fbpx

De liefde tussen Wounda en Hope

Liefdesverhaal Wounda en haar baby Hope
26 January 2021 Fien Lindelauff

Het liefdesverhaal van chimpansee Wounda en haar baby Hope

Wounda is de chimpansee bekend van het filmpje waarop ze  Jane knuffelt bij haar vrijlating. Wounda wordt hier vrijgelaten in het beschermde bosgebied van opvangcentrum Tchimpounga. 

Hoe Wounda startte

Wounda kwam in 2013 aan op het Tchindzoulou Island wat valt onder het Tchimpounga opvangcentrum in Congo-Brazzaville. Wounda werd ontzettend bekend door haar gefilmde vrijlating in het opvangcentrum en de knuffel die ze Jane gaf. Wat minder bekend is, is dat toen Wounda aankwam ze ontzettend zwak was en het veel tijd en moeite heeft gekost om te zorgen dat ze weer een chimpansee kon zijn. De naam Wounda betekent dan ook sterven. Uiteindelijk heeft Wounda in Tchimpounga toch haar leven kunnen oppakken en heeft ze liefde en familie gevonden. Ze is nu zelfs moeder geworden van een prachtige babychimp, Hope.

Familie en chimpansees

Wounda en hope in het opvangcentrum

Wounda en hope in het opvangcentrum

Als een chimpansee eenmaal uit het wild bij zijn familie is weggehaald kan hij nooit meer terug het wild in. Dit komt omdat hij het zonder familie niet red. In onze opvangcentra zoals Tchimpounga vormen wij daarom chimpansee families die met elkaar in enorme bosgebieden een zo chimpansee waardig leven kunnen leiden. Het vormen van die families is niet altijd makkelijk en gaat ook  niet altijd goed. Gelukkig gaat het met de familie van Wounda wel goed. Het ging zelfs zo goed dat zij beviel van Hope. En dat terwijl chimpansees niet eens bekend zijn met het fenomeen Valentijnsdag.

DONEER en help de chimpansees in het wild beschermen of

ADOPTEER  en geef geredde chimpansees een tweede kans in één van onze opvangcentra. 

Wounda en Hope op Tchindzoulou eilandDe baby Hope is dubbel bijzonder aangezien alle vrouwtjes chimpansees in onze opvangcentra voorbehoedsmiddelen krijgen. Dit doen wij om te voorkomen dat er nog meer chimpansees geboren worden. Deze chimpansees groeien op in gevangenschap, ondanks dat het opvangcentrum ze wel veel ruimte biedt. Als een chimpansee eenmaal binnen de muren van een opvangcentrum zit kunnen ze er niet meer uit en dit is geen uitzondering voor de babychimpansees. Want de geboorte van babychimpansees zorgt toch voor minder ruimte in het opvangcentrum waardoor er minder chimpansees opgevangen kunnen worden.

Wounda en haar baby Hope

Moeder en zoon chimpansees hebben een goede band. Maar Hope begint ook steeds verder weg te gaan van Wounda om te spelen, soms verliest Wounda hem zelfs even uit het oog, maar niet voordat Wounda, net als mensenmoeders, er van verzekerd is dat degene waar hij mee speelt er voor zorgt dat hij veilig is. Ook zorgt ze er voor dat hij weet waar ze is zodat hij direct naar haar toe kan komen mocht er wat gebeuren. Echte moeder liefde.

 

Jij kan het verschil maken!   ADOPTEER DONEER