fbpx

ChimpUpdate Afrika

ChimpUpdate Afrika
8 December 2020 Fien Lindelauff

ChimpUpdate Afrika

Door: Harinithya Kathirgamar

Afrika is omstreeks 2007 geboren en werd door stropers in West Oeganda vast gehouden in een houten kooitje om verkocht te worden als huisdier. Gelukkig heeft het Jane Goodall Instituut haar kunnen redden en sinds 2008 woont Afrika op Ngamba Island. Ze is gegroeid tot een sociale chimp met een goede eetlust. Papaya en jackfruit zijn haar favoriete fruiten. Afrika zit niet heel hoog op de rangorde waardoor haar leven soms bemoeilijkt wordt. Afrika heeft een zoontje, Eazy, die in 2015 is geboren. De band tussen moeder en zoon heeft veel ups en downs gekend maar op dit moment zijn ze heel erg aan elkaar gehecht.

Afrika

Vriendschappen en een kort lontje

Naast de goede band met zoon Eazy, is Afrika ook goed bevriend met haar eigen adoptiemoeder Billie. Verder brengt ze veel tijd door in het bos maar slaapt liever in het nachtverblijf. Ze komt laat in de middag terug naar het verblijf en brengt tijd door met de jongere chimps. Het liefst vermijdt ze de volwassen chimps omdat Afrika zich laag in de rangorde bevindt en zich niet goed kan verdedigen. Echter, af en toe, heeft ze een kort lontje en zoekt ruzie met de volwassen chimpansees. Als gevolg wordt ze wel eens geslagen. En nog altijd maakt ze een scene door op en neer te springen en te schreeuwen wanneer iemand haar eten pikt. Afrika is gezond en doet het heel goed op het opvangcentrum mede dankzij de steun van de trouwe adoptanten.

Afrika

Afrika verstopt zich wanneer ze verdenkt dat het uit de hand gaat lopen…

Hallo, mijn naam is Afrika en ik woon op Ngamba Island. Het liefst wil ik met rust gelaten worden door iedereen. Ik hou erg veel van eten dus vind het ook echt niet leuk wanneer andere chimps mijn eten stelen. Indien het gebeurt ga ik meteen springen en schreeuwen! Gevechten probeer ik zoveel mogelijk te vermijden maar soms door mijn kort lontje kom ik wel in de problemen.

Afrika

Heftige ochtend

Onlangs waren we in de ochtend aan het voorbereiden om het bos in te gaan en ik stond te wachten op het paadje richting het bos. De verzorgster deed de deur van mannenverblijf open en de chimpansees begonnen te vechten en te paraderen. Ze waren volgeladen met energie na een nachtje rust en ze bestormden richting het paadje waar ik stond. Mijn hart stond stil! Ik was zeer zeker dat ik geslagen zou worden als ik bleef staan. Dus ik rende heel snel weg en verstopte mezelf in het bos. Het werkte want ze waren snel weer afgeleid en te druk om zorgen te maken waar ik was gebleven. Het was weer een overwinning voor mij op Ngamba Island.

 

Geef een adoptiechimp cadeau!

Dankzij jouw steun kunnen wij chimpansees zoals Jeje een tweede kans geven. Geef een adoptie kado en maak zo samen het verschil!

Om chimpansees als Afrika en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.