fbpx

Jane Goodall reageert op Netflix serie Tiger King

Jane Goodall reageert op Netflix serie Tiger King
27 mei 2020 Fien Lindelauff

Jane Goodall reageert op Netflix serie Tiger King

De populaire Netflix serie Tiger King trekt wereldwijd aandacht. In deze serie worden de eigenaars van privé dierentuinen in de Verenigde Staten gevolgd. Veel dierenactivisten uiten kritiek op de serie. Ook Jane Goodall verkondigd haar mening over het houden en fokken van wilde dieren.

‘Tijgers en chimpansees zijn geen huisdieren’

Tijger opgeslotenDr. Jane Goodall heeft in verscheidene interviews haar mening laten weten met betrekking tot ‘Tiger King’ en particuliere eigenaren van exotische dieren zoals tijgers. Het gaat dan om mensen die de dieren als huisdier bezitten, of die een onverantwoorde, particuliere dierentuin runnen. Ze heeft aangegeven dat ‘bij de interactie tussen mensen en katachtigen, al vaak genoeg behoorlijk bloederige incidenten hebben plaatsgevonden’. Verder stelt ze dat hetzelfde geldt voor chimpansees: ‘Mensen krijgen in eerste instantie schattige [chimpansee] baby’s, die later opgroeien tot potentieel gevaarlijke, wilde dieren.”

chimpansee gevangenschapDr. Jane Goodall vindt dat alleen verantwoorde dierentuinen exotische dieren in gevangenschap zouden mogen houden, in het geval dat deze aandacht besteden aan fokprogramma’s met als doel om de dieren te kunnen beschermen in het wild en niet voor het eigen gewin. Die dierentuinen voldoen officieel aan bepaalde welzijnsstandaarden en dragen ook financieel bij aan natuurbescherming. Een tijger of chimpansee als huisdier houden, of in een particulier park fokken om er geld aan te kunnen verdienen of om als statussymbool te gebruiken, is iets wat gewoon niet door de beugel kan, omdat dit grote gevolgen heeft voor de dieren in het wild.

Bekijk de reactie van Jane Goodall in dit interview

Onze vrijwilligster en biologe Manon de Visser schreef een opiniestuk over Tiger King:

Liefde voor de dieren, of liefde voor de foto?

door: Manon de Visser

“Tiger King”: een ongelukkige titel voor een schrikbarende Netflix serie die wereldwijd mensen misplaatst enthusiasmeert in tijden van corona. De ironie, maar ook de ernst, van deze situatie valt niet te ontkennen. De relatie tussen mens en dier is enorm uit balans geraakt. Die disbalans is vandaag de dag sterker dan ooit. Dat is te merken aan de populariteit van de serie ‘Tiger King’, maar ook aan de oorzaak van de COVID-19 uitbraak en de internationale lockdown, die de wereld momenteel in zijn greep houdt.

Wat een goede serie had kunnen worden om mensen de ogen te doen openen over het gevaar van wildlife trafficking voor de biodiversiteit en dierwelzijn wereldwijd, is in plaats daarvan een problematische ‘hit’ geworden op Netflix. De serie heeft er over het algemeen, zo lijkt het, niet voor gezorgd dat mensen zich meer bewust zijn geworden van de gruwelpraktijken die plaatsvinden achter de schermen van sommige onverantwoorde, particuliere dierentuinen. De serie is, in tegendeel, in rap tempo omarmd door velen als een ‘vermakelijke’, soap-achtige serie, met als resultaat dat de rijen bij de entree van dergelijke, onverantwoorde parken helaas alleen maar langer zijn geworden. Heeft dit inderdaad te maken met een gebrek aan achtergrondkennis, of steekt men bewust de kop in het zand?

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Joe exotic uit Tiger King credits netflix

Joe Exotic uit Tiger King. credits: Netflix

In de serie wordt meerdere malen weergegeven hoe gemakkelijk het eigenlijk is om met bijvoorbeeld tijgerwelpjes op de foto te kunnen in sommige landen. In het tijdperk van sociale media, besteden mensen veel aandacht aan hun profielfoto, of bijvoorbeeld aan het aantal volgers dat zij hebben. Dat er veel leed schuilt achter het verkrijgen en fokken van deze dieren, is iets waar maar zeer weinig aandacht aan besteed lijkt te worden, zowel door de filmmakers als door andere betrokkenen en door autoriteiten. In de USA kan men gewoon een tijgerwelpje aanschaffen voor slechts een paar duizend dollar. Een baby chimpansee is wat duurder, maar ook die worden actief verhandeld.

