fbpx

Het ideale klaslokaal: eindproject St. Michaelscollege

Het ideale klaslokaal: eindproject St. Michaelscollege
25 March 2021 Julia van Nieuwpoort

Het ideale klaslokaal: eindproject St. Michaelscollege

In december hebben wij jullie verteld over onze workshop op het St. Michaelscollege in Zaandam. Voor hun project voor het vak Onderzoek & Ontwerpen gingen drie leerlingen een ideaal klaslokaal ontwerpen die leerlingen helpt met concentratie en leren. Twee maanden later was het zover en presenteerden zij hun eindproject aan ons!

Kleur & licht

Er was uitgebreid vooronderzoek gedaan om te kijken naar de belangrijke aspecten van een ideaal klaslokaal. Waar moeten ontwerpers eigenlijk op letten? Het bleek te gaan om kleur (en patroon), licht, ruimte en geluid. Zo bleken de ideale kleuren magenta, kleur, geel en blauw. Via een onderzoek op hun Instagram kwamen ze er ook achter dat mensen houden van strakke lijnen en symmetrie als patroon op de muur. Door een expert in te schakelen kwamen de leerlingen achter het effect van licht op hun leeromgeving. Hieruit werden een aanbeveling gedaan om SchoolVision van Philips op scholen te gebruiken, omdat dit verschillende standen voor concentratie, rust, of energie. Uiteraard is SchoolVision ook duurzaam!

Ruimte & geluid

De inrichting van een lokaal, en de ruimte benutten heeft ook effect op de concentratie van leerlingen. Het lokaal moet netjes zijn en er moeten ramen aanwezig zijn. Wil de docent discussie op gang brengen, kunnen de tafels het beste in een U-vorm, maar moet er zelfstandig gewerkt worden, kunnen de tafels het best naar voren gericht worden. De aanwezigheid van planten is natuurlijk ook heel belangrijk, want deze zuiveren de lucht en werken motiverend. Goudpalmen zijn een goede optie, want ze zijn makkelijk te onderhouden. Aan de muren is er ruimte voor kunst. Hier werd gekozen voor moderne kunst om aan te sluiten bij de wereld van jongeren, zoals het schilderij van Keith Haring hieronder. Ten slotte is er gekeken naar geluid en hoe het effect van witte ruis de concentratie bevordert. Dit is vooral handig als de klas zelfstandig moet werken.

Het resultaat

Het is een prachtig ontwerp geworden met veel aspecten van het onderzoek! Deze tekening en de informatie uit het onderzoek gaan de leerlingen aan hun school aanbieden, om te kijken of er ruimte is om de lokalen in hun school te verbeteren. Goed gedaan! Op deze manier kan iedereen zich op school ontwikkelen tot een wereldverbeteraar.

 

Wil jij ook een gratis (online) workshop ontvangen of de toolkit aanvragen? Klik hier!

Meer weten over Roots & Shoots? Bekijk de video!

Volg ons op social media!

Volg Roots & Shoots op Instagram, TikTok en Facebook om altijd op de hoogte te blijven van de laatste duurzame tips, inspiratie en tutorials! En natuurlijk om te zien wat andere Roots & Shooters doen. Deel jouw project en tag ons en #RootsandShootsNL voor een ShoutOut!

En natuurlijk: bekijk onze nieuwe website!