fbpx

ChimpUpdate Nakuu

ChimpUpdate Nakuu
12 March 2021 Fien Lindelauff

Chimpupdate Nakuu

Door: Harinithya Kathirgamar 

Nakuu is omstreeks 2001 geboren en verblijft sinds 2002 op Ngamba Island. Nakuu in Lugandan betekent “verdriet”. Toen ze aankwam op het eiland, waren de verzorgers niet alleen verdrietig om de verlies van een andere chimp maar ook verdrietig dat Nakuu niet meer in het wild leefde en kreeg dus de naam Nakuu. Ze is te herkennen aan haar grijze baard en zit meestal met haar armen gekruist. 

Nakuu

Eten is alles..

Ze is gek op eten en doet alles eraan om zoveel mogelijk te krijgen. Wanneer de verzorgers haar over het hoofd zien, gebaart ze met haar handen naar hen om hun aandacht te trekken. Zij blijft ook langer op de voederterrein opzoek naar de restjes. Wanneer ze eten in bezit heeft, verstopt het bij haar kruis zodat de dominante chimps het niet zien. In de ochtend blijft ze achter in het verblijf, wanneer de rest van de groep al naar buiten is, in de hoop eten te krijgen maar de verzorgers ontmoedigen dit gedrag.

Baby chimps en nesten bouwen

Baby TamTam

Nakuu is gek op baby chimps en zij is één van de weinige chimps die in de buurt van baby TamTam mag komen. Soms gaat ze zelfs samen met Tamtam en de moeder Natasha nesten bouwen in het bos en vervolgens hierin de avond verblijven. Ze vindt het heel leuk om in het bos te verblijven in de avond met of zonder andere chimps. Echter ze eet wel altijd op het voederterrein. Het gaat heel goed met Nakuu en ze verkeert in goede gezondheid.

You can make a difference. Each of us has the power to make positive change happen for people, animals and the world we all share.

Wie niet sterk is moet slim zijn…

Mijn beste vriendin is Nani die samen met mij in quarantaine heeft gezeten voordat we hier op Ngamba Island aankwamen. Zolang ik voorzichtig ben en uit de buurt van gevechten blijf, vind ik het heel erg leuk hier. Het leukste vind ik spelen met de baby chimps. Verder vind ik het leuk om nestjes te bouwen in het bos om de nacht door te brengen en ik vind het helemaal niet erg als ik alleen ben in het bos.

Zal ik jullie iets grappigs vertellen?

Onlangs, na een nachtje in het bos, ging ik naar de voederterrein voor het ontbijt. Iedereen nam hun plek wanneer de verzorgers begonnen met uitdelen van het eten.

Kalema

Helaas voor mij, was ik omringd door chimps die hoger in de rang zitten en ik wilde echt niet in strijd met ze voor het eten. Kalema, een grote chimp met een grote eetlust, was heen en weer aan het rennen om eten op te vangen. Op een gegeven moment, tot mijn verbazing, werd een groot stuk posho richting mij gegooid! Stokstijf keek ik naar Kalema want hij hoorde iets vallen op de grond maar hij  wist niet waar het precies viel. Terwijl hij overal begon te zoeken stond ik rustig op en liep ik hinkend richting het bos want ik had geen zin in drama.

Mijn motto op Ngamba Island

Kunnen jullie raden waarom ik aan het hinken was? Hier kom ie: ik had die grote stuk posho verstopt tussen mijn dijen! Ha! Niemand had het door en zo kon ik met alles rust, in het bos, genieten van mijn posho. Wie niet sterk is moet slim zijn is mijn motto! Wat is jullie motto?

Ngamba Island Oeganda

Ngamba Island Oeganda

Om chimpansees als Nakuu en hun leefgebieden te beschermen is jouw hulp nodig! Steun ons met jouw donatie of adopteer een chimpansee. 

Geef een adoptiechimp cadeau!

Maak een verschil, begin meteen en steun het Jane Goodall Instituut.

Jane Goodall Afrika projecten overzicht