fbpx

Wat eten chimpansees?

Wat eten chimpansees?
13 October 2020 Fien Lindelauff

Wat eten chimpansees?

Door: Dani Sarusi

Vertaald door: Janneke Troost

Ben jij ook benieuwd wat chimpansees eigenlijk eten? Chimpansees zijn omnivoren, maar het grootste deel van hun menu bestaat uit fruit, zaden, noten, bladeren, bloemen en insecten. Dit is niet het enige, want dr. Jane Goodall ontdekte iets heel opmerkelijks: namelijk dat chimpansees soms zelfs vlees eten! In dit artikel lees je wat chimpansees eten.

Omnivoren

Chimpansees zijn omnivoren. Dit betekent dat ze bijna alles eten! Chimpansees kunnen soms heel creatief zijn in hun voedselkeuze, en de manier waarop ze hun eten vinden: met gereedschap! Chimpansees zoeken soms eten dat een medicinale werking heeft, als een soort natuurlijke apotheek. Dat betekent dat ze zowel plant als dier eten.

Vleeseters

Dr. Jane Goodall was de eerste die zag dat chimpansees dieren aten, toen ze ontdekte dat de dieren stokjes gebruiken om termieten uit hun nest te lepelen. Later zag ze ook dat chimpansees soms samen jagen op kleinere zoogdieren, zoals apen. Tot dan toe werd altijd gedacht dat chimpansees herbivoren waren, en dus alleen planten aten. De meeste apen zijn herbivoren.

Hieronder vind je een lijst met 10 dingen die chimpansees op hun menu hebben staan.

 

Adopteer een chimpansee!

Maak een verschil voor de bedreigde chimpansees en adopteer een chimpansee.

  1.  Melk

Babychimpansees drinken tenminste vijf jaar lang moedermelk, en ze blijven zelfs nog langer bij hun moeder, terwijl ze leren hoe ze voor hun jongere broertjes en zusjes moeten zorgen. Weeschimpansees zijn daarom ook vaak ondervoed, en hebben veel verzorging nodig.

babychimpansees van het Jane Goodall Insittuut krijgen de fles

Kabi, George, Vienna en Tina drinken melk uit de fles in Tchimpounga

In Tchimpounga, een centrum in Tanzania dat chimpansees opvangt, krijgen de jonge chimpansees speciale melk totdat ze oud genoeg zijn om vast eten tot zich te nemen. Wanneer ze eenmaal vast voedsel eten, eten ze daar ook véél van. De bijna 160 chimpansees die in Tchimpounga leven eten samen wel 17.000 kilo voedsel per maand!

  1. Medicinale planten

Chimpansees zijn bekend met de medicinale waarde van de vele planten die in hun leefgebied groeien. In Gombe wordt vaak gezien dat de chimpansees Aspilia mossambicensis eten, een plant die de chimpansees helpt om de parasieten uit hun verteringssysteem te krijgen. Chimpansees eten ook: klei (dat mineralen bevat die malaria tegengaan); de bast van de Iep (tegen bacteriële infecties), Cordia (een plantengeslacht in de familie Boraginaceae, reduceert de kans op tuberculose) en onrijpe vijgen (tegen worminfecties).

  1. Palmwijn

Wetenschappers in Guinee-Bissau, in het westen van Afrika, ontdekten dat chimpansees ook palmwijn drinken, of eigenlijk meer: dat ze dat stelen. De Raphia palmen die in de bossen van Bossou groeien, in het zuidoosten van het land, bevatten een hoge concentratie aan natuurlijke suikers, en die fermenteren snel in de tropische hitte. Daarbij vormt zich alcohol, dat de mensen opslaan in vaten. De chimpansees stelen de wijn uit die vaten door bladeren als een spons onder te dompelen, en vervolgens het vocht van de bladeren te zuigen. Mensen zijn dus duidelijk niet de enigen die deze lekkernij ontdekt hebben!

  1. Vlees en eieren

chimpanzees eating meat

Jane Goodall ontdekte dat chimpansees ook vlees eten

Een van de eerste ontdekkingen die Jane Goodall deed tijdens haar onderzoek in Tanzania, was dat chimpansees jagen. Voor Jane’s ontdekking ging men ervan uit dat chimpansees vegetariërs waren, maar nu weten we dat vlees en andere dierlijke producten zo’n 6% van het dieet van chimpansees uitmaken. Dieren die een jacht succesvol hebben voltooid, delen vaak een deel van hun prooi met groepsgenoten. De andere chimpansees in de groep zijn namelijk héél goed in bedelen!

  1. Honing

Chimpansee gebruikt gereedschap. Credit: Frans Lanting

Chimpansees gebruiken hun stokken om bij nog meer lekkernijen te komen, zoals honing. Vaak dippen ze een stok in een bijen nest, maar soms hebben ze er zo’n zin in dat ze het hele nest open maken en er met een stok een gat in slaan!

 

  1. Insecten

Insecten, zoals termieten en mieren, maken zo’n 4% uit van het dieet van een chimpansee. Een van de meeste bekende ontdekkingen van Jane Goodall bestond uit een observatie van een chimpansee die met een stokje termieten uit het nest haalde. Dit zag Jane al in 1960, in Gombe, Tanzania.

  1. Bloesems en bladeren

In tijden dat er maar weinig vruchten te vinden zijn, eten chimpansees een grote diversiteit aan bladeren, bloemen, bast en zaden. Na een tijd zonder fruit kijken de chimpansees wel weer uit naar een nieuw seizoen vol vruchten, want dat vinden ze lekkerder!

  1. Noten en zaden

Palmnoten zijn veruit het meest gegeten type noot onder chimpansees. Verder eten ze ook kolanoten (Cola acuminate) en pandanoten (Panda oleosa). Kolanoten zijn, zoals de naam doet vermoeden, bekend omdat de cafeïne die in de noten zit gebruik werd voor het alom bekende drankje: Coca-Cola. Om al deze noten op te eten, moeten de chimpansees overigens nog wel wat moeite doen: ze kraken de noten door er hard op te slaan met een steen.

  1. Vruchten

Jeje krijgt watermeloen

Chimpansees eten een heleboel verschillende soorten vruchten, zoals mango, watermeloen en appel, en ja: ook banaan! In tegenstelling tot mensen, kunnen chimpansees echter geen fruit importeren uit een ander land wanneer ze daar zin in hebben: ze moeten het doen met wat er in dat seizoen rijp is, en met dat wat er in hun leefgebied groeit.

  1. Vijgen

Chimpansees zijn dol op vijgen: meer dan de helft van hun dieet bestaat uit deze energierijke vrucht.

Spreekbeurt geven?

Nu weet je dat chimpansees heel veel verschillende soorten voedsel op hun menu hebben staan! Wil jij nog meer informatie ontvangen om bijvoorbeeld een spreekbeurt te geven? Vraag dan gratis ons spreekbeurt informatie over chimpansees of Jane Goodall aan!

Dankzij jouw steun kunnen wij de chimpansees in onze opvangcentra blijven steunen. Adopteer nu een chimpansee!

Adopteer een chimpansee!

Vanaf 45 euro adopteer jij symbolisch een chimpansee en ontvang jij updates en een certificaat.