fbpx

Speurhonden tegen Wildlife Crime

Speurhonden tegen Wildlife Crime
5 January 2021 Fien Lindelauff

Speurhonden tegen Wildlife Crime

Vertaald door: Elke Fietelaars en Manon de Visser

Het Jane Goodall Instituut heeft de toegewijde missie om het welzijn van chimpansees te verbeteren en strijdt daarom tegen bedreigingen in het wild en tegen welzijnsproblemen in reservaten. Maar het beschermen van chimpansees in de Republiek van Congo blijkt vaak gecompliceerd werk te zijn. Het Jane Goodall instituut zet zich samen met de in speurhonden tegen Wildlife Crime.

Met uw donatie kunnen de speurhonden hun werk doen.

Strijd tegen illegale handel

In het Tchimpounga Chimpansee Rehabilitatie Centrum zijn er, naast de goede welzijnsnormen en natuurbehoudsinitiatieven die gericht zijn op de lokale gemeenschap, ook inspanningen om de illegale handel tegen te gaan. Daarbij worden methoden gehanteerd om de illegale huisdierhandel en de illegale handel in bushmeat aan te pakken. Een van die methodes betreft het beschermen van het Tchimpounga Natuur Park door een opkomend programma. In dit programma zet het Jane Goodall instituut zich samen met speurhonden in tegen wildlife crime.

Hoe gaan we te werk met de speurhonden

Het hondenprogramma heeft tot nu toe drie speurhonden opgeleid. Elke hond is getraind om wapens en munitie op te opsporen. Daarnaast kunnen ze de geur herkennen van iedere bedreigde diersoort die op een door CITES samengestelde lijst voorkomt. (CITES = het internationale verdrag dat de handel in bedreide dier- en plantensoorten bestrijdt). Iedere ochtend reizen de drie honden en hun begeleiders met de rangers van het reservaat af naar de drie ingang- en uitgang posten van de beschermde gebieden. Hier voeren ze een inspectie uit  bij inkomende en uitgaande voertuigen. Dit gebeurt ook met het gebruik van een “cyber tracker” door de rangers. Deze app registreert nummerborden van voertuigen bij het in- en uitrijden van het park. Daarnaast houdt de app ook de prestaties en verantwoordelijkheden van de rangers bij. Dit is een praktisch en effectief gebruik van de grotere wetenschappelijke en technologische aanpak van het Jane Goodall Instituut.

Resultaten

Als een van de speurhonden wapens of munitie detecteert, worden de illegale goederen direct in beslag genomen en overhandigd aan het Ministerie van Bosbouw. Als het gaat om goederen die de honden niet kunnen detecteren, zijn de rangers verantwoordelijk om deze te herkennen en tevens in beslag te nemen en te overhandigen. In een periode van slechts een paar maanden in 2019 hebben rangers van het reservaat 135 houten vallen, 23 (val)strikken en vier machetes in beslag genomen. Ze zijn in die periode ook stroper kampen tegengekomen in twee verschillende gebieden in het reservaat.

Afhandeling van illegale activiteiten

Wanneer er illegale activiteiten worden gevonden bij de dagelijkse patrouilles, registreren de rangers deze onmiddellijk via GPS en informeren het parkbeheer en de directeur hiervan. Vervolgens wordt beslist welke stappen er genomen moeten worden. Bovenal houdt het Jane Goodall Instituut RoC een gemeenschap-gedreven aanpak. Het Jane Goodall Instituut werkt er namelijk samen met het hoofd van de nabije, lokale bevolking om updates te krijgen over illegale incidenten binnen het reservaat, wat hij dan weer deelt met anderen. Daarbij brengt het Jane Goodall Instituut lokaal kennis, educatie en middelen voor een duurzaam levensonderhoud naar het gebied. Op die manier verkleint het Jane Goodall Instituut de directe bedreigingen en worden het bewustzijn, evenals de samenwerkingen met de rechtshandhaving en de lokale burgers, zo veel mogelijk vergroot.

 

Bron: https://news.janegoodall.org/2020/10/05/the-smell-of-success-in-fight-against-wildlife-trade/ 

Dankzij uw donatie kan de natuur beschermd worden

Dankzij uw steun kunnen wij chimpansees beschermen, bomen planten en natuurgebieden herstellen, maar ook direct gemeenschappen ondersteunen. Bedankt!