fbpx

ChimpUpdate Lemba

ChimpUpdate Lemba
10 september 2020 Fien Lindelauff

ChimpUpdate Lemba

Door: Judy Pronk

Lemba is een rustige chimpansee afkomstig uit Congo. Ze is in 2006 geboren en woont sinds 2009 in ons Tchimpounga-opvangcentrum. Hoe gaat het nu met haar?

Lemba Chimpanzee Jane Goodall Institute

Lemba in het Tchimpounga opvangcentrum, 2020

Lemba verlaat haar groep

Lemba zit niet langer samen met haar vrienden Amazon, Mbebo en Benjamin in de groep. Dit komt door een onderlinge wisseling van groepen. Omdat Lemba door haar vroegere polio-infectie deels verlamd is, kan zij helaas nooit op een van de eilanden uitgezet worden.

 

Geef een adoptiechimp cadeau!

Dankzij jouw steun kunnen wij chimpansees zoals Lemba een tweede kans geven. Geef een adoptie kado en maak zo samen het verschil!

 

Lounama

Lemba’s nieuwe vriendin: Lounama

Nu vormt Lemba een koppel met Lounama. Lounama is net als Lemba fysiek beperkt en in haar geval komt dit door hartproblemen. Lounama heeft elke dag medicijnen en een speciaal dieet nodig en zal om deze reden ook nooit op één van de eilanden kunnen leven.

Lounama

Falero en Lounama chimpansees

Falero en Lounama

Lounama leefde hiervoor met Falero. Falero werd in 2016 als baby gered, en Lounama heeft al die tijd voor hem gezorgd. Falero is echter te groot en te ruig geworden voor Lounama’s gezondheid. Om deze reden hebben der verzorgers ervoor gekozen om Falero en Lemba om te ruilen.

Falero

Falero zal voortaan een groep vormen met Amazon, Mbebo en Benjamin totdat zij groot genoeg zijn om op één van de eilanden uitgezet te worden. Zo heeft Falero leeftijdsgenootjes om mee te spelen en een grotere groep om in te leven waardoor hij beter de regels van een chimp groep leert.

Een rustige vriendschap

Lemba’s kalme houding helpt Lounama’s omgevingsstimulatie te verminderen, waardoor het risico op stress voor haar hart wordt verminderd. Op haar beurt voelt  Lemba minder fysieke kwetsbaarheid in het gezelschap van Lounama. Lemba kan het nu samen met Lounama lekker rustig aan doen, zij zullen altijd bij elkaar blijven.

Filmpje van Lemba

Op het filmpje hieronder kun je goed zien hoe moeizaam Lemba zich voortbeweegt door haar verlamming. Voor de oplettende kijker: Lounama is in het begin van het filmpje te zien!

Bedankt voor jouw steun!

Bedankt voor jouw steun! Dankzij de steun van alle adoptieouders kunnen wij Lemba de zorg geven die zij verdient. Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.