fbpx

ChimpUpdate Lemba

ChimpUpdate Lemba
12 March 2021 Fien Lindelauff

ChimpUpdate Lemba

Door: Harinithya Kathirgamar

Lemba werd geconfisqueerd in Congo Brazzaville. De reddingswerkers troffen haar angstig en alleen aan in een donker kamer. Ze is geboren omstreeks 2006 en in 2009 kwam ze aan, extreem ondervoed en geïnfecteerd door een ernstige parasieten infectie, in Tchimpounga. Alsof het al niet erg was, haar benen zijn verlamd geraakt door  poliovirus. Echter niets houdt deze dappere chimp tegen!

Lemba in het Tchimpounga opvangcentrum

Tchimpounga Survivor

Door haar verlamde benen kan ze geen bomen beklimmen, niet lopen, en evenmin rennen zoals de andere chimps en bovendien kan ze zichzelf niet verdedigen wanneer andere chimps haar proberen aan te vallen. Hierdoor is de persoonlijkheid van Lemba afgelopen tijd langzamerhand veranderd; ze is ongeduldig en wordt snel boos.

Amazon en Mbebo zijn haar vrienden maar helaas zitten ze nu in een andere verblijf. Lemba deelt het verblijf met Lounama, een chimp met een hartafwijking. Hun band is een beetje stroef, ze zijn afstandelijk, en hebben geen fysieke contact met elkaar maar we hopen dat het leuker wordt tussen de twee in verloop van tijd.

Jonge Lemba krijgt fysiotherapie.

Het Jane Goodall Instituut team heeft alles over voor Lemba

Het team doet alles om te zorgen dat Lemba naar haar zin heeft in het opvangcentrum. Ze letten altijd op haar en geven extra aandacht. Toen ze in Tchimpounga aankwam heeft het behandelteam heel erg hun best gedaan om haar leven te redden. Daarmede tijdens het herstellen deden de verzorgers alles om haar gelukkig te maken. Wanneer de andere chimps het bos ingingen, hebben de verzorgers Lemba, ondanks dat ze al heel zwaar was, op hun rug meegenomen zodat ze ook even in het bos kon zijn.

 

Geef een adoptiechimp cadeau!

Dankzij jouw steun kunnen wij chimpansees zoals Lemba een tweede kans geven. Geef een adoptie kado en maak zo samen het verschil!

Nieuwsgierig naar de baby’s

Recentelijk heeft Lemba veel tijd doorgebracht met het observeren van de baby chimps Perinne en Zeze in het verblijf ernaast. Perinne en Zeze zijn samengevoegd met chimps rond hun leeftijd en wanneer Lemba de verzorgers met de twee chimps in hun armen zag aankomen werd ze heel erg nieuwsgierig. De verzorgers brachten de baby’s naar binnen en Lemba kon niet goed zien wat er gebeurde in het verblijf. Nieuwsgierig dat ze is, klom ze op één van de houten palen, die in haar buitenverblijf zit, zodat ze alles kon zien.

Ballen of een kleedje?

De samenvoeging van de baby’s is een goede afleiding voor Lemba en Lounama. Het is moeilijk om ze te vermaken vanwege de polio van Lemba en de zwakke hart van Lounama. De verzorgers proberen hen te verleiden met verschillende objecten zoals een kleedje, fles met pinda’s, kranten, en oude ballen. Lemba lijkt de ballen niet echt interessant te vinden. Lounama daartegen vindt de ballen wel leuk maar omdat Lemba ermee niet speelt laat Lounama vervolgens het ook opzij liggen. Het kleedje is het meest interessante voorwerp. Ze kunnen er echt uren mee spelen.

Hoe doet ze dat toch?

Zo doet Lemba het dus.

Jullie vragen ondertussen zeker af hoe zij een paal klimt met verlamde benen! Ze is al erg zwaar en het is inderdaad heel moeilijk om alleen met haar handen en armen verticale palen te beklimmen.

Echter Lemba heeft geleerd om haar lichaam op een dusdanig manier te bewegen dat het bijna niet uitmaakt dat ze haar benen niet kan gebruiken. Soms wanneer het niet lukt om een paal te klimmen gaat ze opzoek naar een paal die gemakkelijker is te beklimmen. Wanneer ze op de grond is, houdt ze één van de benen met één hand vast om te voorkomen dat het meegesleurd wordt op de grond. Wij zijn heel trots op de zeer veerkrachtige Lemba.

 

Bedankt voor jouw steun!

Bedankt voor jouw steun! Dankzij de steun van alle adoptieouders kunnen wij Lemba de zorg geven die zij verdient. Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee.