fbpx

Vijf manieren om dieren te helpen op Dierendag

Vijf manieren om dieren te helpen op Dierendag
3 oktober 2020 Fien Lindelauff

Vijf manieren om dieren te helpen op Dierendag

Door: Fien Lindelauff

Op 4 oktober is het Dierendag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor dierenwelzijn. Met de vele diersoorten die worden bedreigd met uitsterven, is dit een mooie dag om je in te zetten voor dieren in nood. Maar jij kunt elke dag het verschil maken voor de dieren. In dit artikel zetten wij vijf manieren om dieren te helpen op een rijtje. 

Het ontstaan van Dierendag

Sinds 1925 wordt Dierendag wereldwijd gevierd. De datum van 4 oktober gaat terug naar de geboortedag van Sint-Franciscus, een heilige die bekendstaat om zijn voorliefde voor dieren en planten. Van Amerika tot aan Nepal zetten mensen zich jaarlijks op deze dag in voor dierenwelzijn. Dit kan op heel veel verschillende manieren, maar de missie van deze dag is het “verbeteren van wereldwijd dierenwelzijn”.

jane goodall with dogs

Dierendag in Nederland

Op 4 oktober 1930 was het voor het eerst officieel Dierendag in Nederland. Op deze eerste Dierendag in de jaren 30 werden er artikelen geplaatst in Nederlandse kranten die de relatie verhoudingen tussen mens en dier uitlichtte.

Inmiddels zetten veel mensen hun eigen huisdier in het zonnetje met een lekkernij of extra aandacht. Maar er zijn meer manieren waarop jij je kunt inzetten voor dieren die jouw hulp het hardste nodig hebben.

Hoe kun jij elke dag dieren helpen?

1. Eet Geen Dierendag

Wakker dier heeft 4 oktober omgedoopt tot Eet Geen Dierendag. We eten in Nederland dagelijks 500.000 dieren. Om deze dieren te helpen kun jij proberen om dat stukje vlees links te laten liggen en een vegetarisch recept uit te proberen. Door bewuste keuzes te maken kun jij elke dag een verschil maken voor de dieren!

2. Gebruik jouw social media stem voor de bedreigde chimpansees

Vraag samen met ons aandacht voor de bedreigde chimpansees. Gebruik jouw social media stem!

Chimpansees worden met uitsterven bedreigd en lopen extra gevaar door de uitbraak van het coronavirus. Niet alleen kunnen zij zelf vatbaar zijn voor het virus, maar nemen stroperij en ontbossing toe met alle gevaren van dien.

Bekijk hoe jouw social media gebruik de chimpansees kan helpen

3. Adopteer een chimpansee of word donateur

Met jouw steun draag jij direct bij aan de bescherming van duizenden chimpansees en hun leefgebieden. Wij hebben daarnaast honderden chimpansees die in onze opvangcentra wonen. Als adoptant draag jij bij aan de verzorging van een geredde chimpansee. Als structurele donateur zorg jij ervoor dat wij chimpansees in het wild kunnen beschermen, bomen kunnen planten, educatie projecten kunnen starten, en de illegale handel kunnen stoppen.

Adopteer een chimpansee

Dankzij jouw steun kunnen wij chimpansees zoals Tumbo een tweede kans geven. Maak direct het verschil voor de chimpansees.

4. Start een Roots & Shoots project in jouw omgeving

Met onze gratis toolkit kun jij zelf een project opzetten in jouw eigen omgeving. Zijn er bijvoorbeeld dieren in jouw buurt die het zwaar hebben? Maak het verschil en steek zelf de handen uit de mouw. Vraag hier gratis de toolkit aan.

Inspiratie nodig? Volg onze gratis online Roots & Shoots workshop op 4 november!

5. Word vrijwilliger bij een dierenwelzijnsorganisatie

Meld je aan als vrijwilliger bij het Jane Goodall Instituut en help de chimpansees met jouw tijd en inzet! Wij draaien op de inzet van meer dan 60 vrijwilligers. Zo maak jij direct het verschil voor de levens van vele dieren. Mail nu naar info@janegoodall.nl en wij verwelkomen jou graag bij teamJANE!

En tot slot: vier elke dag Dierendag en maak het verschil voor dieren in nood!

Dieren in nood verdienen elke dag aandacht. Alleen samen kunnen wij het verschil maken voor dierenwelzijn wereldwijd.

Op de hoogte blijven van duurzame tips en dieren nieuwtjes?

Schrijf je dan direct in voor de nieuwsbrief. Maar ook op social media blijf jij direct op de hoogte van het laatste nieuws over dr. Jane Goodall en de chimpansees! Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn.

Bekijk Jane Goodall’s boodschap voor Wereld Dierendag 2020: