fbpx

Chimpanseevlees in Westerse landen

Chimpanseevlees in Westerse landen
6 May 2021 Fien Lindelauff

Chimpanseevlees in Westerse landen (ja, ook in Nederland): hoe en waarom?

Door: Janneke Troost

Het is in Nederland verboden om vlees van wilde dieren zoals chimpansees uit Afrika (of waar dan ook) te (ver)kopen. Toch gebeurt dat. Naar schatting wordt er jaarlijks meer dan 270 ton oerwoudvlees vanuit Afrika via Europese luchthavens op de markt gebracht, maar de exacte hoeveelheid is lastig te bepalen.

Ook in Nederland is aan oerwoudvlees te komen, zowel via kennissen die het vlees zelf meenemen in het vliegtuig, als onder de toonbank van slagers, en waarschijnlijk zelfs via commerciële stromen. De prijs van dit vlees is vaak hoog, en mede daarom lijkt deze handel in oerwoudvlees in Westerse landen voornamelijk een luxeproduct en statussymbool te zijn, een bewijs aan familie dat je je zulke dingen kunt veroorloven. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar apenvlees, een van de kostbaardere soorten.

Redenen

Er zijn veel groepen mensen die vlees van Afrikaanse dieren eten, bijvoorbeeld omdat het hen een gevoel van verbinding geef met hun geboorteland, wanneer ze daar niet meer wonen. Dat is niet alleen het geval wanneer mensen naar een ander land verhuizen, maar ook wanneer ze van het Afrikaanse platteland –waar het eten van wild vaker wordt gedaan– naar de stad verhuizen. Verder is ook de smaak van dit vlees vrij uniek door de manier waarop het vlees bereid wordt (gerookt met huid en al).

Gevaren

Deze bereidingswijze is in Nederland verboden, omdat uit onderzoek blijkt dat dit gevaar op kan leveren voor de volksgezondheid. Veel dieren dragen namelijk virussen en parasieten met zich mee, en kunnen zo voor zoönoses zoals HIV, Ebola en Herpes zorgen. Uit interviews met mensen die dit soort vlees eten in Nederland, blijkt dat velen van hen zich geen zorgen maken om de gezondheidsrisico’s. In tegendeel, vlees van wilde dieren wordt beschouwd als gezonder, omdat het niet aan chemicaliën, conserveringsmiddelen en andere stoffen zou worden blootgesteld, zoals voor veel van het vlees in Europa wel het geval is. Er zijn echter veel meer risico’s aan het eten van wild vlees dat op die manier is klaargemaakt en het lijkt er daarnaast ook op dat een steeds groter deel van de traditionele jacht wordt overgenomen door commerciële bedrijven, die op minder ‘vriendelijke’ en gezonde wijze stropen.

Oorsprong van het vlees

Verder is vaak onbekend waar het gekochte en geïmporteerde vlees eigenlijk vandaan komt, of is het zelfs onbekend van welk dier het is. Daarnaast wordt het vlees nooit getest op ziekteverwekkers, omdat het op illegale wijze het land binnenkomt. Waarschijnlijk is er ook sprake van commerciële handel van wild vlees tussen Afrika en Europa via lucht- en zeehavens. In Nederland gaan er bijvoorbeeld berichten rond dat je op aanvraag bij een slager, het vlees op kunt halen bij het goederenpunt van Schiphol.

Met uw donatie vecht het Jane Goodall Instituut tegen illegale handel 

Dankzij uw steun kunnen wij chimpansees beschermen en de wildlife handel tegengaan. Bedankt! 

Hoe is dit te stoppen?

Wanneer we het eten van in Afrika gestroopte dieren zouden willen stoppen, vraagt dat dus deels om de verandering van gewoontes en gebruiken, van een cultuur. Dat is niet alleen heel lastig om te doen omdat het simpelweg moeilijk is om mensen van gedachten te laten veranderen, maar het kan ook leiden tot racisme. Wel zien we de afgelopen jaren een beweging opkomen: veel kinderen en jongeren wereldwijd maken zich zorgen om hun toekomst. Niet alleen in Westerse landen, maar ook in landen waar nog veel armoede heerst en waar het eten van wilde dieren nog vrij gebruikelijk en noodzakelijk is. Als kind leer je gewoontes en gebruiken aan, en in deze levensfase zou je dit soort tradities dus gemakkelijker kunnen veranderen. De volgende generatie zou daarom het verschil kunnen maken in de wereld van oerwoudvlees en stroperij! 

Daar hebben ze echter wel hulp bij nodig, want het is lastig om niet de dieren die naast je in het bos leven op te eten, wanneer je geen geld hebt om ander voedsel te kopen. De groeiende economische en sociale ongelijkheid in onze wereld is dus iets wat stroperij en illegale handel in planten en dieren in stand houdt, en iets dat we zoveel mogelijk moeten wegnemen om een einde te maken aan deze handel.

 

Bronnen: 

Morrison-Lanjouw, S.M., Coutinho, R.A., Boahene, K. & Pool, R. (2021). Exploring the characteristics of a local demand for African wild meat: A focus group study of long-term Ghanaian residents in the Netherlands. PLoS ONE, 16(2): e0246868. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0246868

RijnmondNL, 25 oktober 2020, Rotterdamse winkel verkoopt illegaal oerwoudvlees uit Afrika. https://www.rijnmond.nl/nieuws/200462/Rotterdamse-winkel-verkoopt-illegaal-oerwoudvlees-uit-Afrika

Met uw donatie vecht het Jane Goodall Instituut tegen illegale handel 

Dankzij uw steun kunnen wij chimpansees beschermen en de wildlife handel tegengaan. Bedankt! 

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*