fbpx

Mandrillen gered!

Mandrillen gered!
11 september 2020 Fien Lindelauff

Mandrillen gered!

Door: Judy Pronk

Het Jane Goodall Instituut zet zich niet alleen in voor chimpansees, maar ook voor andere dieren. Zo wonen er in het Tchimpounga-opvangcentrum 14 mandrillen, die na hun redding en de juiste verzorging weer worden uitgezet in het wild.

De reddingsactie

De geredde mandrill

Onlangs namen de autoriteiten een jonge mannelijke mandril in beslag in Congo. Een paar weken later werd er een vrouwelijke mandril in beslag genomen uit een huis van een militair in Ouesso. Het Ministerie van Bosbouw ging met hulp van PALF en de politie het huis van de militair binnen om de mandril in beslag te nemen en om de man te arresteren. Beide mandrillen zijn na hun redding naar ons Tchimpounga-opvangcentrum gebracht.

Een bedreigde diersoort

Mandrillen worden als kwetsbaar aangemerkt op de Rode Lijst van de IUCN en worden door CITES in de Republiek Congo als volledig beschermde soort aangemerkt. Momenteel zijn mandrillen alleen in het wild te vinden in Kameroen, Congo, Equatoriaal Guinea en Gabon. Populatie aantallen nemen helaas zeer snel af, als gevolg van de jacht op bushmeat en ontbossing. Ook worden zij illegaal als huisdier gehouden.

 Dankzij jouw donatie kunnen wij mandrillen blijven redden

Dankzij jouw steun kunnen wij mandrillen maar ook chimpansees kunnen blijven redden. Elke donatie maakt een verschil!

Goed nieuws voor de mandrillen

In de krant

Deze reddingsactie is erg belangrijk voor Congo, omdat de mandrillen normaal gesproken niet veel aandacht krijgen in het land. Lokale kranten publiceerden zelfs over de arrestatie van de militair en over het belang van de bescherming van de mandrillen. Het Jane Goodall Instituut denkt dat de impact en mobilisatie van het ministerie op lange termijn een zeer positieve impact zal hebben op de mandrillen.

Mandrillen in het opvangcentrum

Met de twee nieuwe geredde mandrillen, bestaat de groep nu uit 14 mandrillen in het Tchimpounga-opvangcentrum. De mandrilgroep in de opvang verraste de verzorgers in oktober met twee nieuwe geboortes. George en Je t’aime hebben elk een gezonde baby gekregen.

Hoe gaat het met het de mandrillen die weer in de natuur uitgezet zijn?

De mandrillen die bij Tchimpounga terecht komen, worden net zoals de chimpansees verzorgt tot ze sterk genoeg zijn om samengevoegd te worden met de groep. Daarna worden ze, wanneer mogelijk, uitgezet in de vrije natuur. Tot nu toe is er één groep mandrillen vrijgelaten in het Tchimpounga National park. Deze groep wordt gemonitord om in de gaten te houden hoe het met ze gaat. Mandrillen die het niet lukt om voor zichzelf te zorgen in de vrije natuur, worden weer gevangen en leven een gelukkig leven in de opvang.

Bekijk in deze video hoe de mandrillen worden uitgezet.

Bedankt voor jouw steun!

Om niet alleen chimpansees maar ook mandrillen te kunnen beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.