fbpx

Alles over de Canadese Jane Goodall Act

Alles over de Canadese Jane Goodall Act
1 december 2020 Fien Lindelauff

Alles over de Canadese “Jane Goodall Act”

Bron: Press Release Jane Goodall Instituut Canada

Vertaald door: Fien Lindelauff

Afgelopen week werd in Canada de “Jane Goodall Act” aan het Senaat voorgelegd. Deze wet is opgesteld door Senator Murray Sinclair en ondersteund door dr. Jane Goodall en is gericht op de bescherming van mensapen, olifanten en andere dieren in gevangenschap. Wat houdt deze wet precies in?

In Canada leven 33 mensapen en meer dan 20 olifanten in gevangenschap. De Jane Goodall Act is erop ingericht om sterke wettelijke bescherming voor mensapen, olifanten en andere dieren te bieden.

“Jane Goodall is a hero who inspires us to do better by all creatures of Creation with whom we share this earth. Named in Dr. Goodall’s honour, this bill will create laws to better protect many animals, reflecting Indigenous values of respect and stewardship.”

Senator Murray Sinclair

Wat betekent dit voor dierentuinen?

Deze wet zal geen dierentuinen verbieden, maar de redenen om deze wilde dieren te houden aanscherpen. Hierdoor kan de wetgeving beter worden gehandhaafd. De condities voor het houden van olifanten, mensapen en wellicht andere wilde dieren moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Dit verbetert de condities van deze dieren.

De Jane Goodall Act zou ook een verschil maken voor wilde dieren in privébezit. Zo worden er naar schatting 1,5 miljoen exotische dieren gehouden Canada, waarvan 4000 grote katten.

chimpansee joana

Het einde voor chimpansees in gevangenschap?

Het houden van mensapen in gevangenschap zal in Canada niet direct eindigen met de Jane Goodall Act. Er kunnen nog steeds nieuwe chimpansees worden gehouden, mits er kan worden aangetoond dat dit van toegevoegde waarde is voor de chimpansees zelf. De voorwaarden worden strikter, waardoor de omstandigheden voor de dieren beter worden.

olifant in gevangenschapOlifanten

Het is mogelijk dat deze wet op termijn het houden van olifanten in gevangenschap in Canada zal uitbannen. Als grote dieren die in een warm klimaat en een groot leefgebied voorkomen in Afrika, is het moeilijk om te beargumenteren waarom olifanten het naar hun zin zouden hebben in gevangenschap. Daarnaast zal ook het verbod in ivoor sterker worden gehandhaafd middels deze nieuwe wet.

Dr Jane Goodall

Alessandro della Valle/AP

Credit: Alessandro della Valle/AP

De wet is vernoemd naar dr. Jane Goodall. Jane pleit al jaren voor betere omstandigheden voor dieren over de hele wereld. Jane ondersteund dan ook het voorstel van Senator Murray Sinclair.

“As humans around the world accept that animals are sentient beings, there is a growing call for improved living conditions and treatment of captive animals. I would say [that] 20 years ago, they wouldn’t have had a hope in hell of passing anything like this bill.”

 Help jij dieren beschermen?

Dankzij jouw steun kunnen wij ons blijven inzetten voor dierenwelzijn wereldwijd. Bedankt namens dr. Jane Goodall!