fbpx

De leukste boeken over het milieu voor kinderen en jongeren

De leukste boeken over het milieu voor kinderen en jongeren
4 March 2021 Fien Lindelauff

De leukste kinderboeken over het milieu en een verschil maken

Originele artikel: Jane Goodall Institute UK
Vertaald door: Jane Goodall Instituut NL

 

Zoek je naar boeken om te inspireren, informeren en jonge milieu toppers activeren? Zoek niet verder! Wij hebben onze favoriete boeken geselecteerd voor kinderen en jongeren over allemaal verschillende onderwerpen, van klimaatverandering tot conservatie en alles daartussenin. Veel leesplezier!

De droom van Jane

Door: Patrick McDonnell, uitgever: de Vier Windstreken

Het kleine meisje Jane en haar knuffelaap Jubilee zijn graag in de tuin om de planten en dieren te bestuderen. Jane leest boeken over Tarzan en haar naamgenote, die in het oerwoud van Afrika leefden. Daar droomt Jane ook van! Als ze op een ochtend wakker wordt, beseft ze dat haar droom werkelijkheid is geworden. Met echte anekdotes uit Jane Goodall’s autobiografie.

Bestel De droom van Jane hier in onze webshop en support Jane’s chimpansee,- en natuurbeschermingsprojecten. 

 

Rickie & Henri

Door: Jane Goodall, uitgever: de Vier Windstreken

Dr. Jane Goodall vertelt het waargebeurde verhaal over de bijzondere vriendschap tussen een chimpanseeweesje en een hond, Rickie en Henri. Jane Goodall vertelt aan het eind van het boek waar Rickie nu is en hoopt met dit boek kinderen en ouders te inspireren om mee te helpen met het beschermen van bedreigde diersoorten.

Bestel Rickie & Henri hier in onze webshop en support chimpanseebeschermingsprojecten. 

 

I am Jane Goodall

Door: Brad Meltzer, uitgever: Penguin Putnam Inc

In dit Engelstalige kinderboek wordt op een eenvoudige manier aan kinderen verteld wie Jane Goodall is en wat zij ontdekte over chimpansees. Iedereen kan een held zijn, net als Jane!

Bestel I am Jane Goodall hier in onze webshop en support Jane’s chimpansee,- en natuurbeschermingsprojecten. 

 

De grappige chimpansee 

Door: Li Fang-Ling, uitgever: ZNU

In dit boek komen kinderen aan interessante weetjes over chimpansees. Bijvoorbeeld: ‘Hoe vangen chimpansees mieren?’ en ‘Welke spelletjes speelt moederchimpansee met haar baby?’. Vanaf 4 jaar.

Bestel De grappige chimpansee hier in onze webshop en support de chimpansee beschermingsprojecten. 

 

 

Greta en de reuzen

Door: Zoë Tucker, uitgever: Horizon

Dit boek is briljant, leuk en een hele toegankelijke manier om het verhaal van Greta Thunberg te leren. Greta is de jonge milieuactiviste die de wereld veranderd heeft en ons allemaal oproept om met haar mee te doen.

Dagboek van een natuur jongen

Door: Dara McAnulty, uitgever: Balans

Dit prijswinnende boek moet je echt gelezen hebben als jonge natuurliefhebber. Dara is een Roots & Shoots ambassadeur en beschrijft op prachtige wijze zijn ervaring in het bekijken en onderdeel zijn van de natuur.

De Lorax

Door: Dr Seuss, uitgever: Moon

Dit boek is misschien niet zo nieuw meer (het kwam voor het eerst uit in 1971!), maar de boodschap is nog steeds relevant. Er is zelf een film van gemaakt! De boodschap die de Lorax voor ons allemaal heeft is heel belangrijk. Het is belangrijk dat we om onze planeet blijven geven, dat we een verschil blijven maken en dat we voor onze planeet moeten zorgen, omdat deze prachtig is en het redden waard is. We zouden hem erg missen als we hem kwijt zouden raken.

Niemand is te klein om het verschil te maken

Door: Greta Thunberg, uitgever: de Bezige Bij 

Dit boek moet je gelezen hebben, en het is geschreven door één van de belangrijkste, inspirerende en invloedrijke mensen ter wereld. Greta Thunberg heeft jongeren over de hele wereld geïnspireerd om hun stem te laten horen en in actie te komen, en moedigt volwassenen aan hetzelfde te doen.

Verhalen over kinderen die anders durven te zijn

Door: Ben Brooks, uitgever: Veltman 

Als je op zoek bent naar verhalen van inspirerende mensen die hun droom een realiteit hebben gemaakt, is dit het perfecte boek voor jou. Het gaat niet alleen over milieuproblemen, maar het gaat over hoe jij, als jongeren, je dromen kan bereiken en dat is een belangrijke boodschap van Roots & Shoots. Wij willen dat iedereen het durft om anders te zijn, het durft om zichzelf te zijn, en het durft om hun stem te gebruiken en in actie te komen!

Het verborgen leven van bomen voor kinderen

Door: Peter Wohlleben, uitgever: Ploegsma 

Bomen leiden een verborgen leven. In dit boek leer je hoe bomen leven en wat ze zoal doen. Het gaat over hun vijanden, samenleving met dieren, hoe ze eten en drinken, en hoe ze slapen. Lees dit boek buiten in de natuur en leer hoe spannend het bos kan zijn!

 

Koos zoekt een huis

Door Liselot Jansen, uitgever: Meis & Maas 

Koos de koala heeft een fijn leventje in zijn boom, totdat op een dag grote gele monsters zijn boom omhakken! Koos moet dus op avontuur om een nieuw huis te vinden. Kan jij hem helpen? Samen met Koos leer je over milieuproblemen en wat je kan doen om Koos en onze planeet te helpen.

Meer weten over Roots & Shoots? Bekijk de video!

Volg ons op social media!

Volg Roots & Shoots op Instagram, TikTok en Facebook om altijd op de hoogte te blijven van de laatste duurzame tips, inspiratie en tutorials! En natuurlijk om te zien wat andere Roots & Shooters doen. Deel jouw project en tag ons en #RootsandShootsNL voor een ShoutOut!

En natuurlijk: bekijk onze nieuwe website!