fbpx

Ons Chimp Eden opvangcentrum in Zuid-Afrika is in nood

Ons Chimp Eden opvangcentrum in Zuid-Afrika is in nood
22 July 2020 Fien Lindelauff

Ons Chimp Eden opvangcentrum in Zuid-Afrika is in nood

Ons Chimp-Eden opvangcentrum in Zuid-Afrika is in nood. Door de coronacrisis kunnen zij geen toeristen ontvangen en lopen hierdoor het grootste deel van hun inkomsten mis. Omdat het aantal corona besmettingen in Zuid-Afrika blijft toenemen, zal de strenge lockdown die het land nu kent voorlopig aanhouden. Daarnaast moet Chimp Eden het land opkopen waar zij op zijn gevestigd. Dit thuis voor 34 verweesde chimpansees heeft hulp nodig.

Corona in Zuid-Afrika

Het aantal coronabesmettingen loopt in Zuid-Afrika nog steeds sterk op. Hierdoor is het land al maanden in strenge lockdown maatregelen, en blijven de grenzen dicht voor toeristen. Het wegvallen van de toeristensector heeft drastische gevolgen voor de Zuid-Afrikaanse economie, en zo ook voor ons Chimp Eden opvangcentrum.

Het opvangcentrum in lockdown

chimp eden opvangcentrum medewerkers in covid-19

Chimp Eden medewerkers in quarantaine bij de chimpansees

Sinds maart is het opvangcentrum gesloten voor bezoekers, om de chimpansees en de medewerkers te beschermen tegen het dodelijke coronavirus. Omdat mensen en chimpansees wel 98,6 procent van hun DNA delen, is de kans groot dat zij ook vatbaar zijn voor het virus.

Met betaald verlof

De medewerkers van Chimp Eden zijn daarom sinds maart in quarantaine in het opvangcentrum. Zij hebben al maanden hun familie moeten missen. Daarnaast moesten minder noodzakelijke medewerkers op betaald verlof. Het Chimp Eden opvangcentrum vreest deze lokale medewerkers niet lang meer te kunnen uitbetalen.

Help jij ons Chimp Eden opvangcentrum de crisis door?

Dankzij jouw steun kunnen wij de 34 geredde chimpansees een thuis bieden.

Een speeltoestel in het Chimp Eden buitenverblijf

Het opkopen van land

Het Chimp Eden opvangcentrum is gevestigd in het Noord-Oosten van Zuid-Afrika. Het opvangcentrum huurt het land van meerder landeigenaren. Nu dreigt het huurcontract af te lopen zonder enige duidelijkheid over verlening. Het Chimp Eden opvangcentrum is daarom al enige tijd bezig met het proberen te kopen van hun land.

Het mislopen van inkomsten

Dankzij jouw steun hebben wij het opvangcentrum hierbij al met enkele duizenden euro’s kunnen helpen. Maar we zijn er nog niet. Door de coronacrisis loopt het opvangcentrum hun dagelijkse inkomsten mis waarmee zij de chimpansees kunnen voeden en hun verblijven kunnen onderhouden. Wegens de lockdown moet het opvangcentrum daarnaast al het voedsel en materiaal in bulk inslaan, waarvoor grote bedragen nodig zijn.

De chimpansees van Chimp Eden 

Dit is Tamu. De moeder van Tamu werd door stropers in Congo doodgeschoten als bushmeat en Tamu werd de grens over gesmokkeld naar de Soedan. Sinds 2008 woont hij in het Chimp Eden opvangcentrum.

In het Chimp Eden opvangcentrum wonen 34 verweesde chimpansees. Chimpansees komen oorspronkelijk niet voor in Zuid-Afrika, maar zijn gered uit omliggende landen. Hier werden zij illegaal verhandeld of gebruikt als huisdier of entertainment. Gelukkig krijgen zij bij Chimp Eden een tweede kans in een natuurlijke omgeving van wel 1000 hectare, samen met andere chimpansees. Daarnaast zet Chimp Eden zich in voor natuureducatie en het vergroten van respect voor deze meest aan de mens verwante diersoort.

Jouw steun is hard nodig om Chimp Eden te laten voortbestaan. Bedankt voor jouw donatie namens dr. Jane Goodall, de chimpansees en het Chimp Eden team.

Bekijk de boodschap van Jane Goodall voor het Chimp Eden team: