fbpx

667.968 bomen geplant met Greenchoice in Tanzania

667.968 bomen geplant met Greenchoice in Tanzania
23 December 2020 Fien Lindelauff

667.968 bomen geplant met Greenchoice in Tanzania

Door Jorian A. Hendriks
Vertaling Yfke van Vuurden

Sinds 2018 hebben Het Jane Goodall Instituut Nederland en energiemaatschappij Greenchoice de handen ineen geslagen. Tussen 1 april 2018 en 31 maart 2020 werden maar liefst 667.968 bomen geplant in de omgeving rond het Gombe Stream National Park in West-Tanzania.

Bedreiging leefgebied

Het Gombe Stream National Park in West-Tanzania is aangetast door niet-duurzame landbouw, illegale boskap en andere menselijke activiteiten. Dit heeft grote gevolgen voor de laatste overgebleven chimpansees in dit natuurgebied. Het verliezen van leefgebied is de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de chimpansees. Dit project is gericht op het herstellen en aanplanten van deze bosgebieden. Volgens community centred conservation principe, gebeurt dit altijd in samenwerking met de lokale bevolking.

Samenwerking met Greenchoice

Dit project werd gesponsord door Greenchoice en actief uitgevoerd door de leerlingen, docenten, lokale boeren en leden van het Jane Goodall Instituut en het Roots & Shoots jongerenprogramma in Tanzania.

Fig. 7.   De lokale bevolking van het dorp Kiziba neemt effectief deel aan het planten van bomen in stroomgebieden

De lokale bevolking van het dorp Kiziba neemt effectief deel aan het planten van bomen in stroomgebieden

Alternatieve hulpbronnen

Zo moesten er alternatieve bronnen gevonden worden om de vraag van de lokale bevolking naar bijvoorbeeld brandhout en houtproductie te voorzien. Met behulp van diverse herbebossingsprojecten op scholen en in de gemeenschappen werd de lokale bevolking uit de dorpen en gemeenschappen rond het Gombe National Park onderwezen en getraind in manieren om een duurzamere levensstijl aan te nemen. Hiermee ze niet alleen hun eigen bestaan maar ook dat van de chimpansees kunnen veranderen.

Productiebossen

In totaal werden 36.000 bomen gebruikt om zestien alternatieve, kleinschalige productiebossen aan te leggen, met een oppervlakte van 24 hectare. Met deze productiebossen kan er in de behoeften van de lokale bevolking worden voorzien. Uit deze bossen kunnen zijn bijvoorbeeld hun brandhout halen.

Boomkwekerijen en centra

Een boomkwekerij

Eén van de boomkwekerijen in Tanzania

Om bomen te kunnen planten, zijn er in 31 verschillende school- en dorpskwekerijen 442.000 zaailingen geproduceerd. Deze kwekerijen gaven de Roots & Shoots leden en de boeren daarmee de kans om verschillende technieken voor het zaaien, verzorgen en oogsten van zaden te leren. Er werden acht boomcentra met elk 250 zaailingen opgericht. Het voornaamste doel hiervan was het voorlichten van de leerlingen, docenten en de lokale gemeenschappen over het belang van natuurbehoud, biodiversiteit en de ecologie en kenmerken van verschillende boomsoorten.

Bomen planten 

Een familie die een boom plant

Een familie met een geplante boom in Tanzania

Ook werden er op 20 erfgrenzen en aan vijf dorpsstroomgebieden respectievelijk 78.940 en 186.587 bomen geplant. De landbouwgronden zijn steeds vatbaarder geworden voor erosie. Ook dreigden de waterbronnen van de dorpen en gemeenschappen uit te drogen en te verdwijnen, als gevolg van niet-duurzame binnenlandse activiteiten en landbeheer. De verwachting is dat de kennis, training en opleiding die de dorpsgemeenschappen rond het Gombe Stream National Park hebben ontvangen niet alleen duurzamere technieken voor [bodem]beheer zullen aanmoedige. Ook zal de vraag naar en onafhankelijkheid van deze mensen van de bestaande chimpanseehabitats en ecologische verbindingszones zal doen afnemen. Dit zou vervolgens het herstel van de verloren stukken habitat mogelijk maken en de bestaande habitats tegen verdere aantasting beschermen.

Fig. 8.   Scholieren die jonge boompjes planten op scholen en hun lokale gemeenschappen.

Scholieren die jonge boompjes planten op scholen en hun lokale gemeenschappen.

Roots & Shoots motivators

Om er zeker van te zijn dat milieueducatie en natuurbeschermingsactiviteiten blijvend worden georganiseerd en uitgevoerd, zijn 44 docenten tot Roots & Roots motivators opgeleid. Zij hebben tien Roots & Shoots clubs opgericht op tien scholen. Ook is er een educatief handboek gepubliceerd over de ecologie, kenmerken, gebruiksmogelijkheden en het belang van verschillende boomsoorten. Het handboek is goedgekeurd door het Tanzaniaanse Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Technologie en Beroepsopleiding en zal officieel als lesmateriaal in het onderwijs worden gebruikt.

Greenchoice verlengt steun

Tot slot is er een nieuw memorandum van overeenstemming opgesteld in samenwerking met Greenchoice, en dankzij hen zal dit project de komende vijf jaar de benodigde financiële middelen ontvangen om het project draaiende te houden.

Dankzij uw donatie kan de natuur beschermd worden

Dankzij uw steun kunnen wij chimpansees beschermen, bomen planten en natuurgebieden herstellen, maar ook direct gemeenschappen ondersteunen. Bedankt!