fbpx

Stroperij met 700% toegenomen in Kibale

Stroperij met 700% toegenomen in Kibale
1 december 2020 Fien Lindelauff

Stroperij met 700% toegenomen in Kibale

Door: Jorian Hendriks

Vertaald door: Fien Lindelauff

De pandemie heeft niet alleen geleid tot een drastische vermindering van inkomsten voor veel nationale parken in Afrika, maar ook armoede heeft grote gevolgen op het natuurbehoud. Niet alleen illegale handelaren, maar ook dorpsbewoners die in hun levensonderhoud moeten voorzien vangen wilde dieren uit de bossen. Als gevolg zijn er 700% meer illegale valstrikken gevonden in het Kibale National Park in Oeganda. Dit is een ramp voor vele diersoorten, waaronder chimpansees.

Chimpansees in Kibale National Park

Kibale National Park beschermt een van de laatste belangrijke tropische regenwouden in Oost-Afrika. Kibale, gelegen in West-Oeganda, biedt onderdak aan ongeveer 1.200 chimpansees. Het primatenonderzoek begon in dit park in 1987, en sindsdien komen enkele van de belangrijkste ontdekkingen over chimpansees voort uit Kibale. In dit park leven naast chimpansees ook 12 andere soorten primaten en heeft de hoogste dichtheid van primaten van elk beschermd gebied in Afrika.

Een van onze rangers in het Kibale National Park in Oeganda

Een van onze rangers in het Kibale National Park in Oeganda

Covid-19 gevolgen voor Kibale-chimpansees en andere fauna

De coronacrisis heeft in veel landen een economische neergang veroorzaakt. Dit had niet alleen negatieve gevolgen voor de lokale gemeenschappen, maar ook de natuur en de nationale parken hebben eronder geleden. Veel parken in Afrika zijn afhankelijk van toerisme om het hoofd boven water te houden. Om mensapen te beschermen tegen covid-19, besloot de Uganda Wildlife Authority (UWA) om toerisme, onderzoek en film te verbieden in de national parken in Oeganda. De frequentie, kwaliteit en effectiviteit van de patrouilles in de parken ging hierdoor omlaag. Dit heeft geleid tot een verhoogde blootstelling van het park aan stroperij.

Doneer en maak het verschil

Help wildlife crime stoppen. Wij leiden rangers op, verzorgen geredde chimpansees, geven voorlichting en dragen bij aan wetgeving om wilde dieren te beschermen. Bedankt!

 

Uitdagingen voor chimpansees

De aanwezigheid van wilde dieren lokt illegale activiteiten uit in de vorm van jacht op wild voor eigen consumptie of voor de handel in bushmeat. Het Jane Goodall Instituut steunt het Kibale Snare Removal team, een groep rangers die dagelijks de natuurgebieden monitort en illegale valstrikken verwijderd. Volgens een onderzoek uit 2000 worden er naar schatting 15.000 strikken op elk moment in het park geplaatst. Chimpansees die in een valstrik terechtkomen, kunnen ernstige verwondingen oplopen.

Toenemende bevolking en armoede

In combinatie met een snelgroeiende bevolking en de toename van armoede, werd in de maand april een toename van 700% in strikken binnen de chimpansees van het park gemeld door het KSRP-team in tegenstelling tot pre-covid-19 maanden. Dit is niet alleen het gevolg van het feit dat er minder vaak wordt gepatrouilleerd in de parken, maar omdat de lokale bevolking alternatieve manieren moet vinden om geld en voedsel te vinden. Een vergelijkbare situatie werd waargenomen in beschermde bosgebieden in Kenia.

Uganda KSRP Snare hands I Janegoodall.nlBushmeat in Oeganda

In tegenstelling tot veel chimpanseepopulaties in West- en Centraal-Afrika, die een drastische achteruitgang hebben doorgemaakt als gevolg van de illegale handel in bushmeat, beschermen traditionele taboes tegen de consumptie van primaten die in Oeganda. Hoewel de valstrikken zijn bedoeld voor klein wild, zoals duikers, bosbokken (Tragelaphus scriptus) en bosvarkens (Potamocheorus larvatus), blijven strikken willekeurig en hebben ze permanente fysieke misvormingen veroorzaakt bij één derde van de chimpansee in Oeganda.

Chimpanzees in Kibale National Park

Credit: Kibale National Park

Voordelen voor de gemeenschap

De belangrijkste attractie voor internationale toeristen om het Kibale National Park te bezoeken, zijn de chimpanseegemeenschappen. Samen genereren chimpansee-onderzoek en toerisme veel werkgelegenheid voor de lokale bevolking uit naburige gemeenschappen, zoals veldassistenten, gidsen voor het volgen van chimpansees voor toeristen of personeel van safarilodges. Bovendien wordt 20% van de toegangsprijzen van het park aan lokale overheden gegeven voor gemeenschapsinfrastructuur.

Conflicten tussen mens en dier

In tegenstelling tot deze voordelen, bleek uit een enquête uit 2012 dat 83% van de respondenten aangaf problemen te ondervinden vanuit het park, en slechts een derde zag voordelen. Het overvallen van gewassen door olifanten werd genoemd als het meest voorkomende probleem. Het Kibale Snare Removal team verzorgt naast hun patrouilles, ook voorlichting over de natuurgebieden, de wilde dieren en het belang van natuurbescherming.

Bronnen:

https://news.mongabay.com/2020/10/in-uganda-safeguarding-chimpanzees-against-the-scourge-of-snaring/

Kibale Chimpanzee Project Internal Report 

https://nos.nl/artikel/2339766-safariparken-kenia-liggen-stil-wilde-dieren-worden-nu-opgegeten.html

 Help jij wildlife crime stoppen?

Help wildlife crime stoppen. Wij leiden rangers op, verzorgen geredde chimpansees, geven voorlichting en dragen bij aan wetgeving om wilde dieren te beschermen.  Maak nu  het  verschil!