fbpx

ChimpUpdate Tumbo

ChimpUpdate Tumbo
8 December 2020 Fien Lindelauff

ChimpUpdate Tumbo

Door: Harinithya Kathirgamar

Tumbo is een volwassen chimpansee, geboren in waarschijnlijk 1989, die op het Ngamba Island woont. Vaak wordt gedacht dat hij de oudste chimp is vanwege zijn grijze haren maar dat is hij niet. Hij heeft een rozig bruin gezicht met zwarte stipjes. Afgelopen tijd is zijn rank in het gemeenschap vooruitgegaan. Vaak zit hij achter andere mannelijke chimps na en misschien ook iets vaker achter de vrouwelijke chimps. Met Tumbo’s gezondheid gaat ook heel goed.

The Showman

Tumbo is gek op om zichzelf te laten zien, en andere chimps achterna te zitten. Meestal doet hij dit door spullen rond te sleuren en rondrennen tijdens de voedertijd, voornamelijk wanneer hij ongeduldig wordt met het wachten op het eten. Soms gaat hij frambozen uitspuwen en tegelijkertijd zijn hoofd op en neer bewegen als signalen aan de verzorgsters. Zijn favoriet eten is nog altijd papaya. Hij houdt ook van foerageren en vaak aan het einde van de middag wordt hij gezien met twijgen in zijn mond bij terugkomst naar het slaapverblijf uit het bos. Hij slaapt bijna nooit in het bos. Verder, wanneer een vrouwelijke chimp krols is, Tumbo wordt erg bezitterig en wilt niet dat zij met andere mannelijke chimps omgaat.

Tumbo ving een steen…

Hallo, mijn naam is Tumbo en ik woon op Ngamba Island Chimpanzee Community. Pronken is een van de dingen waarvan ik heel erg van geniet en vanzelfsprekend ben ik heel goed daarin. Soms doe ik het net voor de voedertijd en soms ook tijdens. Onlangs, begonnen de verzorgsters met eten te gooien en had ik een steen gevangen. Ik begon me een beetje gek te voelen. Hier komt het! Het is showtime! Mijn haar stond rechtop en in een oogwenk begon ik te stampen en te grommen. Ik gooide mijn steen weg en ging ik iedereen die in mijn buurt zaten achternazitten. Het was geweldig!! Ik had de voedertijd verstoord en sommige chimps hadden zelfs het terrein verlaten. Maar ineens realiseerde ik me dat ik niets had gegeten, en de steen die ik weg heb gegooid was waarschijnlijk een cassave. Ik ging opzoek naar de steen maar kon hem helaas niet vinden. Denk dat de cassave opgegeten was door een andere chimp. Het enige wat ik vond om te eten was een sinaasappel. Ik had nog steeds honger, maar het was echt een geweldige show!

Word jij ook adoptieouder van Tumbo?

Maak een verschil, begin meteen en steun Tumbo’s verzorging!