fbpx

ChimpUpdate Kazahukire

ChimpUpdate Kazahukire
12 March 2021 Fien Lindelauff

Hoe gaat het met Kazahukire?

Door: Harinithya Kathirgamar 

Kazahukire, ook wel Kaza genoemd, is omstreeks 1999 geboren en in 2002 aangekomen op Ngamba Island. De betekenis van haar naam is “een verloren” omdat ze naar verluidt helemaal alleen in het bos was gevonden, gevangen in een strik. Dankzij de steun van adoptieouders kunnen Kaza en haar vrienden veilig wonen op Ngamba Island. 

Vinden jullie Kaza ook zo prachtig?

Toename stroperij

In de afgelopen maanden is de illegale jacht sterk toegenomen door Covid-19. Wegens afwezigheid van toeristen neemt de armoede toe onder de lokale bevolking wat leidt tot illegale jacht. Vaak lopen de chimpansees nietsvermoedend in de illegale vallen die geplaatst zijn door de stropers om bushmeat te vangen. Maandelijks worden er ongeveer 45 snares (ijzerdraad vallen) verwijderd door de rangers die dagelijks hun leven riskeren om de chimpansees en alle andere wilde dieren te beschermen.

Gelukkig is Kaza op tijd gered en gegroeid tot een erg onafhankelijk chimp die graag het bos ingaat om bomen te klimmen.

 

Word jij ook adoptieouder?

Maak een verschil, begin meteen en steun de verzorging van een chimpansee.

Hoe groter hoe beter…of niet…

Ik wil het liefst grote porties eten; grote stukken posho; een stevige pap gemaakt van maismeel, hele bananen, grote stukken meloen, enz. Soms heb ik geluk en voldoen ze mijn verwachtingen, soms overtreffen ze het maar soms ook helemaal niet!

Teleurstellende ochtend

Op een ochtend was ik ongeduldig aan het wachten tot ik het grootste stuk posho kreeg terwijl de jongere chimpansees gretig de kleinere stukjes opaten. Ik weigerde de kleine stukjes te eten want hoe groter des te beter. Echter kwamen de dominanten chimpansees opeens het voederterrein op en ik kreeg geen kans meer om de grootste stukken te pakken. Het leek mij niet verstandig om te gaan vechten voor de grote stukken met de dominanten chimps. Wat een teleurstellende ochtend was dat! De volgende keer moet ik wellicht blij zijn met de kleinere stukjes posho. Alhoewel ik hoop toch echt dat ik een groot stuk te pakken krijg…

Hoe het begon en hoe het gaat.

 

Geef een adoptiechimp cadeau!

Dankzij jouw steun kunnen wij chimpansees zoals Lemba een tweede kans geven. Geef een adoptie kado en maak zo samen het verschil!