fbpx

End Wildlife Crime

End Wildlife Crime
5 January 2021 Fien Lindelauff

End wildlife crime

Geschreven door Lennart Stolte

Het Jane Goodall Instituut is sinds juni 2020 aangesloten bij ‘’End Wildlife Crime’’. End Wildlife Crime is een wereldwijde samenwerking van organisaties en individuen die zich inzet om overeenkomsten en wetten rondom handel in wilde dieren te verbeteren. Het wordt gefaciliteerd door de A.D.M Capital Foundation, dat onderzoek, onderwijs en actie voor het klimaat, landgebruik en daarmee geassocieerde problemen ondersteunt. Een kleine stuurgroep van 5 organisaties houdt overzicht en de voorzitter is John Scanlon, voormalig Secretaris-Generaal van C.I.T.E.S., een internationale overeenkomst waarin regels staan om ongeveer 5.800 diersoorten 30.000 plantensoorten te beschermen.

De samenwerkende organisaties

Alle organisaties die zich hebben aangesloten bij End Wildlife Crime

Hoofddoelen van End Wildlife Crime en CITES

Hoorns zijn veelvoorkomende misdaden

Hoorns worden vaak op illegale wijze van de dieren gehaald

De twee hoofddoelen van End Wildlife Crime zijn: – Vernieuwde globale overeenkomsten over Wildlife criminaliteit – De overeenkomsten binnen CITES te wijzigen zodat ‘’volksgezondheid’’ en ‘’dierengezondheid beter worden meegenomen bij het maken van beslissingen. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species. Het is een internationale overeenkomst tussen overheden die in 1975 is opgericht. Het doel van deze organisatie is om ervoor te zorgen dat de internationale handel tussen dieren en planten niet schadelijk is voor het voortbestaan van de betreffende dieren en planten. Op het moment zijn er 183 overheden lid. Het vormt een kader aan regels waar de overheden zich aan moeten houden en deze worden in de wet opgenomen, de landen bepalen uiteindelijk wel zelf de strafrechtelijke gevolgen voor de illegale acties.

Dankzij uw donatie kunnen wij de strijd aan tegen wildlife crime

Waarom een samenwerking met End Wildlife Crime en waarom CITES?

Dankzij deze samenwerking bundelen wij als natuurbeschermer onze krachten met bijvoorbeeld politici, criminologen, wetenschappers, bedrijven en media in de strijd voor een beter rechtssysteem met betrekking tot de legale en illegale handel in dieren en planten. Door de regelgeving kan er beter worden gecontroleerd bij de import en export. In de CITES-overeenkomst staan regels om ongeveer 5.800 diersoorten en 30.000 plantensoorten te beschermen. De bedreigde soorten die vallen onder de CITES regels worden verdeeld in 3 groepen;

Appendix I: Soorten die met uitsterven worden bedreigd.

Appendix II: Soorten die niet acuut bedreigd worden maar waarbij dat zonder ingrijpen wel zal gebeuren. (Ook soorten die lijken op een bedreigde soort horen hierbij)

Appendix III: Soorten waarvan een aantal landen willen dat deze worden beschermd door bedreiging in eigen land.

Wildlife trade in Nederland

Nederland is een belangrijk handelsland en mede doordat Nederland lid is van de Europese Unie is het vrij gemakkelijk om spullen te importeren en te exporteren. Hierdoor kunnen er zonder hele strenge controles ook makkelijker illegale Wildlife producten worden gesmokkeld. Tussen 2001 en 2010 vond 14% van de inbeslagnames van illegale Wildlife handel van de EU in Nederland plaats. Maar volgens onderzoekers is het aangetroffen aantal nog maar het topje van de ijsberg. Gelukkig zijn er in Nederland wel strenge regels tegen handel in Wildlife.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft hierin de belangrijkste functie. Zij doen inspecties bij bijvoorbeeld kwekerijen en handelswinkels. Maar wanneer er iets illegaals wordt gevonden eindigt het echter meestal met een boete of een waarschuwing en geen zwaardere straf. Dit komt ook doordat legale handelaren en bedrijven vaak niet goed weten wat legaal en illegaal is en zich niet altijd bewust zijn van de herkomst van het product. Inkopen doen is erg makkelijk geworden door het internet en legale en illegale producten kunnen door elkaar lopen in deze handelsstroom zonder dat de koper het doorheeft. Dit grijze gebied is in Nederland een groot probleem. Een oplossing is om meer mensen binnen de NVWA diepgaander onderzoek te laten doen naar de betreffende bedrijven in dit ‘’grijze gebied’’.

Kom in actie

U kunt zelf ook thuis een onderzoek doen naar de producten die u (vaak) aanschaft/consumeert en erachter komen of deze een duurzame en eerlijke herkomst hebben. Verdiep u in de discussies en ontdek met welke stappen, klein of groot, u een positief verschil kunt maken. Onze projecten zijn ingesteld om op een krachtige manier deze verschillen te maken en met uw donaties kunnen wij ze realiseren.

Kijk met doormiddel van deze link; naar de diverse projecten van  het Jane Goodall Nederland om te zien welke projecten worden gesteund door uw donaties.

 

Dankzij uw donatie kan de natuur beschermd worden

Dankzij uw steun kunnen wij chimpansees beschermen, bomen planten en natuurgebieden herstellen, maar ook direct gemeenschappen ondersteunen. Bedankt!