fbpx

Dit zijn de winnaars van onze Roots & Shoots en Ouwehands winactie!

Dit zijn de winnaars van onze Roots & Shoots en Ouwehands winactie!
8 October 2020 Fien Lindelauff

Dit zijn de winnaars van onze Roots & Shoots en Ouwehands winactie!

Door: Janneke Troost

Dit zijn de winnaars van onze Roots & Shoots en Ouwehands winactie. Ondanks dat dr. Jane Goodall het nieuwe bonoboverblijf in Ouwehands Dierenpark niet zal openen, mogen deze winnaars wél als eerste de bonobo’s bekijken. 

Bonobo’s naar Ouwehands

Bonobo’s leven in het Afrikaanse tropisch regenwoud in de Democratische Republiek Congo. Bonobo’s worden, net als andere mensapen, met uitsterven bedreigd. Door Bonobo’s op te vangen, kan het Ouwehands Dierenpark bijdragen aan het behoud van deze diersoort.

Wij wilden onze Roots & Shoots achterban de kans geven om deze Bonobo’s als een van de eersten te bewonderen. Daarom riepen wij jongeren op om mee te doen met een prijsvraag.

Een exclusief Roots & Shoots evenement

Wij vroegen kinderen uit de klassen 6, 7 en 8 om het beste idee voor een positieve verandering voor mens, dier en natuur te bedenken, en om daarmee een gekozen probleem op te lossen. Ondanks dat Jane Goodall zelf niet bij de opening kan zijn, ontvangen de winnaars wél een persoonlijke boodschap van Jane.

De inzendingen

Tussen de creaties zagen we meesterlijke avontuur-filmpjes, geweldige opruimacties, prachtige posters, thema-muren en werkstukken, toekomstige steden, héle bijzondere prullenbakken en ontwerpen voor afval-drones, blauwalg-etende robotkarpers , en zelfs een paar verkiezingsposters! Helaas konden we maar 6 ideeën uitkiezen. We hebben de lastige keuze gebaseerd op originaliteit, relevantie en creativiteit.

Gefeliciteerd….

save the panda R&S winnaars de Lindenhoeve‘Save the Panda’ van Brede School de Lindenhoeve uit Nijmegen

Deze klas van de Lindenhoeve bedacht politieke partijen om wereldproblemen op te lossen. ‘Save the panda’ houdt zich bezig met het beschermen van de Reuzenpanda, onder het motto “Red de Panda want echte Liefde kent geen kleur!” 

 

‘De Afval App’ van Jenaplanschool de Sterrenwachter uit Hilversum

Deze jongens bedachten een idee om zwerfafval tegen te gaan. met “de afval app” kun je punten en beloningen scoren door je afval in de afvalbak te gooien!

 

 

saskia en fay bonobo stad R&S wainnaars alexanderschool‘Bonobo stad’ van Saskia en Fay van St. Alexanderschool Bennekom

De hele klas van St. Alesanderschool Bennekom maakte maquettes voor een toekomstige wereld. Saskia en Fay bedachten de ideale stad voor de toekomst: veel bomen, huizen met zonnepanelen, kringloopwinkels, windmolens en elektrische auto’s.

En: plastic is overal verboden!

 ‘Met de Juf in Actie’ van Basisschool de Parel uit Wapenveld

De kinderen van groep 8 leggen de juf uit hoe je het beste de natuur kunt helpen. Je hoeft niet naar Afrika om stropers te vangen, maar kan zelf in je eigen omgeving beginnen!

Bekijk hun ingezonden video:

 ‘De Milieukrant’ van KLA4

In de milieukrant van groep 8 worden de plasticsoep en andere klimaatproblemen uitgelegd, maar ook opruimacties, uitvindingen én klimaatpuzzels komen terug. De klas organiseerde daarnaast een opruimactie en maakte deze video voor Jane Goodall:

‘Carpy en zijn Sidequack’ van OBS Piethein

Blauwalg is een probleem in de omgeving van groep 7A van OBS Piethein.

Als oplossing bedachten zij een robot karper die blauwalg zuivert. ’Sidequack’ de eend laad de karper op met zonne-energie! Bekijk hun project in deze video:

Bedankt voor jullie inzet!

Bedankt voor jullie inzendingen! Wij wensen de winnaars alvast een hele fijne en leerzame dag toe. Hebben jullie niet gewonnen? Niet getreurd, wij komen graag langs met een gratis workshop om te kijken hoe we jullie ideeën tot uitvoering kunnen brengen! Vraag hier de Roots & Shoots toolkit en gratis workshop aan.

Volg ons op social media!

Volg Roots & Shoots op Instagram, TikTok en Facebook om altijd op de hoogte te blijven van de laatste duurzame tips, inspiratie en tutorials! En natuurlijk om te zien wat andere Roots & Shooters doen. Deel jouw project en tag ons en #RootsandShootsNL voor een ShoutOut!

En natuurlijk: bekijk onze nieuwe website!