeld dan in de rest van de wereld. Toch vormt het coronavirus een groot gevaar. Niet alleen omdat er weinig gezondheidszorg beschikbaar is, maar ook omdat lockdown maatregelen voor veel mensen gelijk staat aan honger lijden. Gezondheidsorganisaties denken dat het werkelijke aantal besmettingen in Afrika hoger ligt dan gedacht. Dit omdat er weinig testcapaciteit is en dus weinig mensen worden getest.

Voorlichting voor de lokale bevolking

Een belangrijk onderdeel van het Jane Goodall Instituut is het samenwerken met de lokale bevolking. Om deze reden zijn veel van onze projecten begonnen met het geven van voorlichting over COVID-19. In veel Afrikaanse landen is er veel tot weinig gezondheidszorg beschikbaar en is het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus van groot belang. Door goede hygiëne kunnen mensen zich beter beschermen tegen het dodelijke virus.

het Jane Goodall Instituut deelt mondkapjes uit in Senegal

Het Jane Goodall Instituut deelt mondkapjes uit in Senegal

Senegal

Een vrouw met een mondkapje in Senegal

In Senegal zijn onze medewerkers een deur-tot-deur campagne gestart om het belang van hygiëne te promoten. Ook worden er mondkapjes uitgedeeld. Dit gebeurt in samenwerking met lokale organisaties en Roots & Shoots groepen. In deze voorlichting wordt onder andere uitgelegd:

– Hoe je effectief handen kunt wassen

– Welke hygiënische maatregelen je kunt nemen

– Wat de symptomen zijn van COVID-19

– Hoe verdere verspreiding voorkomen kan worden

Het voorkomen van besmettingen

Omdat de gezondheidsvoorzieningen in landen als Senegal erg slecht zijn, is het voorkomen de belangrijkste oplossing. In Senegal heeft het Jane Goodall Instituut onder andere zeep uitgedeeld aan 27 dorpen. Op deze manier kunnen families hun handen wassen. De medewerkers dragen mondkapjes om verspreiding tegen te gaan.

Doorbetalen werknemers

Omdat veel projecten zijn gestopt, zitten werknemers thuis. Het Jane Goodall Instituut betaald hun salarissen door, om te voorkomen dat zij ander werk moeten zoeken en risico lopen om besmet te worden met het coronavirus. Doordat mensen thuis blijven wordt ook het contact met chimpansees in natuurparken geminimaliseerd en zo besmettingen voorkomen.

Help ons deze maatregelen te kunnen bekostigen. Elk beetje helpt, samen maken we het verschil voor de chimpansees en de lokale bevolking.

Bekijk de COVID-19 voorlichting in Senegal: