fbpx

Wat is de rol van een chimpanseevader?

Wat is de rol van een chimpanseevader?
5 juni 2020 Fien Lindelauff

Wat is de rol van een chimpanseevader?

Het is bijna Vaderdag! Omdat je niet vaak nieuws leest over chimpanseevaders, zetten wij wat feitjes voor jou op een rijtje. Hoe belangrijk zijn chimpanseevaders voor de ontwikkeling van een babychimpansee? En kunnen deze vaders hun eigen kinderen eigenlijk wel herkennen?

 

Help de chimpanseevaders met  jouw donatie!

Met jouw steun kunnen wij de bedreigde chimpansees in het wild en hun leefgebieden beschermen.

 

Foto: Credit  Jerry Coyne

Voortplanting bij chimpansees

De band tussen chimpanseemoeders en hun baby’s zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van een babychimpansee. Deze band is zo sterk dat deze vaak een levenlang blijft bestaan. Maar hoe zit dat eigenlijk met de chimpanseevaders?

Omdat chimpanseevrouwtjes met meerdere mannetjes paren, is niet alleen minder belangrijk wie de vader is, maar vaak ook niet eens duidelijk. Wetenschappers gingen er daarom lang vanuit dat vaderchimpansees hun eigen baby’s niet zouden herkennen, en ook geen specifiek gedrag zouden vertonen tegenover hun eigen kinderen.

Chimpanseevaders herkennen hun kinderen

Wetenschappers die onderzoek deden bij de chimpansees in Gombe, Tanzania, vonden in 2016 echter een andere conclusie. Vaderchimpansees leken wel degelijk meer te investeren in hun eigen kinderen! Voor dit onderzoek maakten zij gebruik van wel 25 jaar aan verzamelde data van het Jane Goodall Instituut.

De resultaten van dit onderzoek waren erg opmerkelijk, omdat chimpansees geen paren vormen. Om deze reden leek het onwaarschijnlijk dat een chimpanseevader investeert in het opvoeden van hun kind. Toch is de conclusie van dit onderzoek dat chimpanseevaders hun eigen kinderen kunnen herkennen en meer tijd steken in het verzorgen van hun eigen kinderen dan bij andere chimpansees. Jouw vader lijkt dus meer op een adoptievader dan gedacht!

Adoptievaders

Freddy en Oscar. Foto: Disney Film Chimpanzee

Mannetjeschimpansees kunnen zelfs de rol van adoptievader op zich nemen. Een mooi voorbeeld van een adoptievader, is Freddy. In de Disney film Chimpanzee wordt baby chimpansee Oscar na het verlies van zijn moeder alleen achter gelaten. Hij probeert tevergeefs aandacht te krijgen bij andere vrouwtjes. Als er niets anders op zit, benadert hij het alfamannetje Freddy.

Wat er daarna gebeurt is een hoogst uitzonderlijke situatie: Freddy voedt Oscar op als zijn eigen kind! Hij leert hem overleven in het bos, vlooien en beschermt hem tegen gevaar. Freddy heeft de rol van adoptievader op zich genomen en laat zien dat ook mannetjeschimpansees een verzorgende rol kunnen vervullen.

In deze video zie je hoe Freddy Oscar adopteert:

Geef jouw vader een adoptiechimp cadeau!

Maak een verschil, begin meteen en steun het Jane Goodall Instituut.

Ook chimpanseevaders kunnen een rol spelen

Chimpanseevaders lijken dus belangrijker dan gedacht! Zo laat Freddy ons zien dat zelfs alfamannetjes verzorgende gevoelens kunnen ontwikkelen tegenover babychimpansees, ook als het niet eens hun eigen kinderen zijn.

Met jouw steun kunnen wij de bedreigde chimpansees in het wild beschermen en weeschimpansees opvangen. Samen kunnen wij het werk van dr. Jane Goodall voortzetten!

Help de chimpanseevaders met  jouw donatie!

Met jouw steun kunnen wij de bedreigde chimpansees in het wild en hun leefgebieden beschermen.