fbpx

Park Ranger Patrouilles

Park Ranger Patrouilles
12 March 2021 Fien Lindelauff

Park Ranger Patrouilles

Door: Harinithya Kathirgamar

Het Tchimpounga natuurreservaat heeft een oppervlakte van ongeveer 70 km² en het is van groot belang om het reservaat te beschermen zodat de chimpansees hier veilig kunnen leven. Het JGI team is voortdurend bezig om de veiligheid van het reservaat en de chimpansees te waarborgen. Gezien het grootte van het reservaat is dit geen gemakkelijk klus.

Plattegrond van Tchimpounga Congo

Plattegrond van Tchimpounga Congo

Patrouilles

De voetpatrouilles door het hele natuurreservaat Tchimpounga (RNT) zorgen voor een permanente aanwezigheid om de natuur in het gebied te beschermen. Ze houden toezicht op activiteiten in de regio en zorgen ervoor dat de gemeenschappen zich aan de milieuwetten houden. Bootpatrouilles blijven er ook voor zorgen dat de lokale bevolking voldoende afstand houdt van de chimpansee-eilanden.

Vierde kwartaal 2020

In de vierde kwartaal van 2020 zijn het aantal illegale valstrikken toegenomen. Bovendien zijn er vismaterialen gevonden in verschillende gebieden van het reservaat. Helaas is het vaak onmogelijk om de personen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor het verbergen van deze items, aangezien ze niet aanwezig zijn op het moment van ontdekking. Door de locaties van de in beslag genomen materialen vast te leggen, kan er echter gericht worden gereageerd door meer patrouilles in te zetten.

 

Geef een adoptiechimp cadeau!

Dankzij jouw steun kunnen wij de leefgebieden van de chimpansees blijven beschermen. Geef een adoptie kado en maak zo samen het verschil!

Gebruik van technologie

Om te helpen bij het maken van snelle overzichten van menselijke activiteit, is er een speciale app ontwikkeld die gebruikt wordt tijdens patrouilles. Hiermee worden gegevens verzameld voor visueel inzicht in specifieke gebieden van menselijke aanwezigheid. Daarnaast kan de applicatie ook andere gegevens visualiseren, zoals chimpansee-observaties (bijv. directe observatie, nesten, fruitresten), het type menselijke activiteit, of fruitbomen al dan niet met rijp fruit.

Dashboard

Het team creëerde een soortgelijk dashboard als reactie op de recente indruk dat ontbossing bij RNT mogelijk toeneemt. Het dashboard geeft het aantal waargenomen ontboste gebieden weer en het omvat het aantal ontboste hectares, het aantal plantages, en het aantal waargenomen steenkoolbedrijven.

Samenwerking met Speurhonden

De JGI Canine Detection Unit (CDU) bestaat momenteel uit zes getrainde speurhonden. Hoewel hun training eeuwigdurend is, is het Canine Team in staat om de aanwezigheid van geur van chimpansee, mandril, ivoor, pangolin (schubdier), en munitie in voertuigen en bagage te identificeren en te signaleren. Bovendien hun regelmatige aanwezigheid dient als afschrikmiddel voor de lokale bevolking die poging wagen om illegale materialen in voertuigen te verbergen. Het team is erg enthousiast om samen met de speurhonden de illegale activiteiten aan te pakken.

“Every individual matters. Every individual has a role to play. Every individual makes a difference.”