fbpx

De coronacrisis geeft illegale stropers vrij spel

De coronacrisis geeft illegale stropers vrij spel
10 juli 2020 Fien Lindelauff

De coronacrisis geeft illegale stropers vrij spel

De coronacrisis raakt niet alleen de economie en de gezondheidszorg, maar ook de natuur. In Afrika blijven de toeristen weg, wat ramzalige gevolgen heeft voor de natuurparken. Minder inkomsten betekent minder toezicht en dus hebben illegale stropers vrij spel.

De relatie tussen corona en de illegale handel

De uitbraak van het coronavirus is ontstaan door contact met wilde dieren. Een ziekte die overspringt van dier op mens, wordt ook wel een zoönose genoemd. Volgens dr. Jane Goodall laat deze pandemie ons zien dat onze relatie met dieren en de natuur drastisch moet veranderen. Het zal niet lang duren voordat de wereldwijde illegale handel in wilde dieren opnieuw een pandemie veroorzaakt. Daarnaast blijven er diersoorten uitsterven door menselijk handelen. Het is dus van groot belang dat deze handel stopt. Echter lijkt door de coronacrisis de illegale handel juist toe te nemen.

Natuurparken in crisis

Een van onze rangers in het Kibale National Park in Oeganda

Een van onze rangers in het Kibale National Park in Oeganda

Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is de situatie ernstig. Veel natuurparken in Afrika lopen het grootste deel van hun inkomsten mis. Hierdoor is er geen geld voor patrouilles en law enforcement. Veel Afrikaanse overheden hebben hun handen vol met de coronacrisis en kunnen weinig steun bieden. Daarnaast betekent minder toerisme ook minder menselijke aanwezigheid en sociale controle. Deze patrouilles en menselijke zichtbaarheid zijn nodig om de stroperij te kunnen monitoren en tegengaan. Alleen zo kunnen de wilde dieren beschermd worden tegen de illegale jacht.

Help onze natuurparken de coronacrisis door.

Dankzij jouw steun kunnen wij de covid-19 maatregelen bekostigen en onze natuurparken blijven beschermen.

Illegale bushmeat

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ook veel mensen in Afrika weinig tot geen inkomsten meer hebben. Corruptie en illegale praktijken nemen hierdoor toe. Om te kunnen overleven, worden wilde dieren gevangen om door te verkopen of om zelf op te eten. De IUCN is daarnaast ook bang dat de handel in ivoor weer zal toenemen. Het investeren in lokale gemeenschappen is dus van groot belang om de noodzaak van de illegale jacht weg te nemen.

Investeren in gemeenschappen

Het beschermen van de natuur is een bijzaak voor mensen die in armoede leven. De projecten van het Jane Goodall Instituut zijn daarom altijd in samenwerking met lokale gemeenschappen, waarbij zij mogelijkheden krijgen om op een duurzame wijze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Om te kunnen investeren in de omliggende bevolking, wordt er bij veel van onze projecten voorlichting gegeven over het coronavirus en worden er hygiënische middelen, zoals mondkapjes en zeep, uitgedeeld. Ook de voorlichting over natuurbescherming en de bedreigde status van chimpansees en andere dieren gaat door.

Onze natuurparken

Uganda KSRP Snare hands I Janegoodall.nl

Een valstrik gezet in het Kibale National Park

Meerdere van onze projecten zijn gericht op het beschermen van de chimpansees en andere wilde dieren in natuurparken. Ook zij hebben het zwaar door teruglopende inkomsten. In het Kibale National Park is de stroperij toegenomen, onder andere door het wegblijven van toeristen en minder zichtbaarheid van rangers. Gelukkig kunnen onze rangers dankzij de Uganda Wildlife Authority hun patrouilles verder uitbreiden en zo de illegale jacht tegengaan. Zij verwijderen valstrikken, gebruiken cameravallen en monitoren het natuurgebied. Dit is nu belangrijker dan ooit.

De illegale handel stoppen

De toename van de illegale jacht in Afrikaanse natuurparken is een complex probleem. Overal ter wereld ligt het toerisme stil, maar in de natuurparken in Afrika brengt dit de wilde dieren en natuur in gevaar. Het investeren in noodhulp en het kunnen inzetten van patrouilles zijn van groot belang om de illegale jagers tegen te kunnen houden. Dankzij jouw steun kunnen we het verschil maken en samen de illegale handel stoppen. Doneer nu.

Bronnen:

  • https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/toeristen-blijven-weg-maar-stropers-en-ontbossers-stromen-toe-afrikaanse-parken-zitten-in-de-knel
  • https://www.scientias.nl/coronacrisis-bedreigt-toekomst-natuurparken-in-afrika-en-geeft-stropers-vrij-spel/
  • https://nos.nl/artikel/2339766-safariparken-kenia-liggen-stil-wilde-dieren-worden-nu-opgegeten.html

In deze video zie je hoe onze rangers in het Kibale National Park de valstrikken verwijderen: