fbpx

ChimpUpdate Tumbo

ChimpUpdate Tumbo
16 juni 2020 Fien Lindelauff

ChimpUpdate Tumbo

Tumbo wordt oud!

Tumbo is waarschijnlijk in 1989 geboren en woont sinds 1997 op Ngamba Island. Dit betekent dat Tumbo wat ouder aan het worden is. Als gevolg verliest hij langzaam zijn status als grote sterke man in de groep. Inmiddels heeft Tumbo meerdere gevechten verloren, zelf van vrouwtjes. Hierdoor heeft hij de laatste maanden verschillende lichte verwondingen opgelopen, die gelukkig goed behandeld konden worden. Helaas zal Tumbo de komende tijd nog meer verwondingen. De chimpansees zullen hem blijven uitdagen totdat de nieuwe rangorde bepaald is..

 

Word jij ook adoptieouder van Tumbo?

Maak een verschil, begin meteen en steun Tumbo’s verzorging!

Tumbo’s favorieten

Het liefst eet Tumbo papaya en jackfruit. Als hij om eten vraagt maakt hij een “haa…haa” geluid terwijl hij zijn arm beweegt. Zijn beste vrienden zijn Robbie en Natasha. Hij heeft een favoriet plekje om te eten, zowel in het binnen- als buitenverblijf, waar hij vaak met zijn twee vrienden zit.

Tumbo en Umutama

Tumbo in zijn groep

Tumbo staat altijd aan de kant van het alfamannetje, Umutama. Hij is goed bevriend met Umutama en steunt hem altijd wanneer er een gevecht is. Zo weet hij zeker dat hij die steun ook terugkrijgt wanneer hij zelf aangevallen wordt. Dit heeft een lange tijd goed voor hem gewerkt, maar binnenkort zal Tumbo moeten beslissen of hij aan Umutama zijn kant wil blijven staan…

Wie wordt de nieuwe alfa man?

Umutama wordt namelijk uitgedaagd door Kisembo en het is maar de vraag of Umutama zijn alfa man positie gaat weten te behouden. Tumbo weet duidelijk nog niet wiens kant hij gaat kiezen, tot nu toe heeft hij bij de meeste ruzies afstand genomen en geen kant gekozen.

Op wie moeten de chimps wachten?

Normaal gesproken begint het alfamannetje altijd als eerste te eten zodat hij de eerste keus heeft en de lekkerste dingen kan kiezen. De andere chimps wachten tot de alfaman is begonnen, voordat ze zelf beginnen met eten. De laatste tijd is dit niet meer het geval, de groep weet namelijk niet meer zeker wie nu de alfaman gaat worden.

Kisembo daagt uit

Kisembo

Een paar weken terug was alfaman Umutama begonnen met eten en had zoals gewoonlijk een flinke berg met het lekkerste eten verzameld. Kisembo kwam echter later uit het bos met zijn kameraden en zodra zij zagen dat iedereen al aan het eten was begon hij en zijn kameraden iedereen een oplawaai te verkopen. Tumbo verwachtte dat Umutama de aanval in zou zetten en was klaar om hem te steunen maar tot zijn grote verbazing deed Umutama helemaal niks, hij liep gewoon weg!

Welke kant zal Tumbo kiezen?

Deze keuze van Umutama zegt heel veel en het lijkt er op dat Umutama niet lang meer aan de top zal staan. Tumbo maakte gebruik van alle chaos en pikte snel Umutama zijn berg eten in, het lijkt er dan ook op dat Tumbo begint in te zien wiens kant hij moet gaan kiezen… die van Kisembo.

Bedankt voor jouw steun!

Bedankt voor jouw steun! Dankzij de steun van alle adoptieouders kunnen wij Tumbo de zorg geven die hij verdient.

Wil jij ook een chimpansee adopteren? Klik dan hier!

Om chimpansees als Tumbo en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.