fbpx

Jane Goodall’s levenswerk bestaat 60 jaar. Wat heeft zij allemaal bereikt?

Jane Goodall’s levenswerk bestaat 60 jaar. Wat heeft zij allemaal bereikt?
16 juli 2020 Fien Lindelauff

Jane Goodall’s levenswerk bestaat 60 jaar. Wat heeft zij allemaal bereikt?

Vertaling: Yfke van Vuurden

Door kritisch werk in Gombe, Tanzania, hebben Dr. Goodall en Het Jane Goodall Instituut niet alleen het denken over chimpansees verandert en een generatie wetenschappers beïnvloed, maar ook het uitsterven van chimpansees op de kaart gezet. Zonder het werk van Jane Goodall waren de chimpansees er niet meer geweest. Wat is er allemaal bereikt in 60 jaar onderzoek?

Wat Gombe ons heeft geleerd over chimpansees en onszelf

Dankzij 60 jaar grensverleggend onderzoek in Gombe hebben we ongelofelijke inzichten verkregen, die ons denken over menselijke evolutie en onze relatie met de rest van het dierenrijk voorgoed hebben veranderd.

Chimpansees maken en gebruiken gereedschap

De door Jane Goodall op 26-jarige leeftijd vastgelegde observatie dat chimpansees gereedschap maken en gebruiken, wordt gezien als een van de grootste wetenschappelijke bijdrages van de 20e eeuw.

Help jij Jane Goodall’s werk voortzetten?

Dankzij jouw steun kunnen wij Jane’s werk voortzetten: op naar nog 60 jaar onderzoek!

Chimpansee families: 60 jaar afstammelingen

Van de vroege ontdekkingen die Jane deed bij het observeren van chimpanseegemeenschappen in de jaren zestig tot aan de huidige afstammelingen, hebben de gedetailleerde observaties van de G- en F-familiestammen en andere studies een schat aan kennis opgeleverd, onder andere over de band tussen chimpanseemoeders en hun kinderen, ecologie, cultuur, gezondheid, altruïsme, emotionaliteit en intelligentie. ·

Respect voor de bedreigde chimpansees

Tegenwoordig zet het Jane Goodall Instituut het onderzoek van Jane voort met wat inmiddels het langstlopende onderzoek naar wilde chimpansees ter wereld is geworden. De hieruit voortgekomen inzichten hebben niet alleen het publieke begrip gevormd van onze unieke gelijkenis met onze naaste verwanten, maar ook van hun intrinsieke waarde als bewuste, gecompliceerde wezens en van de noodzaak hen te beschermen.

Wat 60 jaar Gombe betekent voor natuurbehoud

Oplossingen voor natuurbehoud

De inzichten van Jane en het JGI vanuit Gombe hebben een enorme invloed gehad op de hedendaagse kennis van natuurbehoud (zowel bedreigingen als oplossingen) en methodologie.

Wetenschappelijke bevindingen

  • Sinds 1960 zijn er meer dan 300 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd door Gombe onderzoekers.
  • Bijna 50 onderzoekers hebben hun phD gehaald met hun onderzoek in Gombe.
  • Meer dan 250 onderzoekers hebben studies uitgevoerd in Gombe, waaronder veel Tanzanianen.
  • Sinds 1960 is het aantal vrouwen in werk en onderzoek sterk gegroeid

Samen met de lokale bevolking

De innoverende inspanningen van het JGI op het gebied van wetenschap en gemeenschapsgericht behoud (Tacare) maken Gombe een van de belangrijkste voorbeelden ter wereld wat betreft samenwerking tussen menselijke gemeenschappen in het kader van natuurbescherming.

Jane was een van de eersten die inzag dat de natuur niet beschermd kan worden zonder dat de lokale bevolking in hun eigen levensonderhoud kan voorzien. Daarom werken wij altijd vanuit het Community Centred Conservation principe. 

Dankzij jouw steun kunnen wij Jane’s werk voortzetten. Bedankt voor jouw donatie namens dr. Jane Goodall, het Jane Goodall Instituut en de chimpansees.