fbpx

Roots & Shoots jeugdambassadeur Annabel

Roots & Shoots jeugdambassadeur Annabel
26 January 2021 Fien Lindelauff

Interview met Roots & Shoots jeugdambassadeur Annabel

 

Jeugdambassadeur Annabel

Jeugdambassadrice Annabel

Annabel kreeg 3 jaar geleden de kans om haar werkstuk persoonlijk aan Jane Goodall te presenteren. Als schattig klein meisje met een vurige passie die met veel enthousiasme met Jane stond te praten, trok ze de aandacht van veel Goodall fans. De foto’s waren zeer populair en Annabel was op slag een toonbeeld van waar Roots & Shoots om draait. Een paar jaar later is Annabel wat ouder, maar heeft nog steeds haar vurige passie. Ze wil zich graag inzetten voor het Jane Goodall Instituut en dus: Wij presenteren met trots onze nieuwe jeugdambassadrice Annabel! Via onderstaand interview willen we haar graag voorstellen.

Waarom heb jij je werkstuk over Jane gedaan?

Op de basisschool moesten we elk jaar een werkstuk en een spreekbeurt maken. In groep 7 was de thema ‘iemand die de wereld heeft veranderd’. Mijn klasgenootjes kozen voor mensen zoals Nelson Mandela en André Kuipers, maar ik zocht iemand die minder bekend was in Nederland, maar even belangrijk voor de wereld. Een verhaal over een chimpansee die gebarentaal leerde viel mij op, en terwijl ik meer onderzocht over chimpansees, las ik iets over Jane Goodall. Meteen wist ik dat ik het wou maken over Jane.

Toen mocht je presenteren voor Jane op de Universiteit van Amsterdam, hoe was dat?

Toen ik eenmaal had besloten mijn werkstuk over Jane te doen had ik meer informatie nodig, dus nam ik contact op met het Jane Goodall Instituut en zo kreeg ik uiteindelijk te horen dat Jane naar Nederland ging komen en of ik mee wou doen. Op de dag zelf was ik best wel zenuwachtig, maar ik had er ook heel lang naar uitgekeken. Ik was bang dat ik me zou verspreken of dat er iets mis zou gaan, maar ze was heel makkelijk om mee te praten. Ze was ook heel direct; er zat in mijn werkstuk een infographic van een chimpansee in vergelijking met andere apen. Ze pakte mijn werkstuk vast en zei: ‘volgens mij klopt deze infographic niet’. Dat vond ik bijzonder. Ik zou nooit hebben bedacht dat Jane Goodall feedback over mijn werkstuk aan mij zou geven.

Waarom wil je ambassadrice worden?

Ik vind het belangrijk dat Roots & Shoots kinderen ondersteunt die dingen willen ondernemen en zelf een project willen beginnen. Ik vind het slim dat je bij Roots & Shoots een gemeenschap hebt en dat Roots & Shoots hierbij kinderen ondersteunen om milieuvriendelijke projecten te ondernemen. Daarnaast wil ik het idee van Roots & Shoots verspreiden onder kinderen van mijn leeftijd. Ook vind het ook belangrijk dat kinderen met elkaar kunnen delen wat ze hebben gedaan en gemaakt voor het milieu. Hiermee kunnen mensen van alle leeftijden geinspireerd en gemotiveerd raken om een verschil te maken. Veel mensen maken zelf kleine veranderingen, maar als we elkaar kunnen vertellen over wat we hebben gedaan zouden er meer kleine en grote projecten ontstaan.

Je bent nu als gloednieuwe ambassadrice begonnen met het woord verspreiden op je eigen school, hoe doe je dat?

Ik wil beginnen met workshops organiseren en anderen vertellen over waar Jane Goodall en Roots & Shoots voor staat. Niet alleen op mijn eigen school, maar ook op andere scholen, zodat het zich meer verspreidt. Alle soorten projecten zijn welkom; kleine lokale projecten en grote verbonden projecten. Iedereen heeft goede ideeën en die kan je weer omzetten in echte plannen. Dit is waar Roots & Shoots voor staat. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, want we hebben uiteindelijk allemaal dezelfde doel.

Wat is voor jou de reden dat je probeert anderen aan te zetten zich aan te sluiten bij Roots & Shoots?

Annabel met een dier

We moeten ons meer inzetten voor het milieu. Tegenwoordig zijn veel dieren bijna uitgestorven vanwege de mens. Maar hier kunnen we verandering in brengen, bijvoorbeeld wat er is gebeurd met de grijze walvis. Vanwege bewustwording en uitleg van mensen is het aantal van grijze walvissen gestegen. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe wij, gewone mensen, een verschil kunnen maken. Als meer mensen weten over Roots & Shoots zullen er meer mensen aansluiten. Zo kunnen we samen meer bereiken. Als veel mensen bij ons aansluiten kan iedereen helpen met waar ze goed in zijn. Roots & Shoots is een plek waar iedereen zijn talenten en ideeën kan benutten voor een vooruitgang in het milieu.

Je gaf net aan dat kinderen van jouw leeftijd vaak niet goed weten waar ze moeten beginnen als ze verandering willen. Waarom komt dat denk je?

Vaak zijn er kinderen die iets willen betekenen voor het milieu, maar niet weten wat ze kunnen doen of waar ze moeten beginnen. Roots & Shoots is een platform waar kinderen zelf aan de slag kunnen en inspiratie kunnen halen van anderen. Als je toch een idee hebt, kom je vaak zelf wel uit de eerste paar stappen maar dan loop je toch een beetje vast. Met Roots & Shoots zijn er mensen die je kunnen helpen en die jou kunnen inspireren.

Wat is een boodschap die jij mee wilt geven aan iedereen die dit interview leest?

Probeer je in te zetten voor het milieu en kleine stappen helpen.

Meer weten over Roots & Shoots? Bekijk de video!

Volg ons op social media!

Volg Roots & Shoots op Instagram, TikTok en Facebook om altijd op de hoogte te blijven van de laatste duurzame tips, inspiratie en tutorials! En natuurlijk om te zien wat andere Roots & Shooters doen. Deel jouw project en tag ons en #RootsandShootsNL voor een ShoutOut!

En natuurlijk: bekijk onze nieuwe website!