fbpx

Roots & Shoots in Tanzania tijdens COVID-19

Roots & Shoots in Tanzania tijdens COVID-19
30 July 2020 Fien Lindelauff

Roots & Shoots in Tanzania tijdens COVID-19

Door: Rixt de Wit

Ondanks de coronapandemie blijft Roots & Shoots actief, ook in Tanzania. Nieuwe projecten worden opgestart en bestaande projecten worden uitgebreid en aangepast op COVID-19. 119 Roots & Shoots vrijwilligers, coördinatoren, docenten en jonge leiders in Tanzania blijven samen de wereld verbeteren. Ook nu tijdens corona, wanneer dat misschien wel harder nodig is dan ooit tevoren. Met behulp van verschillende projecten maken zij een positief verschil voor mens, dier en natuur.

Handen wassen campagne

Hoe vanzelfsprekend en gemakkelijk handen wassen hier in Nederland gaat, hoe uitdagend dit soms kan zijn in Tanzania. Hier zijn kranen met schoon stromend drinkwater namelijk veel minder vanzelfsprekend.

Om corona tegen te gaan is het voor alle mensen ontzettend belangrijk om handen regelmatig te wassen. Dus ook voor de mensen in Tanzania.

Voorlichting in handen wassen met Roots & Shoots in Tanzania

Voorlichting in handen wassen met Roots & Shoots in Tanzania

Daarom hebben de vrijwilligers van Roots & Shoots een campagne opgezet om honderden mensen te inspireren goed handen te wassen. Zij hebben andere Roots & Shoots leden, docenten en ouders geïnformeerd over het belang van handen wassen. Zij hebben hen geleerd dat handen wassen bijdraagt aan de gezondheid en maatschappelijke hygiëne. Roots & Shoots heeft ervoor gezorgd dat de mensen nu vaker hun handen wassen, op school maar ook thuis. Om op deze manier samen corona te bestrijden.

Help ons coronamaatregelen te bekostigen

Dankzij jouw steun kunnen wij lokale gemeenschappen beschermen tegen covid-19.

Hakibaki Kitu campagne

Hongersnood

botanische tuin Tanzania R&S

Roots & Shoots jongeren leren over het gebruik van kruiden in Tanzania

In veel Afrikaanse landen wordt honger geleden en zijn er mensen ondervoed. Iets wat in verschillende rapporten naar voren is gekomen. Hier moet verandering in komen! Roots & Shoots Tanzania heeft een grootschalige campagne opgezet over voedselzekerheid en het maken van verstandige beslissingen omtrent gebruik, opslag en conservering van voedsel.

Onze impact

Al voor corona zijn zij hier mee begonnen; 800 scholen en 17600 leden werden geïnspireerd door deze campagne.

Toen de coronapandemie Tanzania trof, veranderde het leven van veel mensen drastisch; mensen moesten thuisblijven, afstand houden naar elkaar, in isolatie of zelfs in gehele lockdown. Er heerst veel onzekerheid, want thuisblijven betekend ook vaak geen werk en inkomen hebben.

Budgettering in gezinnen werd belangrijker dan ooit, zodat mensen voedsel inkopen wat hen de juiste mineralen en vitaminen geeft die zij nodig hebben om gezond te blijven. Dankzij Roots & Shoots weten al veel mensen wat voor gezonde keuzes zij kunnen maken, om gezond te worden en vooral te blijven in tijden van corona.

Bomen planten campagne

Al sinds 2015 zijn er, dankzij Roots & Shoots Tanzania, al 3 miljoen bomen geplant. De campagne wordt ondersteund door de overheid van Tanzania en partnerorganisaties. Hierdoor worden ontzettend veel mensen geïnspireerd en geactiveerd om te zorgen voor natuur, mens en dier.

bomen planten met Roots & Shoots in Tanzania

De essentie van bomen planten

Ook worden de Roots & Shoots leden, samen met veel niet-leden, onderwezen over de essentie van het planten van bomen. Want bomen zorgen niet alleen voor zuurstof en een schone lucht, bomen zorgen ook voor voedsel, medicijnen en (genetische) materialen. Hier houdt de opsomming nog niet op, want bomen zorgen ook voor schaduw, koolstofopslag, klimaatregulatie, windregulatie, biodiversiteit, bodemvorming, erosiebestrijding, recreaties, historisch erfgoed en rituelen van mens en dier. Samengevat, zonder bomen kunnen we niet! En nu, in tijden van corona, worden er verschillende plantaardige medicijnen gemaakt van de bomen, om beginnende infectie te voorkomen en bestrijden.

Roots & Shoots in Tanzania

Roots & Shoots in Tanzania

Voorlichting en onderwijs

Maar niet alleen plant Roots & Shoots bomen, ook zorgen zij voor onderwijs campagnes om bomen en bossen te behouden. Want Tanzania heeft inmiddels al 400 hectare aan bos verloren aan de houtskool- en brandhout industrie, terwijl 95 procent van de houtskool wordt verbruikt in de hoofdstad van Tanzania.

De Roots & Shoots groepen geven voorlichting omtrent duurzame energiebronnen, waarvoor geen talloze bomen omgehakt hoeven worden. En niet alleen Roots & Shoots wil hierin iets veranderen, vele Tanzanianen slaan hun handen in een om te demonstreren en een beweging te creëren tegen ontbossing.

Corona en dieren

Roots & Shoots Tanzania is, al vóór corona, een campagne gestart om mensen te informeren over de belangrijke waarde die chimpansees hebben in de wereld. 40.000 jongeren in Tanzania zijn hierdoor geïnspireerd geraakt. De campagne herinnert ons eraan dat we simpelweg niet zonder dieren kunnen en dat wij, als mensen, ons oneerlijk gedragen tegenover dieren.

Natuurreservaten

Roots & Shoots heeft twee natuurreservaten in beheer in Tanzania, waarbij zij ook tijdens deze corona tijd de veiligheid voor de dieren waarborgen. Het is van groot belang dat mensapen zoals chimpansees beschermd worden tegen het dodelijke coronavirus.

Ook is er een online onderwijsprogramma gelanceerd om meer mensen te inspireren over het beschermen van aangetaste en verwaarloosde gebieden.

Alessandro della Valle/AP

Alessandro della Valle/AP

Dr. Jane

Dr. Jane heeft gevraagd of velen van ons wil nadenken over de relatie die wij hebben met dieren. Deze pandemie laat ons zien dat mens, dier en natuur met elkaar verbonden zijn. Het is belangrijker dan ooit om dit op de jongere generaties over te brengen. Want elke keuze heeft een impact op onze aarde, elke dag opnieuw.

Op de hoogte blijven van meer Roots & Shoots en Dr. Jane Goodall nieuws? Hiernaast kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Wil jij ook onderdeel zijn van Roots & Shoots? Om op deze manier samen de wereld voor mens, dier en natuur, te verbeteren? Meld je dan nu hier aan.