fbpx

Ontmoet Perrine, Tchimpounga’s wonder

Ontmoet Perrine, Tchimpounga’s wonder
11 September 2020 Fien Lindelauff

Ontmoet Perrine, Tchimpounga’s wonder

Door: Judy Pronk

Perrine in het Tchimpounga-opgvangcentrum

Nóg een redding

Begin december 2019 werd het JGI Congo-team gecontacteerd door het Project d’Appui à l’Application de la Loi sur la Faune Sauvage (PALF) met betrekking tot een chimpansee die in hetzelfde dorp woonde waar Ebelle een paar maanden geleden was gered, Enyelle. Enyelle is een klein dorp in het noorden van het land, vlakbij de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek. Toen JGI en PALF van deze nieuwe chimpansee hoorden, begonnen ze een grondig onderzoek. Ze probeerden vast te stellen of het nieuws over de babychimpansee echt was, of dat het werd verward met het nieuws van Ebelle, die het Jane Goodall Instituut al had gered.

Waren ze te laat?

Toen het personeel van PALF aankwam in het afgelegen dorp, bevestigden de lokale mensen dat er inderdaad nog een babychimpansee was, maar dat deze een paar dagen geleden was overleden. PALF wilde het lichaam van de baby zien maar de lokale gemeenschapsleden antwoordden dat dat niet mogelijk was omdat het lichaam al gekookt en opgegeten was. Het nieuws kwam met een grote schok binnen bij alle betrokkenen. Gelukkig gaf PALF niet op en drie dagen later, op 19 december, stuurde de dame van PALF die de zoektocht niet had opgegeven, Perrine, een foto naar het JGI team van een zeer zieke babychimpansee – ze leefde.

perrine baby chimpanzee

Perrine was erg ziek toen zij aankwam in het Tchimpounga-opvangcentrum

Het was lang geleden dat er een baby in zulke slechte conditie gered moest worden. De jonge chimpansee, geschat werd dat ze een jaar of 2 is,  woog slechts 1,75 kg (!), had koorts en was volledig verlamd op haar rechterarm na, het Jane Goodall Instituut en PALF moesten snel handelen.

 Dankzij jouw donatie kunnen wij chimpansees blijven redden

Dankzij jouw steun kunnen wij chimpansees zoals Perrine blijven redden. Elke donatie maakt een verschil! Bedankt namens de chimpansees.

De reddingsactie

Eerst reed het team met haar naar Impfondo, waar verpleegsters van het Tchimpounga-opvangcentrum hen ontmoetten om met de behandeling te beginnen en de baby te helpen stabiliseren voor de rest van haar reis.
Voor de twee vluchten die genomen moesten worden om de baby in het opvangcentrum te krijgen hebben de verpleegsters de vliegtuigmaatschappij moeten smeken om de baby in de hoofdcabine toe te laten. De baby was te zwak om ergens naartoe te reizen, tenzij in de armen van een verpleegster. Op het laatste moment werd er gelukkig een uitzondering gemaakt en mocht de baby in de cabine reizen.

Vechtend voor haar leven

Vechtend voor haar leven arriveerde de kleine chimpansee in Tchimpounga. De verzorgers waren onder de indruk toen ze de slechte toestand van de chimpansee zagen maar handelden snel om een ​​behandeling van 24 uur per dag, 7 dagen per week te starten.

Bloedarmoede en onderkoeling

Toen de volgende dag de testresultaten terugkwamen bleek dat de kleine chimpansee bloedarmoede, gezwollen benen en terugkerende onderkoeling had en hiervoor een bloedtransfusie nodig had. Dr. Rebeca Atencia was voor de feestdagen bij haar familie in Spanje maar is direct op het eerste vliegtuig naar Congo gestapt en voerde deze procedure de volgende dag uit.

baby chimpanzees perrine and zeze

Perrine

Na de transfusie verliepen de volgende dagen zonder complicaties met de constante zorg en controle van het personeel van Tchimpounga, dat haar ademhaling en temperatuur continu goed in de gaten hield, ze hielden haar warm met warmwaterkruiken.

Een wonderlijk herstel

perrine baby chimpanzee

Perinne herstelt zich goed in het Tchimpounga-opvangcentrum

Langzaam heeft de kleine chimpansee haar kracht herwonnen en verkeert niet langer in kritieke toestand. Hoewel ze nog steeds een groot deel van haar tijd slaapt, zijn de JGI-zorgverleners ervan overtuigd dat ze volledig zal herstellen en bloeien in haar nieuwe huis.

Een standvastige rots

Het jaar eindigde hoopvol voor deze sterke kleine vrouwelijke chimpansee die Perrine werd genoemd. Perrine, de naam van de PALF-coördinator die verantwoordelijk is voor het redden van het leven van deze kleine chimpansee, komt van de Franse naam Pierre, wat rots betekent – een heel passende naam die symbool staat voor haar sterke wil om te leven.

Perrine en haar nieuwe vriendje Zeze

Geef een adoptiechimp cadeau!

Dankzij jouw steun kunnen wij chimpansees zoals Perrine een tweede kans geven. Geef een adoptie kado en maak zo samen het verschil!

Om chimpansees als Perrine en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.