Ook bezoekers die écht geven om natuur en dieren, zijn zich soms niet eens bewust van het kwaad en de problematiek die momenteel speelt. Dit is ook iets wat, naar ons inzien, absoluut niet genoeg belicht wordt in de serie, waarin juist veel misleidende informatie wordt verstrekt. Daarnaast wekt de serie bij velen een bepaalde interesse en nieuwsgierigheid op door de hoeveelheid actie en gekkigheid die gepaard gaat met de personages. In plaats van het ontstaan van de realisatie dat de dieren in de getoonde parken misbruikt worden voor entertainment en voor pure winstdoeleinden, ontstaat het idee dat de betrokkenen juist heel goed zorgen voor deze dieren. En in plaats van aandacht te geven aan het feit dat de werknemers van de dierentuinen onderdrukt en gemanipuleerd worden – iets wat door de geïnterviewde dierverzorgers en teamleden een aantal keren letterlijk wordt aangehaald in de serie – wordt dit weggezet als onwaar of irrelevant.

Forever Wild: Help End Trafficking, Keep Wildlife Forever Wild

Opgesloten aap pixabayGelukkig zijn er genoeg mensen die zich wel bewust zijn van wat de gekte uit Tiger King daadwerkelijk illustreert: de mensheid die een enorme druk uitoefent op wilde dieren en hun ecosystemen. De opinie van natuurbeschermers en dierenactivisten wordt momenteel niet alleen ‘geboost’ door Tiger King, maar tevens door de overweldigende gevolgen van de virusuitbraak waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Het kan namelijk met grote zekerheid worden aangenomen dat de huidige pandemie ook te wijten aan een disbalans tussen mens-dier contacten.

De impact van social media

Met onze Forever Wild campagne streven wij nu, harder dan ooit, voor een wereld waarin voortaan geen dieren meer gestroopt zullen worden of misbruikt zullen worden voor de illegale handel, die in momenteel in stand wordt gehouden door de grote vraag naar wilde dieren voor voedsel en vermaak. Social media spelen een grote rol in de vraag naar dieren als entertainment of huisdier. Zo dragen ongepaste afbeeldingen en video’s van wilde dieren zoals tijgers of chimpansees die als huisdier worden gehouden, bij aan een toenemende vraag naar deze dieren. Door deze ongepaste beelden die circuleren op het internet, wordt het beeld van deze wilde dieren in gevangenschap genormaliseerd.

Dit is een probleem, want zowel tijgers als chimpansees worden met uitsterven bedreigd, en deze handel heeft een grote impact op de laatst overgebleven populaties in het wild. Zo worden babychimpansees vaak uit het wild gehaald om verkocht te worden als huisdier. In dit proces worden gemiddeld 10 andere chimpansees gedood.

Jij kunt het verschil maken

Jij kunt het vanuit huis het verschil maken om een einde te maken aan de handel in wilde dieren door te stoppen met het liken en delen van ongepaste afbeeldingen met wilde dieren. Ook helpt het om kanalen met ongepaste beelden te rapporteren. Wil jij weten hoe je dit doet? Doe mee met onze ForeverWild campagne!

Bronnen

Films:
Netflix – documentary: Tiger King
Interview with Dr. Jane Goodall for Stay At Home ONE Live, via The Six O’clock Show: https://www.facebook.com/watch/?v=2783169185128938

Artikelen/websites:

https://www.pastemagazine.com/tv/national-geographic/jane-goodall-interview-the-hope/

https://www.aza.org/from-the-desk-of-dan-ashe/posts/tiger-king-and-the-cruelty-of-private-ownership-of-wild-animals

https://cherwell.org/2020/04/24/why-tiger-king-is-the-antithesis-not-the-antidote-to-the-coronavirus/

(geraadpleegd op 21 mei 2020)