fbpx

Covid-19 hulp voor meerkatten in Tchimpounga

Covid-19 hulp voor meerkatten in Tchimpounga
2 April 2021 Linda van Hage

Covid-19 hulp voor meerkatten in Tchimpounga

Mede dankzij de hulp van het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) kunnen wij meerkatten redden, verzorgen en vrij laten in Tchimpounga. Zonder deze hulp hadden deze primaten minder kans.

Soms komen er dus ook andere diersoorten dan chimpansees bij de opvangcentra terecht. Want helaas zijn er veel diersoorten in Afrika slachtoffer van de illegale handel. Zo komen er ook meerkatten bij Tchimpounga. Anders dan de naam doet vermoeden is dit niet een kat, maar een kleinere primaatsoort, een aap dus. Er wordt op deze kleinere primaten soorten o.a. gejaagd voor hun vlees. Als een moeder met jong gedood wordt, wordt de hulpeloze baby als huisdier verkocht. Wanneer deze kleintjes groeien worden ze ook sterker en agressiever. De eigenaren willen dan van hun ‘huisdier’ af.

Ook wordt het leefgebied steeds kleiner doordat een steeds groter deel van het gebied wordt gebruikt voor landbouw waarvoor bossen worden gekapt. In de natuurparken rondom de opvangcentra worden de meerkatten beschermd maar ook hier is vaak lastig toezicht op te houden, waardoor er soms nog wel meerkatten worden gestroopt of klem komen te zitten in vallen.

Geredde meerkatten

Deze geredde meerkatten moeten ergens worden ondergebracht. Omdat er geen speciale meerkat opvangcentra zijn, vangt het Tchimpounga chimpansee opvangcentrum ook de meerkatten op. Hier worden zij verzorgd en ieder jaar worden de meerkatten die daar aan toe zijn uitgezet in het natuurgebied van Tchimpounga, om zo weer een normaal leven te leiden. Dit natuurgebied delen zij onder andere met de geredde chimpansees. Meerkatten kunnen namelijk heel goed samenleven met chimpansees.

Apenheul Natuurbehoudfonds

Dankzij de bijdrage die het Apenheul Natuurbehoudfonds levert kunnen wij meer hulp bieden aan deze primaten. Zonder deze steun hadden we dit niet kunnen realiseren.


Foto: Ousseo en verzorgster Chantal – Fernando Tumbo