fbpx

Online Roots & Shoots workshop op het St Michael college in Zaandam

Online Roots & Shoots workshop op het St Michael college in Zaandam
16 December 2020 Fien Lindelauff

Online Roots & Shoots workshop op het St Michael college in Zaandam

De setting tijdens de online Roots & Shoots workshop

 

In een wereld waar klimaatverandering en plasticsoep het verhaal van de dag zijn was het voor drie leerlingen van het St Michael college in Zaandam tijd om zélf een verschil te maken. Ze volgde gratis een online Roots & Shoots workshop op 7 december. De online Roots & Shoots workshop was een groot succes!

Wat hebben we gedaan?

De leerlingen wilden voor het vak Ontwerp & Onderzoeken een project doen. Met dit project willen zij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de onze wereld.  Als eerste hebben ze hun omgeving geobserveerd. Hierbij kwamen ze tot een inventarisatie met vier mogelijke project onderwerpen. Deze 4 onderwerpen waren:

  • inclusiviteit
  • gescheiden afval
  • bewustwording omgevingsmotivatie
  • plastic

De gemaakte mindmap over de 4 mogelijke onderwerpen

Daarna gingen we brainstormen en het maakte we een powerpoint. Tijdens deze bezigheden kwamen de leerlingen tot hun definitieve onderwerp. Ze gaan hun onderzoek doen over bewustwording omgevingsmotivatie.  De reden hiervoor is dat er binnen hun omgeving nog te weinig kennis is op het gebied van invloed van kleuren en vormen op leren, focussen en emoties.

De mindmap over het gekozen onderwerp: bewustwording omgevingsmotivatie.

Daarnaast kwam in het gesprek naar boven dat er  een aantal verschillende leerstijlen zijn, visueel, auditief, theoretisch en praktisch. De leerlingen gaan onderzoeken wat er zichtbaar, hoorbaar en ruikbaar is in school en welke invloed dat heeft op de leerlingen.

Hoe gaat het onderzoek verlopen?

De leerlingen kwamen meteen tot een aantal onderzoeksvragen, zoals wat is het effect op concentratie en hoe kunnen we leerlingen motiveren? De leerlingen zullen onderzoek doen om deze vragen te kunnen beantwoorden. Tot slot zullen ze een onderzoeksverslag schrijven over hun resultaten en bevindingen.

Wanneer ze weten hoe ze een goede leeromgeving kunnen creëren heeft dat effect op het mentale, emotionele en fysieke welzijn van de leerlingen.

De leerlingen hebben 2 maanden de tijd om hier een presentatie over te maken. We zijn uiteraard ontzettend benieuwd naar hun bevindingen!

Wil jij ook een gratis (online) workshop ontvangen of de toolkit aanvragen? Klik hier!

Meer weten over Roots & Shoots? Bekijk de video!

Volg ons op social media!

Volg Roots & Shoots op Instagram, TikTok en Facebook om altijd op de hoogte te blijven van de laatste duurzame tips, inspiratie en tutorials! En natuurlijk om te zien wat andere Roots & Shooters doen. Deel jouw project en tag ons en #RootsandShootsNL voor een ShoutOut!

En natuurlijk: bekijk onze nieuwe website!