fbpx

Wie zijn de nieuwe chimpansees in ons Tchimpounga-opvangcentrum?

Wie zijn de nieuwe chimpansees in ons Tchimpounga-opvangcentrum?
15 juni 2020 Fien Lindelauff

Wie zijn de nieuwe chimpansees in ons Tchimpounga-opvangcentrum?

Eind vorig jaar werden er door het Jane Goodall Instituut drie chimpansees gered uit verschrikkelijke omstandigheden. In ons Tchimpounga-opvangcentrum krijgen zij een tweede kans. Maar wie zijn deze nieuwe bewoners?

Joana

chimpansee joana

Joana

Joana is een volwassen vrouwtje dat door de lokale autoriteiten in Angola in beslag is genomen. Zij woonde in verschrikkelijke omstandigheden bij een man die haar jaren in een kooi van 2 vierkante meter opgesloten hield. Na een aantal jaar krijg zij bezoek: vanaf nu woonde ze met een ander chimpanseevrouwtje, Rickita.Hun verblijf was niets meer dan een betonnen vloer zonder vermaak of natuur.

Rickita

Chimpansee Rickita

Rickita

Rickita heeft een zwarte vacht en is erg groot. Voordat zij bij Joana terechtkwam, heeft Rickita jaren opgesloten gezeten in een kleine kooi met roestige tralies en een vloer die bedekt was met een 20cm hoge laag van afval en uitwerpselen. Dit moet een marteling geweest zijn voor Rickita.

Een tweede kans

De reddingsactie

Het Jane Goodall Instituut team stond perplex toen zij in Angola aankwamen om Rickita en Joana op te halen. Deze twee moeten een hoop geleden hebben. Gelukkig waren de Angolese en Congolese ministeries en het Jane Goodall Instituut het over eens dat de twee vrouwtjes gered moesten worden. De ministeries gaven toestemming voor het transport van de twee chimpansees. Nu krijgen zij een tweede kans in ons Tchimpounga-opvangcentrum.

Inmiddels zijn Joana en Rickita in goede handen. Zij hebben hun quarantaine periode goed doorstaan en worden eindelijk samengevoegd met de groep van Mbebo in het Tchimpounga opvangcentrum!

Rickita is wat nerveuzer aangelegd dan Joana en probeert dat te verhullen door veel stampij te maken in het verblijf en probeert zo iedereen the imponeren. Joana heeft echter een dominate persoonlijkheid en laat af en toe zien wie de baas is door Rickita dan een mep te verkopen, Rickita trekt zich dan huilend van frustratie terug.

Hopelijk verloopt de samenvoeging voorspoedig en kunnen deze twee vrouwtjes snel van het buitenverblijf en hun nieuwe groepsgenootjes gaan genieten. Ze hebben het verdiend!

Ebelle

Baby chimp Ebelle

Ebelle

Ebelle is een klein vrouwtje van net twee jaar. Zij is in beslag genomen in een dorpje in het noorden van Congo. Een familie had haar maanden geleden van een jager gekocht en behandelde haar alsof zij een lid van het gezin was. Ze vermenselijkten haar door haar kleding aan te trekken en door haar te dwingen zich te gedragen als een mens in plaats van een chimpansee.

De lokale autoriteiten hebben haar na de inbeslagname eerst naar het ministerie gebracht waarna het Jane Goodall Instituut haar kon ophalen om haar naar onze Tchimpounga opvang te brengen. Om onbekende redenen heeft Ebelle een voorkeur voor mannelijke verzorgers in plaats van vrouwelijke.

Baby chimpansee Ebelle en JGI caregiver Antonette

Ebelle en adoptiemoeder Antoinette

Dankzij de liefdevolle en professionele verzorging leert zij toch stapje voor stapje dat vrouwen ook te vertrouwen zijn. Nu mogen ook de vrouwelijke verzorgers voor haar fruit en warme flesjes melk geven!

Ebelle slaapt nog in bed bij de verzorgers zodat ze niet alleen is wanneer ze wakker wordt. Zodra haar quarantaine periode voorbij is zal ook zij samengevoegd worden met soortgenootjes, namelijk de groep babies die in Tchimpounga wonen; Kabi, Tina, George, en Vienna. We kunnen niet wachten om haar weer chimpansee te laten zijn!

Bedankt voor jouw steun!

Bedankt voor jouw steun! Dankzij de steun van alle adoptieouders en donateurs kunnen wij deze reddingsacties uitvoeren en getraumatiseerde chimpansees een tweede kans geven.

Wil jij ook bijdragen aan deze reddingsacties? Adopteer of doneer en maak het verschil voor de chimpansees.

Bekijk de reddingsactie van Rickita en Joana en de eerste stappen in hun nieuwe verblijf!