fbpx

Voorkom dierenleed: Stop met delen ongepaste foto’s van wilde dieren

Help de handel in wilde dieren te stoppen

Voorkom dierenleed: Stop met delen ongepaste foto’s van wilde dieren
12 February 2021 Linda van Hage

Voorkom dierenleed: Stop met delen foto’s van wilde dieren

Persbericht

Vorig jaar kwam een beroemde voetballer in het nieuws met een ‘stoere’ foto samen met een jonge leeuw. De Nederlandse media waren er vol van. Maar weet je dat er achter dit soort ongepaste foto’s van wilde dieren ongekend leed zit. Volgens gedragsbioloog Patrick van Veen worden veel van dit soort dieren ‘na gebruik’ doorverkocht of doodgeschoten als ze (te) groot zijn.

ForeverWild campaign JGI Nederland

Jane Goodall geeft het dringende advies om geen ongepaste foto’s van wilde dieren samen met mensen te delen op social media en als je ze toch ziet als ongepast te rapporteren. (Online) media heeft namelijk grote invloed op de handel in wilde dieren. Kijk wat jij kunt doen op #ForeverWild Een chimpansee met een zonnebril op of een orang-oetang met rode lippen lijkt leuk, maar achter de ogenschijnlijk onschuldige actie zitten vaak criminele organisaties. Die verdienen daar goed geld aan. Als je op vakantie bent, ga niet op de foto met een aap, tijger, beer of olifant, etc. De dieren zijn meestal gedrogeerd om tam te blijven voor die ene ‘leuke’ foto.

Handel in wilde dieren is big business

Niet alleen chimpansees, maar een derde van alle zoogdieren en vogels ter wereld wordt namelijk in hun voortbestaan bedreigd door niet duurzame jacht en handel. Helaas neemt deze handel en de geldstroom daarin alleen maar toe, zelfs twee keer zo snel als de economische groei wereldwijd. Volgens van Veen: “Handel in wilde dieren staat op de vierde plaats na drugs, mensen- en wapenhandel.”

Relatie tussen wilde dieren eten en virussen

Ook wordt het eten van wilde dieren wereldwijd, dus ook in ons land, als een exclusief luxeproduct gezien. Dit houdt niet alleen wildlife crime in stand, maar is ook ontzettend gevaarlijk voor de mensen die het vlees eten of verhandelen op markten. De dieren zitten in kleine ruimtes bij elkaar, en worden onder onhygiënische omstandigheden gedood. De verkopers en klanten kunnen op deze wijze makkelijk in contact komen met ontlasting, urine en bloed van vele diersoorten, waardoor virussen kunnen overspringen van dier op mens, maar óók van dier op dier, en van mens op dier.

Jane Goodall

Het Jane Goodall Instituut zet zich wereldwijd in voor de duurzame bescherming van chimpansees en hun leefgebieden. Onderdeel hiervan is het beschermen van wilde chimpansees tegen stropers, die de dieren vangen voor hun vlees, of om ze door te verkopen aan de huisdieren en entertainmentindustrie.

Lees wat het Jane Goodall Intituut om Wildlife crime te stoppen.

Meer info:

www.janegoodall.nl of neem contact op met Linda van Hage, Jane Goodall Nederland: 0620537172 of linda@janegoodall.nl

Kijk naar  de Jane Goodall Campagnes Stop Wildlife crime ondersteund door #ForeverWild, de awareness campagne over de invloed van (online) media op wilde dieren handel.

Help de handel in wilde dieren te stoppen door ongepaste content te rapporteren

De illegale handel in chimpansees en andere wilde dieren wordt aangespoord door social media. Social media bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om criminele activiteiten op hun platformen te voorkomen. Lees hier meer over deze illegale handel.

Jouw hulp is nodig

Dit is echter niet genoeg. Wij hebben jouw hulp nodig om de handel in wilde dieren te stoppen. Gebruikers kunnen makkelijk regels omzeilen en social media gebruiken om in wilde dieren te handelen.

Help ons deze activiteiten te herkennen en te rapporteren. Social media bedrijven moeten meer doen om illegale handel op hun platformen tegen te gaan.

Hoe kun jij ongepaste content rapporteren?

harmful content foreverwildFacebook

Lees hier hoe jij ongepaste content op Facebook kunt rapporteren. In de Facebook regels staat vastgesteld dat de handel in wilde dieren verboden is.

Instagram

Bekijk hier hoe je ongepaste videos kunt rapporteren op Instagram. Instagram heeft een nieuwe richtlijn genaamd ‘Protecting wildlife and nature from exploitation’ en Community Guidelines waarin staat dat gebruikers zich aan de wet moeten houden. Hier is meer informatie over ‘wildlife exploitation’ op Instagram.

Youtube

Op Youtube kun je rapporteren en een vlag toevoegen om ongepaste content aan te geven.

WhatsApp

Ook WhatsApp wordt gebruikt in de illegale handel in wilde dieren. Bekijk hier hoe je ongepaste content kunt aangeven.

Hoe kun jij nog meer helpen?

  • Deel onze campagne op social media met hastags #4EverWild #sharewithcare en roep anderen op om bewust om te gaan met het liken en delen van afbeeldingen met wilde dieren.
  • Rapporteer ongepaste content op social media: kijk hier hoe je dat doet
  • Sluit je bij ons aan en praat mee over hoe wij deze wreedheid kunnen stoppen.
  • Deel positieve beelden van dieren in het wild met de hastags #4EverWild en #sharewithcareForeverWild campaign JGI Nederland